26 Ноември, 2013 11:31 849 1

Орешарски: Искам диверсификация в ядрената енергетика

  • аец-
  • централа

Един от тях е за изграждане на хидроенергиен комплекс на Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле. С изграждането на мост и хидроцентрала на реката ще се осигури едновременно нов енергиен източник за двете страни, както и нови гранични преходи

Орешарски: Искам диверсификация в ядрената енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

„Тепърва предстои много работа по проекта за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ - Козлодуй. Всичко е на предварителен стадий”, коментира министър-председателят Пламен Орешарски пред журналисти в Букурещ, където се провежда Среща на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа. По думите му, въпросът кой ще строи новите мощности не е предрешен. „Това ще го обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор”, посочи премиерът.

Пламен Орешарски припомни, че идеята за изграждане на 7-ми блок не е инициатива на неговия кабинет. „Мисля, че подготовката за 7-ми блок беше стартирана от предишното правителство, ние просто продължаваме. За първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите ще осъществим приемственост”, посочи министър-председателят.

На въпрос за съдбата на вече построения от руската страна реактор, премиерът отговори, че и в този случай става дума за приемственост в политиките, макар наследството да не е много добро. „Това е един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация”, каза Орешарски.

Министър-председателят коментира и обсъжданите вчера с премиера Понта общи проекти. Един от тях е за изграждане на хидроенергиен комплекс на Дунав при Никопол – Турну Мъгуреле. С изграждането на мост и хидроцентрала на реката ще се осигури едновременно нов енергиен източник за двете страни, както и нови гранични преходи. Решение за проекта е взето преди две години, но той все още се намира в идейна фаза. „Не е много евтин този проект. Тепърва предстои да се уточнява. Мислим да го направим на концесия, за да не ангажираме публични средства”, каза министър-председателят.

В контекста на откриващия се днес форум, на който ще се търсят възможностите за икономическо сътрудничество на страните от Централна и Източна Европа с Китай, премиерът Орешарски посочи, че България ще се опита да заинтересова китайските компании за строителството на някои от магистралите ни, както и за други инфраструктурни съоръжения – като тунели под Шипка и Петрохан.

Министър-председателят Пламен Орешарски проведе днес работна закуска с колегите си от Словения Аленка Братушек и Унгария Виктор Орбан. На нея беше обсъдено строителството на газопровода „Южен поток”, който преминава през трите страни. Правителствените ръководители взеха решение да излязат с обща позиция по проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mr1-2

    0 0 Отговор
    А целия БЪЛГАРСКИ народ иска да си ходиш.