Last news in Fakti

29 Декември, 2023 20:37 3 503 4

Третото най-натоварено летище при съседите ще обслужи 85 милиона пътници

  • сабиха гьокчен-
  • летище-
  • пътници-
  • обслужване-
  • турция-
  • истанбул-
  • реджеп ердоган

Ердоган направи тази прогноза по време на откриването на новата писта на „Сабиха Гьокчен“

Третото най-натоварено летище при съседите ще обслужи 85 милиона пътници - 1
Снимка: Shutterstock

С пускането в експлоатация на втората писта на летище „Сабиха Гьокчен“, тя ще може да обслужва до 85 милиона пътници годишно. „С пускането в експлоатация на тази нова писта ще увеличим значително капацитета на летището. Новото съоръжение ще се използва за кацане, старото – за излитане. Капацитетът може да се увеличи до 85 милиона пътници годишно. Летище Сабиха Гьокчен тази година се очаква да обслужи 37 милиона души“, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по пускането в експлоатация на пистата.

Ердоган каза, че с разширяването на летище Сабиха Гьокчен то ще стане третото най-натоварено след летище Истанбул в европейската част на този метрополис и летище Анталия. Изграждането на второто платно, каза той, изисква инвестиция от 970 милиона долара.

"През последните 21 години увеличихме броя на работещите летища от 26 на 57, а пропускателната способност от 55 милиона пътници на 337 милиона годишно. Броят на дестинациите, до които летят нашите самолети, се увеличи до 343 или до 130 Заявихме, че няма да има място в света, където да не летим, Турция се превърна в една от страните с най-голямата мрежа от полети“, каза той.

Летище „Сабиха Гьокчен“ е един от най-големите въздушни възли в страната. Обслужва голям брой вътрешни и чуждестранни полети, както и товарни самолети. Летището носи името на дъщерята на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. На 23-годишна възраст тя става първата жена военен пилот на Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАРНА

    15 1 Отговор
    селското летище не е обслужило и 100 хиляди...фрапортска селяндурщина
  • 2 А50

    10 0 Отговор
    Така наречените ни журналисти замлъкнаха и никой не пита кога концесионера ще започне да строй обещания терминал на Софийското летище и започна ли да си плаща концесионерската такса на държавата или още е в "ковид криза"
  • 3 Гад Зееви

    13 0 Отговор
    Дано само Ердоган не сглупи и да си даде авиолиниите на онези зееви гадове както направихме ние и останахме без тях

    Коментиран от #4

  • 4 Калпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гад Зееви":

    Frаport, ли? В да се сетим от кое потекло са 🤔🤔🤔🤔и после защо светът е такъв