Last news in Fakti

10 Януари, 2024 09:27 2 162 13

Богомил Николов: За същата цена предлагат по-малко количество

  • цени-
  • стоки-
  • богомил николов-
  • активни потребители

Вкарват ни в капан, при който ние като застанем пред рафта, се насочваме към голямото, заяви председателят на "Активни потребители"

Богомил Николов: За същата цена предлагат по-малко количество - 1
Снимка: БНТ

Увеличават се жалбите на разочаровани клиенти, които купуват голяма кутия шоколадови бонбони, а количеството се оказва малко.

"Това го установихме още преди 2 г., когато се заговори за инфлацията. Наричаме го "шринкфлация" - същата цена на рафта, но по-малко съдържание. Получихме сигнали на потребители за шоколадови бонбони, измерихме обема на кутията и след това съдържанието на бонбоните".

Това заяви председателят на "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR предаде ФОКУС.

По думите му се получава психологически ефект, който производителите са изучили - хората избират в голяма степен с очите си.

"Вкарват ни в капан, при който ние като застанем пред рафта, се насочваме към голямото, купуваме голяма кутия, но когато я отворим се оказва, че трябвало да вземем две", добави Николов.

Той подчерта, че тази практика може да бъде само морално укорима. Има и екологичен ефект.

"Генерират повече отпадъци големите кутии, в които намерихме какви ли не кухини, подложки", даде пример Богомил Николов.

Той призова клиентите да следят цената на килограм на стоките.

"Масово потребителят не гледа грамажа. При голяма част от стоките се изписва цената за килограм, това би свършило най-добра работа. Имате бонбониера с цена 10 лв. и грамаж 140 гр. и трябва сами да си го изчислите. Ако търговецът го изписва, както е при другите продукти, това ще ориентира клиента. Някои хора избират с очите си, но красотата и вкуса имат голяма тежест", каза още Богомил Николов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    17 0 Отговор
    И с лекарствата е така. Опаковка преди с 20 хапчета в момента е с 16 на същата цена.
  • 2 А кой печата пари

    10 0 Отговор
    и помпа инфлацията?
    Производителите на бонбони ли?

    Коментиран от #8, #10

  • 3 не е честно , но затова

    9 0 Отговор
    пък хората са се научили . Няма нови стоки от 5 години . Инфлацията стартира с ковида . Сега отново се увеличават цени тихомълком . Измамените се увеличават . Видовете измами са същите - несменен етикет , по-малка опаковка с по-малко количество , харлиткане на служители около щандове за пазаруване , паника и изтерия със стоки , суетене на безплатният паркинг . Е има и проверки, които нищо не постигат . Има оправдания за вдигане на стока - опаковка, превоз,
  • 4 Мъдрият

    9 3 Отговор
    Да, това е лъжа и измама!

    Но, която не се наказва от закона!

    Според мен законът трябва да се промени! Или поне такива масово да се изобличават с конкретни имена на фирмите - за да ги научат хората, че са мошеници и да не купуват от тях!

    Аз, затова като купувам шоколадови бонбони - винаги гледам колко бройки има в кутията!

    Коментиран от #5

  • 5 Баце

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мъдрият":

    Много си умен като гледаш бройките.Може да са 50бр. по 5гр.ГЛЕДА СЕ ГРАМАЖ.

    Коментиран от #7

  • 6 Четец

    3 0 Отговор
    Вече засилихме пищенето от " законови пазарни механизми", към които ни тласкаха или устремно "се стремяхме", а не са ли те възможността спекулативно да се раждат милионерите ( които боготворим!!!), каквито примери съществуват в света не един или два и не отднес или вчера!? И вероятно ще възникват тепърва още подобни и по-трудноуловими дяволии- пак ли питаме къде са ни бюджетните контроли!?
  • 7 Мъдрият

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Баце":

    Когато купуваш, за да почерпиш, се гледат бройките, за да стигнат за всички!

    А като купуваш за собствена употреба - тогава се гледа грамаж!
  • 8 Копипасте

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "А кой печата пари":

    Как така кой?! ФЕД и ЕЦБ ги "печатат", и дори вече не ги печатат та да се охарчват за хартия, мастила, машини, човешки труд .... - "кликат" ги с мишката или каквото е там на електронното им устройство! И при една мощна електромагнитна слънчева буря, по време на която ще са изпържени" дори и високоволтовите трансформатори по електропреносната мрежа (с каквито периодично ни стресират)
  • 9 БИТ И ЕТО

    7 0 Отговор
    Шоколад Милка, голям обем, под 300 грама. За 9-лева, но 90% е вафла, а шоколад е какаово нещо с по евтин вкус от всички вафли.
  • 10 РЕД И ХАОС

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "А кой печата пари":

    Какво като печатат? Повече купувачи ли има; нали доходът и потреблението се топят от инфлацията. Япония, Швейцария и Китай имат най много парична маса, нямат инфлация. Спестяването и не взимането на кредити намаля парите за потреблението. България и САЩ имат 50% от депозита да е за кредити, Китай е 300%.
  • 11 РЕД И ХАОС

    0 0 Отговор
    Картите дебитни кредитни не създават доход, но увеличават парите. Те са чекове, но чековете са пари докато се обменят, и унищожат, до тогава те са банкнота и удвояват парите. Криптото си е направо печатница, и за доходи, и вече е колкото всички банкноти на САЩ - доларът. Всяка държава прави доходи чрез облигации. Но доходите и изобщо потреблението и от заеми е по-ниско от стойността на произведеното, и става стагнация - капиталистическата болест - богатите не купуват според доходът си.
  • 12 Снежа

    3 0 Отговор
    И с други продукти се случва същото Купих от кауфланд хсуха храна за котки тяхна марка Преди беше 2 кг за по малка цена сега същата опаковка но 1.8 кг и с лев по скъпа С ориза също Продават 800 гр за цена на килограм Човек трябва и това да следи или да не купува от там
  • 13 Буха ха

    1 0 Отговор
    Изниква въпрос, може ли само по големината на каламбаците да разберете колко е голям топора.