Last news in Fakti

26 Януари, 2024 09:21 12 915 2

Спадът на търсене на коли понижи рекордно цената на един от най-скъпите метали

  • литий-
  • метал-
  • автомобили-
  • електромобили-
  • цена

Литият поевтиня с 80%

Спадът на търсене на коли понижи рекордно цената на един от най-скъпите метали - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цените на лития паднаха с 80% за 12 месеца, до 13 200 USD за тон, поради по-ниското търсене на електрически превозни средства в Китай, най-големият пазар за електрически автомобили в света. Това съобщава вестник Financial Times (FT) с позоваване на агенцията Benchmark Mineral Intelligence.

Според него цената на метала, използван в производството на батерии, е достигнала най-ниското си ниво от 2020 г. насам. В тази връзка компаниите, предимно австралийските, които представляват 40% от световното производство на суровини, намаляват разходите и ограничават плановете си за разширяване на производството.

Според анализаторите на Goldman Sachs през 2024 г. излишъкът от метал ще бъде 200 000 тона еквивалент на литиев карбонат или 17% от световното търсене. Това ще изисква „значително намаляване на предлагането“, за да се балансира отново пазара.

Както отбелязва FT, компанията Pilbara Minerals, ключов играч в австралийската литиева индустрия с пазарна стойност от почти 6,6 млрд. USD, предупреди, че няма да плати дивидент за първата половина на годината, след като приходите паднаха с 46% през четвъртото тримесечие от 2023 г. поради нестабилните цени на лития. Базираният в САЩ Albemarle, един от най-големите производители на литий в света, прогнозира капиталовите си разходи тази година да спаднат с 500 млн. USD до 1,6 млрд. USD, за да спести пари.

Според публикацията продажбите на електрически превозни средства в Китай през 2022 г. са се увеличили с 84% спрямо предходната година, до 5,4 милиона броя, но ръстът през 2023 г. по предварителни данни е бил само 25%.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    8 3 Отговор
    Тази новина трябва да спечели наградата за най-голяма лъжа на месец януари 2024 година

    Коментиран от #2

  • 2 Глупости говориш,

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    поне провери! Причината е и откриването на ефективни натриево-йонни батерии само 2 пъти по-тежки, но без литий.