31 Януари, 2024 06:50 859 11

Бизнес климатът у нас отбелязва подобрение в началото на годината

  • бизнес-
  • икономика

Добри новини за стопанската конюнктура

Бизнес климатът у нас отбелязва подобрение в началото на годината - 1
Снимка: БНТ

През януари 2024 г. стопанската конюнктура в страната се подобри стабилно в резултат на подобряване на бизнес климата във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителството, търговия на дребно и услуги, предаде NOVA.

В същото време очакванията в промишления сектор и строителството са за известно увеличение на цените през следващите три месеца, докато мениджърите в търговията на дребно и сферата на услугите не предвиждат промяна на продажните цени в близките месеци. Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт.

Общият показател на бизнес климата през януари нараства с 3,0 пункта спрямо декември 2023 г., когато се понижи с 1,8 пункта. По този начин показателят се върна обратно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каква

    6 2 Отговор
    е тая огромна сграда с нацвъкани по нея климатици и колко хрантутници се поръсват от работата в нея ?

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Какъв климат

    3 1 Отговор
    Какви пет лева в държава която данъчното законодателство не се прилага еднакво за всички. Мем ме проверяват всеки месец комшиите отсреща никога е кажете за какъв бизнес климат ми говорят

    Коментиран от #7

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 1 Отговор
    СТЪКМИСТИКАТА РАБОТИ
  • 4 А бе брат

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Каква":

    не се дразни! Виж че няма навсякъде климатици само на избрани кабинети те са наши хора.Другите си пускат духалки да отвърне въздуха, а лятото като е топло работят по гащи.
  • 5 Ха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Дааа, България е световен лидер по износ на свински роги. Без аналогови сме!!! Божеее, колко сме напред!!!

    Коментиран от #9

  • 6 Дедо Пене

    0 1 Отговор
    В НАЙ-ТРУДНИ УСЛОВИЯ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ РАСТЕ, ИНФЛАЦИЯТА ПАДА, ДАНЪЧНИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ СА ДОБРИ ВЪПРЕКИ ВОЙНА, КОНФЛИКТ В ЗАЛИВА И ЧАСТИЧНА СТАГНАЦИЯ В ЕВРОПА! ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ПОВИШИЛИ С 60-85% ЗА ДВЕ ГОДИНИ.
    КОЛКО МНОГО Е КРАДЯЛА ШАЙКАТА ОКОЛО ГЕРБ ПРИ ДОБРИ УСЛОВИЯ И БЕЗ КРИЗИ, КАТО МУТ.РАГЕНЬО НЕ УВЕЛИЧИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ С ПОВЕЧЕ ОТ 15% ЗА 12г.? Все още има хора гласуващи за ГЕРБ настанени на топли местенца в администрацията от тях или участващи активно в кражбите и усвояването на евросредства!
    БЪЛГАРИЯ СТРАДА ОТ НЕРЕФОРМИРАНО ПРАВОСЪДИЕ, ОКУПИРАНИ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ ОТ ГЕРБерски калинки и НЕРЕНТАБИЛНО МВР!!!
    ЦЯЛАТА МАФИЯ -ПРОРУСКА, ЧЕРВЕНА И НАРКО СА СЕ АКТИВИРАЛИ СРЕЩУ ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН, ЗАЩОТО НЕНАВИЖДАТ КОНТРОЛА И НОРМАЛНИЯ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ!!!
  • 7 Аз съм прост като Бочко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Какъв климат":

    Ми стани ГЕРБераст и няма да те проверяват!
  • 8 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Каква":

    Не им завиждай, заплатите са им смешни и скоро стачкуваха да им ги вдигнат с 20%
  • 9 Пенсионер

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха":

    България е световен лидер в износа на билки, на второ място след САЩ за 2022г.по износ на растителни масла, софтуер за 1,4млрд $, оръжие и боеприпаси за 5,6млрд.лв.рафинирана мед за 2,6млрд.€ и т.н. Кокорчо ще излезе прав че БВП ще се увеличи с 3,2% през 2024г.за ужас на русоробите от Израждане и БСП и крадците от ГЕРБ.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.