Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 12:21 2 198 4

Отлагат поскъпването на горивата на дребно заради кибератака

  • куба-
  • бензин-
  • дизел-
  • цена

Куба отлага планираното петкратно увеличение, което трябваше да влезе в сила от 1 февруари

Отлагат поскъпването на горивата на дребно заради кибератака - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кубинските власти решиха да отложат планираното за 1 февруари петкратно увеличение на цените на дребно на бензина и дизеловото гориво поради срив в платежната система, която беше обект на кибератака.

„Решението е повлияно от инцидент с киберсигурността в информационните системи за продажба на горива, повредата възникна поради вирус, въведен от чужбина. Провеждаме разследване.” Това каза по държавната телевизия заместник-министърът на икономиката и планирането Милдрей Гранадийо.

Той отбеляза, че увеличението на цените е необходимо. То ще бъде извършено, когато се създадат всички условия за това.

В момента цената на литър бензин в Куба е около 30 песо (около 0,25 долара по обменния курс в банките на републиката). От 1 февруари цената ще се увеличи до 156 песо (около 1,3 USD). От октомври миналата година плащането на гориво на острова се извършва само с банкова карта или карта на бензиностанция. Някои марки бензин не могат да бъдат закупени от всички бензиностанции, тъй като наличностите им са предназначени за автомобили в туристическия сектор.

През 2023 г. Куба беше изправена пред сериозна горивна криза. На повечето бензиностанции нямаше бензин, шофьорите чакаха няколко дни за доставки. Ръководството на страната заяви, че ситуацията се е влошила поради прекъсване на доставките на петрол и обвини за това доставчиците. Властите въведоха ограничения за продажбата на горива на бензиностанциите, които все още остават в сила.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    6 8 Отговор
    Искаха комунизъм ,получиха го ,руснаците ги излъгаха ,че просперират ,ама по комунистически

    Коментиран от #2

  • 2 актуализация

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    А до сега с цени от 25 цента за литър - как е ?
  • 3 Съдията Дред

    7 0 Отговор
    Руснаците са пас, Мадуро и той се стиска, и ето - ще плащат горивата на нашите, демократични цени. Идва демокрацията на Острова на свободата, кой казва, че я няма "
  • 4 Небинарен евро-жидо-атлантик с аутизъм

    5 1 Отговор
    Ние поне сме супер. Никакво отлагане няма тук. В понеделник направо със 7 стотинки го вдигнаха.