17 Януари, 2014 17:21 1 332 1

Българското вино впечатли германския министър на земеделието

  • димитър греков-
  • германия-
  • земеделие-
  • зелена седмица

Немският министър на прехраната и земеделието и кметът на Берлин посетиха българския щанд на Зелена седмица 2014

Българското вино впечатли германския министър на земеделието - 1
Снимки МЗХ

Надявам се немската и българската селскостопанска политика да продължават да вървят в една посока, заяви при откриването на българския щанд на изложението „Зелена седмица“ в Берлин министърът на земеделието проф. Димитър Греков пред немския си колега д-р Ханс-Петер Фридрих.

Федералният министър на прехраната и земеделието на Германия д-р Ханс-Петер Фридрих и кметът на Берлин Клаус Воверайт посетиха българския щанд на най-голямото световно изложение за храни „Зелена седмица”. Министър Греков ги посрещна с традиционната българска пита и червено вино. „Вашето вино е много хубаво и съм впечатлен от вкусовите му качества”, сподели министър Фридрих.

Министър Греков подари на официалните гости кошница с продукти, които са емблематични за България, сред които точена баница, млечни и месни продукти, вина, билки и мед. Той подари книга, в която се представя България като културна и историческа дестинация.

Министър Греков покани немския си колега да види с очите си красотата на България. Ханс-Петер Фридрих обеща, че при възможност ще дойде. В обиколката си немският министър избра да посети едва няколко щанда на страните-изложителки, сред които и България.

Тази година страната ни се представя за 25-и път със собствен щанд, организиран от Министерството на земеделието и храните. България се представя и с повече продукти на щанд от 96 кв. м. В Световното изложение участват 77 земеделски министри от цял свят.  

По-късно министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков даде пресконференция на „Зелена седмица” в Берлин по повод участието на България с щанд на традиционното международно изложение. Акцент в българското участие е биоземеделието. „И тази година страната ни се представя с биопродукти. В България имаме чудесни възможности за отглеждане на биологично чисти продукти”, подчерта министърът. Той допълни, че в страната ни има развитие на биологичното производство. На пресконференцията беше представена презентация за биопроизводството в България.

Според данни на МЗХ биопроизводителите в България се увеличават, както и площите с такива насаждения. Министър Греков посочи, че за новия програмен период за България ще има повече средства за стимулиране на биопроизводството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор