Last news in Fakti

12 Март, 2024 10:43 1 426 10

Германия успя да обуздае инфлацията

  • германия-
  • инфлация-
  • икономика

Тя достигна най-ниските си нива от 2021 година насам

Германия успя да обуздае инфлацията - 1
Снимка: Shutterstock

Инфлацията в Германия се забави от 2.9% през януари до 2,5% през февруари, съобщиха от Федералната статистическа служба на страната, потвърждавайки предварителната си прогноза. "Ситуацията с цените на енергията продължава да се подобрява. Покачването на цените на храните също се забави значително", каза ръководителят на отдела Рут Бранд.

През декември 2023 г. инфлацията е 3,7%, а през ноември е 3,2%. Сегашната цифра е най-ниската от юни 2021 г.

Германската икономика преживява криза. БВП на страната намалява през 2023 г. спрямо 2022 г. с 0,3%. Експерти от Федералната статистическа служба отбелязаха в края на миналата година спад в покупателната способност на населението поради нарастващите потребителски цени.

„Последиците от украинския конфликт удариха силно Германия, защото тя не беше подготвена за подобно развитие“, каза канцлерът Олаф Шолц. Министърът на икономиката Роберт Хабек обясни ситуацията, като каза, че в миналото Германия е била силно зависима от руския газ и се е оказала в неизгодна ситуация, когато доставките са спрени.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алоо

    15 3 Отговор
    То тва да не е кон,че да го обуздае ?
  • 2 бай икономисто

    25 3 Отговор
    Обуздават я с молива , както и у нас . Що фирми биха кепенците за последните две години .
  • 3 честен ционист

    14 3 Отговор
    В България инфлацията само ще нараства, защото мигрантите, с които ви тъпчат идват с предплатените дебитни карти с по 2000 еврака на месец, които ще влеят в и без това пробитата икономика.
  • 4 къде го видяха тоя напредък

    16 2 Отговор
    Наш Ганьо и германеца се хвалили кой е постигнал по-голям напредък.Германецът казал - ние сложихме на един дървено око и той вижда на километри. А ние казал Ганьо направихме завод в който вкарваме крави и изкарваме салам. Е то това е най обикновен месокомбинат отвърнал германеца . Да но когато закъсаме за крави връщаме салама и изкарваме крави. И кой го виждал това пита германеца . Ония вашия с дървеното око казал нашия.
    Та така и с напредъка .
  • 5 Калпазанин

    12 0 Отговор
    И аз я обуздах, че не паля печка и не пускам климатик, а с производството ко праи дойчето китайците ако не знаете.да знаете ги изпревари ха по производство на автомобили и с тези кухи лехни вървим на ипе и зле
  • 6 ето как

    7 1 Отговор
    Фалира немската компания, обещала на Кирил Петков да строи завод за електрически коли в България

    Коментиран от #9

  • 7 флипп

    7 1 Отговор
    Те и в америка така обуздаха престъпността, спряха да гонят и да ловят бандитите и престъпността изчезна :)
  • 8 УдоМача

    5 0 Отговор
    Обуздали са те... Само ако знаеха какво ги чака......
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.