Last news in Fakti

12 Март, 2024 13:21 1 388 10

Най-голямата партия в Швейцария е „против“ преговори с ЕС за укрепване на връзките

  • швейцария-
  • ес-
  • икономика

Сред основните доводи са, че милиарди евро ще трябва да бъдат прехвърлени на Брюксел, а и населението на страната вече няма да има право на мнение

Най-голямата партия в Швейцария е „против“ преговори с ЕС за укрепване на връзките - 1
Снимка: Shutterstock

Дясноконсервативната Швейцарска народна партия (SPP), която има най-голямата фракция в парламента, се противопостави на преговорите за развитие на връзките с Европейския съюз (ЕС), мандатът за които беше одобрен от Федералния съвет (правителството). Председателят на SNP Марко Киеза каза в интервю за вестник Blick, че „свързването с ЕС“ е много опасно, тъй като независимостта на страната е изложена на риск.

„С този мандат за преговори Федералният съвет одобрява пълното подчинение на Швейцария на ЕС“, каза политикът. „Институционалната връзка с ЕС представлява огромна опасност“, отбеляза той, обяснявайки, че „идентичността и независимостта“ на страната са заложени на карта. Според Киеза опасността е по-специално, че в бъдеще правото на ЕС ще трябва „автоматично да се прилага в Швейцария“. Освен това милиарди ще трябва да бъдат прехвърлени на Брюксел и населението на Швейцария вече няма да има право да се изказва, отбеляза той. Киеза обясни, че „няма нищо против близките икономически връзки“. Въпреки това той е "против гражданите на ЕС да идват в Швейцария, за да ограбят" социалната система на страната.

Политикът нарече арбитражния механизъм, който трябва да бъде създаден за разрешаване на спорове между Швейцария и ЕС, е „чисто декоративен“. „В крайна сметка решенията ще се вземат от Европейския съд и те са задължителни“, подчерта председателят на СНП. „Това ще бъде краят на Швейцария, каквато я познаваме“, каза Киеза и припомни, че страната му, за разлика от Европейския съюз, има система на пряка демокрация, прилагана чрез референдуми, на които се вземат най-важните решения. Той също така обърна внимание на нарастващия брой италианци, идващи да работят в родния му кантон Тичино, което води до „намаляване на заплатите“. "Покупателната способност в Тичино не се е повишила. Винаги можете да намерите италианец, готов да работи за по-малко пари", каза Киеза.

В отговор на въпрос какви конкретни заплахи може да представлява споразумението с Брюксел, Киеза отбеляза, че германският железопътен концерн Deutsche Bahn „провокира хаос навсякъде със стачки и закъснения“. ЕС обаче, според председателя на SNP, иска Швейцария да отвори железопътната си мрежа за чуждестранни оператори. Както следва от интервюто, SNP ще започне обществена кампания срещу сключването на споразумение с ЕС от 12 март.

На 8 март Федералният съвет на Швейцария одобри мандат за преговори с Европейския съюз, най-големият икономически партньор на страната, за по-нататъшно развитие на връзките. Говорим по-специално за области като транспорт, енергетика, селскостопанска политика, трудова миграция и институционални въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко в затвора

    22 2 Отговор
    Браво на швейцарците! ЕС е един тумор!
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    15 2 Отговор
    Не като нашите лакеи и шутове....
  • 3 Нормално

    18 1 Отговор
    Да не искат в диктаторския ЕС колхоз. Губят независимостта си.
  • 4 Браво

    19 1 Отговор
    Не приемат чужденци да пишат законите, по които да живеят. Това е будно национално самосъзнание...и инстинкт за самосъхранение.
  • 5 В ЕС

    16 1 Отговор
    Не позволяват референдуми. Там управлява наднационална шайка. Нямат работа в германския казан швейцарците.
  • 6 кокорчо

    15 1 Отговор
    НИКОИ НЕ ЩЕ ЕС САМО БА ЛА МУ РНЯ ЦИ ТЕ
  • 7 Пешо

    8 2 Отговор
    Пряка демокрация и референдуми. Няма какво повече да се добави. Няма изнасилени не-слобки, гешефти, прокурорска мафия, съдийска мафия, полицейска магия, политическа мафия. Няма и бос на босовете. Имат много овце и крави, но са във оборите, не във къщи и апартаменти.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.