Last news in Fakti

19 Март, 2024 11:21 1 374 1

Uber ще изплати колосална компенсация в размер на 178 млн. USD

  • uber-
  • австралия-
  • такси-
  • компенсация

Парите ще отидат в австралийските таксиметрови шофьори

Uber ще изплати колосална компенсация в размер на 178 млн. USD - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Услугата за поръчка на такси Uber ще компенсира загубите на австралийските таксиметрови шофьори, свързани с навлизането на компанията на транспортния пазар в страната. Както съобщава радио ABC, позовавайки се на източник в компанията, общата сума на плащанията ще надхвърли 178,5 млн. USD.

Решението за доброволно изплащане на обезщетение е взето от Uber преди процеса по групов иск срещу услугата, заведен от адвокатската кантора Maurice Blackburn от името на 8000 австралийски таксиметрови шофьори и собственици на бизнес за коли под наем.

Шефът на Морис Блекбърн Майкъл Донъли каза, че споразумението е последвало петгодишна съдебна битка, по време на която Uber "се бореше със зъби и нокти на всяка крачка". Той също така обясни, че в резултат на споразумението за уреждане на над 8000 ищци ще си поделят 240 млн. австралийски долара (около 158 млн. USD), а размерът на обезщетението за всеки ще бъде определен въз основа на размера на „доказаните финансови загуби, причинени от Навлизането на Uber на пазара на транспортни услуги.“

Преди това австралийските власти обвиниха Uber в измама на клиенти и през декември 2022 г. принудиха компанията да плати глоба от 21 млн. австралийски долара (14,1 млн. USD) за това. На услугата също беше забранено да начислява дори минималната такса за анулиране на пътуване в продължение на три години и трябваше да направи промени в приложението за такси, така че потребителят винаги да вижда реалната цена на пътуването.

Uber е популярна онлайн услуга за автомобилен транспорт, която ви позволява да използвате услугите на лични шофьори на автомобили чрез приложение на вашия мобилен телефон. Компанията, със седалище в Сан Франциско, Калифорния, е основана от предприемачите Травис Каланик и Гарет Камп през 2009 г. Сега Uber работи в десетки държави.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дон чикен

    0 0 Отговор
    в румъния работи тук не