Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Март, 2024 10:23 1 743 1

Мерките на ЕС за ограничаване на украинския внос са недостатъчни

  • франция-
  • списък-
  • украйна-
  • забрана

Франция иска списъкът на зърнените култури да бъде разширен

Мерките на ЕС за ограничаване на украинския внос са недостатъчни - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Мерките за ограничаване на украинския внос в ЕС са недостатъчни и Франция би искала списъкът на зърнените култури, обхванати от тях, да бъде разширен. "Споразумението, прието на ниво ЕС, съдържа редица ограничителни мерки по отношение на пилетата, захарта, яйцата, както и овесените ядки и царевицата. За нас споразумението все още не е това, което бихме искали да видим.“ Това заяви министърът на земеделието и продоволствения суверенитет на републиката Марк Фено.

Според него „мерките трябва да бъдат разширени и за други зърнени култури, по-специално пшеница“. „Работата по споразумението ще продължи, тъй като все още се провеждат гласувания в комисиите, все още не сме в края на пътя“, добави той.

Още новини от Украйна

Преди два дни преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха споразумение за удължаване с още една година премахването на митата и квотите за внос на стоки от Украйна с редица ограничения за основни селскостопански продукти, включително пиле, яйца, захар, овес, царевица, всички видове зърнени култури и мед. В документа се обяснява, че митата и квотите за тези продукти ще бъдат въведени отново, ако техният внос в страните от ЕС надвиши средното за 2022-2023 г. За да влезе в сила това решение, то трябва да бъде официално одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС на ниво министри преди 5 юни 2024 г.

Земеделски стопани в редица страни от ЕС, включително Белгия, Германия, Полша и Франция, протестират срещу множество европейски разпоредби, регулиращи селскостопанското производство, както и срещу неконтролирания внос на селскостопански продукти от Украйна в европейските страни. Фермерите също се застъпват за опростяване на бюрократичните процедури и по-малко строги регулации на селското стопанство.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Върти още Санкции срещу Русия и да не ти дреме на Фалита и Халифата!