Last news in Fakti

23 Март, 2024 09:47 1 366 2

Tesla намалява производството на електромобили в завода си в Шанхай

  • tesla-
  • шанхай-
  • завод-
  • модели-
  • производство

Там компанията произвежда Model 3 и Model Y

Tesla намалява производството на електромобили в завода си в Шанхай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американската компания Tesla реши да намали производството на електрически превозни средства в завода си в Шанхай, където произвеждат седана Model 3 и кросоувъра Model Y, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според тяхната информация през март ръководството на компанията е заявило на служителите да намалят производството на Model 3 и Model Y и да преминат от шестдневна на петдневна работна седмица. Изданието свързва това решение с интензивната конкуренция на китайския пазар на електрически превозни средства и лошите данни за продажбите.

Според изчисленията на Китайския център за автомобилни технологии и изследвания (CATARC), цитирани от агенцията, продажбите на електрически автомобили Tesla в републиката през февруари 2024 г. са намалели с 20% спрямо февруари 2023 г. Оборотът на електрически превозни средства през януари - февруари 2024 г. също е спаднал с 56% спрямо същия период на миналата година. В същото време продажбите на електрически превозни средства от други производители, включително BYD, са се увеличили с 37,5% през първите два месеца на 2024 г. Въпреки факта, че компанията реши да намали цените на своите продукти в Китай, само 53% от всички електрически превозни средства, произведени в завода в Шанхай, бяха продадени на вътрешния китайски пазар.

Агенцията отбелязва, че намаляването на производството в завода на Tesla в Шанхай може да продължи поне до началото на април, когато Китай ще отпразнува празника Qingming (Чиста светлина, Ден на всички души).

Споразумението за изграждане на завод за производство на електрически превозни средства Tesla в Шанхай беше подписано през юли 2018 г. Общата инвестиция в проекта възлиза на около $7 млрд. Седанът Model 3 и кросоувърът Model Y се сглобяват в завода в Шанхай.От октомври 2020 г. сглобеният в Китай Model 3 се изнася в европейски страни, по-специално в Дания, Швейцария, Швеция, Испания, Холандия и Норвегия. През септември 2023 г. компанията съобщи, че е произвела своя двумилионен електрически автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Няма субсидии, няма продажби.Ръста от 50% всяка година пророкуван от Теслю няма да се сбъдне.Нашият Теслюдамус пак не позна.
  • 2 Къпан пор

    1 0 Отговор
    Сега на петдневна работна седмица,другия месец на четири дневна.