Last news in Fakti

5 Февруари, 2014 08:14 3 002 2

Откриха газ до Кнежа

  • данъци-
  • газ-
  • сметка

Преглед на печата

Откриха газ до Кнежа, рапортува в. „24 часа”

Находище на природен газ е открито край Кнежа. Доказаните запаси към момента са 14,49 млн. куб. м природен газ и 5176 куб. м кондензат, съобщиха от компанията "Проучване и добив на нефт и газ".

Вероятните находища се оценяват на 165 млн. куб. м, а възможните - 764 млн. куб. м. Така общите запаси, които биха могли да бъдат извлечени от находище "Искър-запад", се оценяват на 945 млн. куб. м газ и 393 хил. куб. м кондензат.

Кондензатът е по-лек нефт и почти готов бензин.

Преди 1,5 г. започнаха проучванията, проектът е да вържат магистралния тръбопровод от Бутан до Долни Дъбник, каза вчера кметът на Кнежа Симеон Шарабански. Преди 5 г. газ и кондензат излязоха на 4100 м до плевенското село Девенци. Тогава специалистите обявиха, че потенциалният ресурс бил около 6 млрд. куб. метра.

 

Падна единната сметка за приходите, разказва в. „Труд”

Конституционният съд (КС) е отменил единната сметка за приходите, с която отпадна възможността гражданите и фирмите да посочват кое от задълженията си към данъчните погасяват, а с вноските им автоматично се покриваше най-старото, научи “Труд”.

Решението на КС е било взето днес с 8 на два гласа. Против отмяната на въведената по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков единна сметка са били само съдиите Румен Ненков и Благовест Пунев. КС е решил казуса в отсъствието на Пламен Киров и Красен Стойчев.

 

Станишев води листа, казва я пред Шулц, прогнозира в. „Стандарт”

БСП ще покаже кандидатите си за евродепутати на специално събитие до края на този месец, научи "Стандарт". Председателят на Европарламента Мартин Шулц, който е и единна номинация на Партията на европейските социалисти за президент на ЕК, се очаква да пристигне в България за представянето на червената листа.

Коментираната дата е 21 февруари, но до края на тази седмица от предизборния офис на Шулц ще направят пълната програма за обиколката му в страните членки на ЕС за вота през май. "Листата на БСП ще бъде определена от Националния съвет на партията", заяви вчера соцлидерът Сергей Станишев.

И даде да се разбере, че на конгреса на БСП в събота кандидатите за евродепутати няма да бъдат представени. "Нямаме такова намерение", отсече Станишев. И допълни: "Трябва да се продължи процесъът на диалог вътре в БСП, винаги имаме представители и на гражданското общество, и на коалиционните партньори".

От "Позитано" 20 засега са категорични, че Станишев ще оглави евролистата на партията.

 

Гоце с амнезия за върнатия мандат, пише в. „Монитор”

Истинска амнезия обхвана бившия държавен глава Георги Първанов за събитията около 4 февруари 1997 г., когато като лидер на БСП върна мандата за съставяне на правителство след оставката на кабинета „Виденов”.

Въпреки че не пропуска случай сам да се похвали с тази страница от биографията си, в свое интервю пред бТВ вчера Първанов взе да шикалкави, когато бе запитан как той самият е гласувал на инфарктния пленум на БСП, проведен преди заедно с номинирания за премиер Николай Добрев да отидат при тогавашния президент Петър Стоянов. На това партийно заседание от 3 февруари 1997 г. с мнозинство социалистите вземат решение да се състави правителство, което дава повод на Първанов в следващите години непрекъснато да се хвали как с Добрев „на своя глава” връщат мандата. Оказва се обаче, че през далечната 1997 г. на Първанов, известен и с агентурния му псевдоним Гоце, никак не му се е искало да сдава властта. Това проличало при въпросното гласуване на пленума - подробност от февруарските събития, която сега той упорито опитва да прикрие. „Трудно ми е да си спомня”, набързо смотолеви той вчера на въпроса на водещите дали е гласувал с мнозинството на червения пленум. За да се измъкне от темата, Първанов ловко се впусна в спомени от последвалата среща с Петър Стоянов на „Дондуков” 2 и в героизиране на собствените си действия – че е спасил социалния мир с цената на тежки упреци от своите другари.

 

Здравната каса остава монополист поне до 2016 г., тревожи се в. „Сега”

Изцяло нов модел за финансиране и функциониране на здравната система предлагат управляващите в проекта на Национална здравна стратегия (2014-2020 г.), който бе одобрен от правителството и в четвъртък ще бъде обсъждан от ресорната комисия в парламента. До 2016 г. трябва да бъде разработен и приет пакет от наредби и законови промени, с които да се осигури тотална промяна на здравноосигурителния модел.

Идеята е да отпадне монополът на здравната каса, да се свие гарантираният минимален пакет от здравни услуги и да се въведе възможност хората да избират допълнителен здравноосигурителен пакет, предлаган от частните застрахователни дружества. Добрата новина е, че не се предвижда увеличаване на здравните вноски, тъй като според управляващите подобна тежест е непосилна за населението. За сметка на това ще се повишава събираемостта на вноските, включително и чрез по-големи плащания от страна на държавата за децата, учениците и пенсионерите.

 

МВФ предупреди, че България е стабилна, но на дъното, отбеляза в. „Капитал”

Стабилността в публичните финанси, която България е постигнала, не е достатъчна, за да се повишат доходите и жизненият стандарт да се доближи до средния в европейските страни, а реформите изостават. Това са част от заключенията на Международния валутен фонд, който публикува коментарите си за развитието на страната.

Докладът на МВФ е изготвен след традиционната есенна среща на представителите му с правителството. По традиция този документ се бави известно време, преди да бъде публикуван, но този път съдържанието му е много по-различно с нетрадиционни за фонда послания. За това се разширява и кръгът от набелязани проблемни области, които трябва да бъдат реформирани, ако управляващите желаят да ускорят икономическия растеж и да намалят безработицата.

 

Пътят за Гърция през Маказа вече е отворен, тръби в. „Преса”

С необичайно семпла церемония новият път за Гърция през ГКПП Маказа – Нимфея беше пуснат за движение, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали. Вместо традиционното до неотдавна рязане на ленти, днес на скоростното шосе край село Градинка, Момчилградска община, регионалният министър Десислава Терзиева изсипа едно бакърче с вода и обяви участъка от трансевропейския коридор №9 Кърджали – село Подкова за открит. С нея беше и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, който подчерта, че този път е от ключово национално значение за транспортната мрежа, тъй като осигурява достъп до пристанищата на Бяло море.

"Проектът представлява 8 км рехабилитация на съществуващ път и 24 км изцяло нов път с 6 нови мостови съоръжения, и 9 кръстовища за връзка с отделните населени места. Безспорно той ще подобри транспортния достъп в целия регион така, както довчера много хора дори не са си и представяли. Текущият трафик е около 3 600 автомобила в денонощие, а съдейки по опита с Дунав мост 2, една нова транспортна връзка увеличава трафика с над 40%. Което означава, че неимоверно много се увеличава достъпът на гръцките туристи до културно-историческите забележителности на Кърджалийска област", заяви Стефан Чайков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bad4o

    0 0 Отговор
    По повод статията за газа.
    Преди 5 год. били започнали... Абе тези природни богатства как ли ще ги разпределите. Възможности две:
    1. Ще бъде продадено находището/мястото на външни компании и после тези компании ще ни го продават на нас на по 2.70 лв/л.
    2. Може и да се сетят да намерят работа на родните специалисти в областта на горивата и органичния синтез.
  • 2 Морган

    0 0 Отговор
    Няма никакъв смисъл да се спекулира излишно, при условие, че находището на газ до Кнежа тепърва ще се разработва, а и най-логично е продукцията му да бъде насочена на първо място за нуждите на българския пазар