Last news in Fakti

25 Май, 2024 11:21 3 158 16

Обемът на турски добив на газ в Черно море достигна 5 милиона кубични метра на ден

  • газ-
  • черно море-
  • турция-
  • добив
Обемът на турски добив на газ в Черно море достигна 5 милиона кубични метра на ден  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Обемите на турския добив на природен газ в находището Сакария в Черно море достигнаха 5 милиона кубически метра на ден.

„Към днешна дата ние произвеждаме 5 милиона кубически метра газ на ден в находището Сакария, това са рекордни цифри. През първото тримесечие на следващата година планираме да удвоим производството на газ в находището до 10 милиона кубични метра на ден“, каза турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар по телевизионния канал Habertürk.

Според него до 2028 г. се планира добивът на газ в Черно море да се увеличи пет пъти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган през април миналата година стартира доставки на черноморски газ за страната от находището Сакария. Когато проектът достигне пълен капацитет, се планира да произвежда до 60 милиона кубически метра на ден и да покрива 30% от нуждите на Турция от природен газ.

Запасите от газ, проучени от Турция в Черно море, в момента възлизат на около 710 милиарда кубически метра, което е достатъчно, за да задоволи вътрешното търсене на ниво домакинства за 35 години, съобщиха властите по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    45 1 Отговор
    Странна работа навсякъде около нас в Черно море има газ само при нас няма.

    Коментиран от #9, #11

  • 2 Хубаво

    30 1 Отговор
    А България кога ще започне да добива собствен газ? Защо никой не повдига този въпрос? Газ газим, гладни ходим.

    Коментиран от #12

  • 3 Кой разбрал, разбрал...

    34 3 Отговор
    Сондажа в Сакария се намира само на 20 км. от блок Хан Аспарух, а от другата страна на същото разстояние се намира румънския сондаж. Ние сме по средата, но за нас газ няма, но пък имаме Турски (Балкански) поток който обслужва с руски газ не нас, а само Сърбия, Унгария и Австрия.

    Коментиран от #10

  • 4 Сталин

    28 4 Отговор
    Абе как става така че Румъния и Турция добиват газ в Черно море,а само при нас няма,Тулупа плати стотици милиони на френски и американски фирми да проучват за газ години наред ,а все няма нищо ,има ли наши специалисти на тези платформи да наблюдават ,или тези западни мародери пак ни лъжат ,за да откраднат и газта на България

    Коментиран от #5, #16

  • 5 Хммм

    19 6 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    На тях им се плащаше за да не намерят газ. Иначе нямаше да е възможно да се продължи Турски поток на Путин.
  • 6 То не че няма

    26 0 Отговор
    И при нас има ,но няма кой да го изкара. Турция и Румъния се задействаха отдавна и вече се използват . Турция купи 4 сондажни кораба ,от които последното е 7мо поколение ,а другите 3 6то.
    Има и 2 кораба за търсене и изследване допълнително. Хората се подготвиха много отдавна.
  • 7 Калпазанин

    14 7 Отговор
    Ще добиват, сигурно защото Ердоган е диктатор. Не е като да строиш на всеки ъгъл паметници на ататюрк
  • 8 Майк Алън Патън

    14 4 Отговор
    Само си представете ние какъв обем от газ бихме имали ние в БГ , ако дадем на най-видните нашенски шопари и тулупи - Бойко и Делян , да ядат само боб ! ! !
    Бихме покрили нуждите поне на Софийска област !
  • 9 Така е

    10 19 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Рушляците не дават ние да добиваме газ
  • 10 Споко

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кой разбрал, разбрал...":

    Ние ще платим на някоя американска компания, която да добива газа вместо нас и накрая ще дължим пари. И пак ще купува е втечнен на промоция … Бас ловя, че така ще стане!
  • 11 Хохо Бохо

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не е странна. Тоя феноменален добив е като добива на фотоволтаиците нощем. Турците купуват от руснаците и го лъзгат на глупаците като демократичен. Тва е
  • 12 Хохо Бохо

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хубаво":

    Газ ще добиват Ени, Шел, Шеврон......за нас само еколатастрофите. Козяците никога няма да пуснат кокала. Ердо е ербап само защото има втората по сила армия в НАТО
  • 13 Гънс

    7 0 Отговор
    Никой не ни има за живи,а и ние не искаме да се размърда е и да помпим газ.Това е положението като с всичко- внасяме домати краставици,всякакви зеленчуци и месо,а преди сме имали всичко и сме изнасяли.Дори и по граничните райони си купуват минерална вода от Турция,а тука газим във вода.Колко много сме я закъсали и на никой не му пука.
  • 14 Да,да

    3 0 Отговор
    Защото не се прави нищо е ясно!!Защото някой все изчаква в даден момент да лапне големи парички ,иначе няма друго обяснение!!Черно море е златна мина !!Особено сега когато технологиите за преработването на тези газове са напреднали достатъчно за да бъдат извличани!!!И наистина България и българският народ губи много!!!
  • 15 Крум

    3 1 Отговор
    На предателите в България им трябва Крум Страшни! ГАДОВЕ, как тъй, навсякъде около нас в Черно море има газ, а при нас-няма?! Всички, докоснал се и работили по този въпрос, са за съд! И, на Белене да гледат картофи ДОЖИВОТ... Предатели на Родината!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.