Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 11:23 2 398 0

Русия и Китай хвърлят ръкавицата на Boeing и Airbus

  • русия-
  • китай-
  • самолет

Експерти прогнозират, че търсенето на широкофюзелажни самолети до 2033 г. ще се увеличи до 8000 бройки. Близо 7000 от тях ще са за нуждите на гражданската авиация

До десет години на авиационния пазар ще се появи самолет, съвместна разработка на руската „Обединена авиостроителна корпорация“ и китайската авиостроителна корпорация (COMAC), съобщава РБК.

Основната цел на проекта е създаването на конкурентен продукт, който може да намери своята реализация на авиационния пазар на Китай, Русия и други страни. Съвместният широкофюзелажен руско-китайски самолет трябва да се появи между 2023-2025 г.

Дотогава трябва да бъдат изчистени редица технически и технологични въпроси, които да доведат до създаването и пускането в експлоатация на самолет, който да може да се произвежда серийно и да му бъде осигурена и следпродажбена поддръжка.

Експерти прогнозират, че търсенето на широкофюзелажни самолети до 2033 г. ще се увеличи до 8000 бройки. Близо 7000 от тях ще са за нуждите на гражданската авиация. Половината от тази бройка или около 4000 самолета ще трябва да оперират в района на Азиатско-тихоокеанския пазар. Около 1000 бройки ще са нужни само за вътрешния авиационен пазар на Китай.

През август 2013 г. премиерът Дмитрии Медведев заяви, че бъдещето на руския авиостроителен бизнес е в международната корпорация.

През последните години водещите сили в авиацията Boeing и Airbus водят активна битка за спечелването на по-голям пай в пазара на Русия и Китай. Москва и Пекин обединяват усилия в опит да хвърлят ръкавица на двете световни компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА