Last news in Fakti

26 Май, 2024 10:44 1 594 23

Заплатите по родното Черноморие скачат с поне 10%

  • хотели-
  • заплати-
  • черноморие

Хотелиерите опитват да намерят кадри, за да осигурят добро обслужване

Хотелиерите по родното Черноморие повишават заплатите с поне 10% в опит да намерят кадри, с които да предоставят добро обслужване на своите гости, предаде ФОКУС.

По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г. – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г. Данните са на Министерството на туризма.

"На база на връщането на някои пазари, които просто по време на ковид и малко след него забавиха темповете си - английски, полски, чешкият пазар е много интересен. Много трудно се получава така, че хората да разчитат на това с парите, които получават от нас, да изкарат", казва хотелиер пред NOVA.

Христо Караилиев, мениджър на хотел, споделя, че средното увеличение на заплащанията е около 10%. Разликата идвала в зависимост от позициите и къде най-спешно е необходим персонал.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рибар

    53 1 Отговор
    Голям келепир.
    Инфлацията скача с 40%, а заплатите с 10%.
  • 2 Гайдар

    44 4 Отговор
    Дойде време и много пари да дават, да няма кой да работи.Върнете емигрантите в Бг с по-добри условия от на запад.
  • 3 Ура,,ура

    57 0 Отговор
    Родните чорбаджии изпуснаха питомното и сега се пънат да гонят дивото. Алчноста е вродена в тях и не могат да разберат, че работниците им движат бизнеса.

    Коментиран от #22

  • 4 Балконтурист

    33 3 Отговор
    Ту литъл ту лейт.
  • 5 Димо

    51 3 Отговор
    Значи внасят кадри за бизнеса от Бангладеш,които им излизат по над 3-4 хиляди лв на месец, а за българите едвам развързват кесията за 1500-2000 лв.Малоумна история, после викат…няма хора за работа!
  • 6 Карма Кома

    43 1 Отговор
    Ще започнете да фалирате от липса на човешки ресурс, защото сте ниско интелигентни алчни циции, неуважаващи човешкия труд и човешки живот. Това Заслужавате след 30 годишна гавра с хората, които работеха за вас !

    Коментиран от #10

  • 7 Сервитьор

    39 0 Отговор
    Колкото и да станат сезонната работа вече не е привлекателна.Няма как за 2- 3 месеца хората да изкарат пари,че да преживеят до другото лято.Никой не мисли за това,какво ще правят,като ви свършат работата,после държавата обръща гръб и хайде чао! Няма балами вече.

    Коментиран от #18

  • 8 Срамота

    36 0 Отговор
    Направих си труда да отворя някои сайтове за обяви за работа. Ми то пълна пародия. Заплатите, които предлагат по морето са като преди 10г.

    Коментиран от #12

  • 9 Трак

    29 0 Отговор
    Цената за почивка е скочила с 60 до 80% а защо заплатите само с 10.Какво е оправданието на нашите алчни трудограбители?.Време е те да работят за 1500 лв.

    Коментиран от #11

  • 10 Не четеш внимателно

    1 18 Отговор

    До коментар #6 от "Карма Кома":

    има 39% ръст на туристите в сравнение с преди ковид. Клиенти има страшно много, затова и търсят персонал. Бизнесът с туризма в БГ е от най-бързо растящите в Европа.

    Последното което ще стане е някой да фалира
  • 11 Защото

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Трак":

    търсене и предлагане. Търсенето е огромно, затова скачат цените на нощувките. А роби да работят все още се намират за 1500лв, макар и по-трудно отпреди, затова качват заплатите с 10%. Бедни киргизтанци готови да перат чаршафи срещу няколко евра има тонове, единствено ги спира бавното издаване на визите.
  • 12 Щом ти е ниско

    2 16 Отговор

    До коментар #8 от "Срамота":

    недей да работиш за тия пари Други явно са готови. Това е пазарът майна -- явно успяват да си намерят достатъчно персонал на тия ниски заплати, затова не предлагат повече пари...
  • 13 Бате Венци от Славия - сикаджията

    14 0 Отговор
    След година, две най-много и Непалци няма да има. Просто още не са се осъзнали. Токава Туземи от Нова Зеландия из планините ще внасяте.

    Коментиран от #17

  • 14 Бате Венци от Славия - сикаджията

    12 9 Отговор
    А колкото до инфлацията, ами гласувайте пак за ПП-ДБ и тя ще продължи да расте.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БГ - "хотелиер/ ресторантьор"

    9 2 Отговор
    Нещо сте се объркали! Не вдигаме заплатите, за да предоставяме каквото и да било обслужване, а от немай-къде! Вече няма кой да ни напсува, не да ни работи! То и туристи няма, това за ръст от 39 % са басни! Ама и колкото са се заблудили - няма кой да им слугува - трябва ние, собствениците. Пък ние не сме свиканли така, като онези балами - гърците, да бачкат денонощно, докато има сезон!
    Ще почакаме до изборите и започваме протести - държавата да ни плаща загубите от некадърността ни! В троен размер! И колкото ние кажем!
  • 17 Новозеландец от планините

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бате Венци от Славия - сикаджията":

    А-а-а, ша ма звиняваш, ама аз знаеш ли колко овце и агнета имам? Не ми стига математиката да ги преброя! А ти за Великден и Гергьовден ми яде да не ти казвам какво! Само помириса агнешко от комшиите!
    Така че ич не ме чакай да ти работя в БГ! Тук, в планината, стандартът е много по-висок! Нищо, че не сме в ЕС и НАТУ.
  • 18 Виж ся,

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "Сервитьор":

    ти ако си ставал за нещо, нямаше да си келнер! Каква държава ти е длъжна и за какво? Че работиш цял живот в сивата икономика и не плащаш данъци ли? Мина то времето на келнерите, барманите и бензинджиите! Свърши с Тошо! Какво искаш - да поработиш 3 месеца на моренцето и после другите 9 - шапка на тояга? Забрави! Вече не става!
    Отиваш в началото на май, бачкаш до края на септември, по 16 часа на денонощие минимум, без почивен ден, стараеш се, за да не те изгонят и клиентите да ти оставят по някоя стотинка бакшиш и си налягаш парцалите! После почиваш някой месец до зимата и заминаваш при същите условия в зимните курорти. И така, до края на света!
    А когато дойде време да клекнеш и вече да не можеш да хвърчиш по 16 часа с таблата - връзваш си въжето и мъката приключва! Защото имаш още 15-20 години до пенсия, а нямаш ден стаж...
    Сори, ама нищо оптимистично не мога да ти кажа! За чужбина не ставаш, не знаеш бъкел език, а и там вече не дават мило и драго за келнери! Единственото спасение, ако не ти е вече късно, е да се хванеш някъде пазач на половин минимална. Е, пак няма да те осигуряват и ще ти я бавят с месеци, ама поне ще се надяваш!

    Коментиран от #21

  • 19 Заплатите скачали с10% по Черноморието?

    5 1 Отговор
    Скачане на Място!! "Кой не скача нее Евроатлантик"Кой не Скача нее за Демокрацията и Европейските Ценности!!Кой не Скача е Русофил, Скачане е с 30 - 50%като на Чиновниците, Недоразуменията в Парламента, Недоразуменията в Община София, товае Скачане!!
  • 20 Гост

    2 0 Отговор
    Отделил съм 2 часа да прекарам на заведение. От тях, 30 мин чакам сервитьорка, още 30 мин ми бавят поръчката и още 30 мин си чакам сметката.
  • 21 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Виж ся,":

    Ето затова ще продължавате да търсите персонал. В България няма би3нес. Има само тарикати.
  • 22 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ура,,ура":

    30 години използване на човешкият труд = 50 години липса на кадри.
  • 23 Българин

    1 0 Отговор
    При това лесно пътуване почти навсякъде и евтини билети, не мога да си представя, че може някой да иска да си даде парите по българското мутроморие! Скоро отскочихме с приятел до Златните, ей така от любопитство. Едно нещо, макар и малко не видях, което да ме накара да дори да се замисля дали да не отида поне ден-два там. Още от сега бяха опънали грозните сергии с ментерляви стоки като на битак. Паркинг - 4 лева на час. До заведението, където седнахме на първа линия, спокойно си се изливаше канал в морето, директно през плажа! Храната под всякаква критика! Пържолата ми беше сигурно от миналия сезон и миришеше! Картофките към нея вероятно бяха пържени в мазнина на няколко сезона и приличаха повече на въглени! Кафето на някои автомати е по-добро от това, което ми сервираха. Иначе и то е 4 лева! И понеже го очаквах си поръчах сметанка, че малко да му пооправи вкуса. Да, ама нямали никакви сметанки! Айде друг път!