Last news in Fakti

2 Юни, 2024 09:11 3 160 19

В частните пенсионни фондове вече има близо 24 млрд. лв.

  • универсални пенсионни фондове-
  • активи-
  • средства

В индивидуалните партиди на най-масовите универсални фондове има средно по 5140 лева

В частните пенсионни фондове вече има близо 24 млрд. лв.  - 1
Снимка: БГНЕС

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%.

С близо половин процент се увеличава и броят на осигурените в четирите вида пенсионни фондове и в края на март 2024 г. те са над 5 милиона души, уточнява БНР. В индивидуалните партиди на най-масовите, универсални фондове, в които задължително се осигуряват всички родени след 31 декември 1959 година, има средно по 5140 лева.

Традиционно най-голям дял от осигурените е концентриран в универсалните пенсионни фондове – над 80 на сто. Хората с вноски в доброволните и професионалните пенсионни фондове са съответно малко под 13 и 6 и половина процента. Най-малък е делът на осигурените в доброволните пенсионни фондове по професионални схеми – под половин процент.

В индивидуалните партиди на осигурените в универсалните фондове най-висока сума – средно по над 6600 лева има за тези на възраст от 50 до 54 години. Индивидуалният размер на натрупаните средства по партидите на осигурените варира в широки граници и зависи от множество фактори като: продължителността на осигурителния период; осигурителната вноска и осигурителния доход; редовното постъпване на вноските във фонда; удържаните такси; постигнатата доходност и други. Хората, получаващи плащания от фондовете към 31 март тази година, са малко над 21 000 души, като 3000 са пенсионери и останалите близо 18 000 са с разсрочени плащания. Това са осигурявалите се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст.

Средният размер на изплатените пенсии към 31 март е 231 лв., а средният размер на разсроченото плащане е 448 лв. За сравнение към края на миналата година те са съответно малко под 230 и 416 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има я

    15 4 Отговор
    И сега от НОИ се чудят как да ги прилапат обратно
  • 2 Ломския

    35 1 Отговор
    Тези фондове са лъжа и измама.Когато идва момента за пенсиониране като при мен ако не прехвърлиш частния фонд в държавния ти дават намалена пенсия.Преди два месеца прехвърлих 23хил.лв към държавния фонд защото ти дават пенсия в пълен размер и това е докато си жив а в частния докато свършат парите,през годините фондовете имаха отрицателна доходност и всеки месец такси управление.МИСЛЕТЕ ???
  • 3 Бонев

    38 2 Отговор
    Частните пф една огромна далавера. Гарантирани приходи от осигуровките и общо взето никакъв контрол на разходите.
  • 4 ГОСТ

    7 15 Отговор
    До 2 и 3 - парите в частните фондове си лично твои, вкл. наследяеми. А тез в НОИ са виртуални, дори никакви, ако не доживееш до пенсия. Гледайте цялата картинка, преди да пишете.

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тома

    17 1 Отговор
    Ох котьо какви пари за гепане

    Коментиран от #12

  • 7 Бонев

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ":

    Когато дойде време да си вземеш твоите пари голяма част от тях вече ще са изядени от инфлацията. Гледай цялата картинка преди да пишеш.
  • 8 Тинтири минтири

    21 0 Отговор
    Тези 24 млд. не носят нищо на хората които ги внасят по закон и чакат някога да ги получат а само на работещите във фондовете които вземат огромни заплати.Тези фондове са узаконени от държавата пирамиди и защото всеки знае че е така понякога излизат статии като тази.
  • 9 Точно така

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ":

    Парите са лично твои но изядени от инфлацията които 24 години си събирал по партидата си когато ги получиш ще бъдат нищожни.Преди 24 години 6000 лв баха пари а сега са 2 средни заплати.
  • 10 Боци

    13 0 Отговор
    Време е да ги откраднем.
  • 11 И защо са задължителни тогава

    16 0 Отговор
    тези фондове, щом са уж за добро на хората. Ако беше за добро, всеки сам без заповед, щеше да си отваря партиди в частни фондове
  • 12 5х6фффж

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    Бат Бойко е насреща
  • 13 Гост

    2 0 Отговор
    Костов потрива доволно ръце за %който ще вземе от отрочето си.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 тралала

    8 0 Отговор
    Лъжи от културно масов тип за природо населението.Света говори за роботизация и гарантиран базов доход ние тук още пари за пенсии събираме.Накрая със закон ще ги усвоят разни шопари а народа да духа супата.
  • 16 има близо 24 млрд

    4 0 Отговор
    за нови чекмеджета за сметка насила прецаканите и отишлите си рано благодарение на 12г царуване на гроб
  • 17 Е още

    2 0 Отговор
    ли не са ги откраднали
  • 18 123

    3 0 Отговор
    Парите са усвоени и похарчени :)
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор
    При ТАТО ( с големи букви) с парите за осигуровки строяха АЕЦ.

    После самият АЕЦ генерираше пенсиите чре продажби на ток 60-70 години !

    А сега генерират кафяво в WC-то сутрин и словесни алабалистики колко "светло " бъдещи ни чека !