Last news in Fakti

3 Юни, 2024 09:27 1 428 2

Страните от ОИС развиват три вида туризъм

  • узбекистан-
  • туризъм-
  • оис-
  • поклонически туризъм-
  • медицински туризъм-
  • екология

Това са поклонническият, медицинският и екологичният

Страните от ОИС развиват три вида туризъм  - 1
Снимка: Shutterstock

Ръководителите на отделите по туризъм на страните-членки на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) на XII сесия на Ислямската конференция на министрите на туризма в узбекската Хива, която е туристически град на ислямския свят през 2024 г., приеха няколко резолюции, насочени към по-нататъшното развитие на поклонническия, медицинския и екологичния туризъм. Това заяви министърът на екологията, опазването на околната среда и изменението на климата на Узбекистан Азиз Абдухакимов.

„По време на сесията участниците взеха редица практически решения за по-нататъшното цялостно развитие на поклонническия, медицинския и екологичния туризъм, както и за стандартизирането на туристическите услуги и обучението на кадри за туристическата индустрия, “, каза Абдухакимов.

Той също така съобщи, че участниците в сесията са избрали Дакар (Сенегал), Кайро (Египет) и Лахор (Пакистан) за туристически градове на ислямския свят съответно за 2025, 2026 и 2027 г.

По думите на министъра в сесията са участвали ръководителите на туристически департаменти на Сенегал, Самоли, Таджикистан, Туркменистан, Уганда, Азербайджан, Бангладеш, Египет, Либия, Оман, ОАЕ и други страни от ОИС както и представители на някои международни организации

Град Хива в района на Хорезм в Узбекистан е един от най-известните туристически центрове в света, известен с уникалните си исторически паметници. Много експерти сравняват Хива с древна Атина, Рим и Кайро. Най-известният исторически и архитектурен паметник на Хива е древният комплекс „Ичан Кала“ През 1990 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е една от най-добре запазените средновековни структури по Пътя на коприната.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А аТ

    0 1 Отговор
    Расията не са ли участвали
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.