Last news in Fakti

7 Юни, 2024 16:53 5 045 10

Отбранителната индустрия е изключително конкурентна, като двигател на развитието е пазарът

  • отбрана-
  • хемус 2024-
  • военна техника-
  • постижения-
  • война

Кои са съвременните брадвата и щит във военната промишленост

Отбранителната индустрия е изключително конкурентна, като двигател на развитието е пазарът - 1
Снимки: М. Богданова

И тазгодишното 19-то поред издание на "Хемус 2024" събра най-добрите компании в отбранителната индустрия в цял свят. На фона на две войни - Украйна и Израел и бързото навлизане на изкуствения интелект, отбранителната, спокойно може да кажем, че отбранителната индустрия се развива повече от динамично. Какви са обаче тенденциите в развитието на отбранителната индустрия и кои са най-големите предизвикателства пред компаниите в военно-промишления сектор? На тези въпроси в специално интервю за ФАКТИ отговаря Видар Скелстад, вицепрезидент в направление стратегически кампании, интегрирани отбранителни системи в Конгсберг.

Господин Скелстад, как виждате най-новите технологии и какви са тенденциите на развитие в отбранителната индустрия?

Трябва да се върнем малко назад във времето, когато говорим за развитие на технологиите, а именно някъде към 90-те години на миналия век. Ако погледнем развитието на компютрите, на телефоните и това, което става в отбранителната индустрия е, че в началото за всеки продукт се създаваше собствен софтуер, написан на асемблер, който работеше под управлението на собствена операционна система, което е много трудоемко. Конгсберг осъзна, че бъдещето е в универсалните компютри, така че ние заложихме на универсалните компютри, използвани в цивилния сектор. Ние сме първата компания в света, която успя да внедри универсален компютър във военната индустрия. В началото във военната индустрия използвахме специализиран хардуер и софтуер, а когато компютрите в цивилния сектор се развиха достатъчно преминахме на универсални компютри, които работят универсални операционни системи.

Използването на универсални компютри в отбранителната индустрия беше нещо много иновативно на времето, а сега идва нова тенденция. Това, което се вижда в момента като мега тенденция е развитието на мега компютрите и изкуствения интелект.

За нашите системи мога да кажа, че са проектирани така, че да могат да се развиват непрекъснато. Когато идва нова технология започваме да мислим как тя да се имплементира в нашите системи. Днес един куантум компютър е голям колкото една сграда. Подобна беше и тенденцията с първите компютри. Те бяха много големи, но с течение на времето ставаха все по-малки. Сега имаме огромна компютърна мощ дори в един мобилен телефон.

Визията ни е да се използват максимално модерните технологии. В момента, в който дадена технологията се развие и утвърди достатъчно тя се имплементира във военната индустрия, в продуктите ни.

Пример: това е тренажор на системата на NASAM. Системата беше построена през 1997 г. Но това, което имахме тогава не изглежда така. Тогава нямаше тъчскрийни и много други неща. Сега вече има. Това е пример за развитие на технологиите.

Кои са най-големите предизвикателства пред военните технологии на фона на две войни – в Украйна и Израел?

Това е предизвикателство за всеки. Отбранителната индустрия е изключително конкурентна, като двигател на развитието е пазарът. Ние се развиваме съобразно търсенето, като възнамеряваме да се фокусираме върху масовата продукция. Но всяка настройка все пак изисква време, а целия процес се диктува от исканията на пазара, които са многобройни и бързо променящи се.

В момента тройно сме увеличи продукцията на боеприпаси. Оптимизираме наличния капацитет, който имаме. На линиите за продукция работят двойни и тройни смени. Когато се види, че пазарът иска още, ще се разширяваме и инвестираме.

Проблемите са винаги е на страната на правителството, което трябва да взима решения и да сключва договори. Индустрията поема риска, но не може да поеме целия риск. Все пак правителството трябва да поеме част от риска. Това, което виждаме в момента, че правителствата не са толкова бързи във вземането на решения и това в известна степен се явява пречка. Цялата индустрия е подложена на много сериозен натиск. Но се адаптираме. Има критични компоненти, които трябва да бъдат доставени, за да не спират процесите.

Казвате, че конкуренцията е голяма. Компаниите, които ще излязат победители с какви фактори трябва да разполагат?

Сега ще ви кажа секрета на Конгсберг. Компанията не се опитва да прави всичко. Конгсберг се фокусира върху малки ниши. Тук сме също с нишов продукт. Това е същата идея, която идва от времето на викингите, когато са имали само две оръжия – брадвата и щита.

Днес 100 години по-късно брадвата е ракетата NSM, а щита е системата за ПВО NASAMS. Нещата не са се сменили въобще, сменят се само устройствата.

Отбранителната индустрия е изключително конкурентна, като двигател на развитието е пазарът


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тото

    4 1 Отговор
    Очакваме ново поколение стелт дронове с реактивни двигатели

    Коментиран от #2

  • 2 да де

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тото":

    Не обиждай Наполеон той се е прекланял пред красивите и млади жени не е бил бабофил.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    17 2 Отговор
    Човечеството влага най-много средства в изобретения за самоизбиване.


    Все пак френдовете от да-во.с искат редукция на двукраката популация до 500 млн.
  • 4 Пенчо

    11 4 Отговор
    Няма нищо отбранително в тази индустрия! Просто гадовете правят пари!
  • 5 ха ха

    5 2 Отговор
    за всеки ваксиниран ракета , за не ваксинираните по две
  • 6 Уточнение

    14 2 Отговор
    Става въпрос за машини и технологии, чиято главна цел е масовото убийство на хора. Както и да го облечете, боядисате, гримирате, това е човеконенавистна и срамна индустрия, и всеки, който работи за нея, заслужава да бъде публично опозорен и критикуван. "Отбранителната" индустрия е винаги всъщност нападателна. Ако всички държави имат министерства на "отбраната", и никое - министерство на нападението или на войната, как тогава постоянно имаме войни?!? Алчността и пълната липса на елементарна емпатия и съчувствие у управляващите ни психопати е основният двигател на "отбранителната" индустрия..

    Коментиран от #7

  • 7 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Уточнение":

    А за военната хунта на русия която е заграбила власта от 1917г и не я пуска това отнася ли се
  • 8 Отец Чапаев

    1 0 Отговор
    Гебрю забогатява а ние ще ядем бананите с бомби.
  • 9 Отец Петка

    2 0 Отговор
    И Хитлер така си разви индустрията за смърт.
  • 10 Цинично лого

    0 0 Отговор
    "Защитаваме хората и планетата" - с какво, бе, приятелю, с ракети???