Last news in Fakti

10 Юни, 2024 14:21 1 009 3

Съседите оптимизират държавните разходи чрез внедряване на изкуствен интелект

  • изкуствен интелект-
  • пестене-
  • пари-
  • турция-
  • бюджет-
  • държава

До 2 месеца турското министерство на финансите ще е готово с подготвителните дейности по въвеждането на системата

Съседите оптимизират държавните разходи чрез внедряване на изкуствен интелект - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турското министерство на финансите започна да разработва нови методи за контрол на държавните разходи, базирани на изкуствен интелект (AI). Според ръководителя на отдела Мехмет Шимшек, подготвителната работа ще бъде завършена след два месеца и до една година AI ще бъде въведен в счетоводните системи.

"Ние изпълняваме проект за счетоводство и усъвършенстван финансов анализ с подкрепата на изкуствен интелект, за да гарантираме ефективност на разходите, качество, бързина на вземане на решения и спестяване на обществени средства. Благодарение на ИИ ще се повиши ефективността на държавните разходи, ще се създаде инфраструктура за финансов одит, базирана на риска, и ще се повиши ефективността на вътрешния и външния одит. Ще завършим подготвителната работа в рамките на два месеца и ще внедрим системата в рамките на 12 месеца“, цитира вестникът думите на министъра.

Шимшек каза, че AI ще бъде използван от Генералната дирекция по счетоводство за анализ на данни при различни сценарии в счетоводството като цяло, както и в областите на плащания, ескроу, такси, финансова статистика, разходи, заплати и в други области. AI, според министъра, ще се превърне в инструмент за напреднали счетоводни анализи и всъщност ще играе ролята на система за ранно предупреждение.

"Изкуственият интелект ще анализира нашите разходи в детайли, ще идентифицира възможности за спестяване на разходи и ще предостави препоръки за разходите чрез анализиране на общи разходни позиции за нашите институции. Неефективните разходни пера ще бъдат премахнати. Качеството и бързината на услугите няма да бъдат засегнати“, каза шефът на МФ.

По-рано турското министерство на финансите обяви програма за бюджетни спестявания, която се наложи поради кризата в турската икономика. Той забранява закупуването и лизинг на нови превозни средства в публичния сектор за три години, с изключение на основните нужди в области като линейка, отбрана и сигурност. Въвеждат се ограничения за командировки в чужбина за държавни служители. За три години се замразява и практиката за провеждане на бюфети, бизнес обяди и други развлекателни събития, с изключение на случаите на организиране на международни срещи и национални празници. Въведени са забрани и ограничения за ведомствени подаръци, като списания и календари и други сувенирни и корпоративни артикули. Пакетът от мерки за икономии, посочват от Министерството на финансите, ще се разширява.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учител

    4 1 Отговор
    Тука естественият интелект трябва да бъде премахнат, защото е кьорфишек..
  • 2 Колко

    2 0 Отговор
    Колко е лирата спрямо еврото и долара в бедна Турция?
  • 3 Това

    1 0 Отговор
    тук няма да стане...