Last news in Fakti

18 Юни, 2024 14:40 787 1

БРАИТ: Време е високотехнологичната икономика да стане фокус на Тристранката

  • ит индустрия-
  • браит-
  • баском

Новият формат на обединение бе представен на специална пресконференция от председателите на едни от най-големите организации, част от БРАИТ

БРАИТ: Време е високотехнологичната икономика да стане фокус на Тристранката - 1
Снимка: БАСКОМ

Технологичността е хоризонтално ниво, без което никоя индустрия не може да бъде конкурентоспособна в новите реалности. Глобалната икономика претърпява колосална технологична трансформация и на този фон България е заплашена да изостане необратимо, ако не внедрява високи технологии на всички нива в икономиката и публичния сектор.

Това е причината да се формира безпрецедентно обединение на всички влиятелни асоциации, клъстери и компании, представляващи високотехнологичната икономика на България, в рамките на Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ).

Новият формат на обединение бе представен на специална пресконференция от председателите на едни от най-големите организации, част от БРАИТ - Доброслав Димитров, председател на УС на БРАИТ и член на Консултативния съвет на БАСКОМ, Илия Кръстев, член на УС на БРАИТ и председател на УС на АИБЕСТ, Светозар Георгиев, член на УС на БРАИТ и председател на УС на БЕСКО, и Светлана Боянова, член на УС на БРАИТ и председател на Институт за агростратегии и иновации.

Те заявиха категоричното намерение на БРАИТ да кандидатства за участие в новия Национален съвет за тристранно сътрудничество, тъй като според тях икономическите реалности в Европа и света изискват високо ниво на информираност и детайлно познаване на спецификите на технологичните процеси – ноу-хау, с което БРАИТ разполага и е готова да го споделя с обществото, държавата и бизнеса.

„Подаваме ръка на всички сектори и бизнеси, на държавата и институциите, на хората, за да преведем успешно България през това сериозно предизвикателство. Партньорството ни с другите работодателски организации в Тристранния съвет вече е активизирано с редица съвместни инициативи, но смятаме, че този диалог трябва да се формализира на най-високо ниво, за да е още по-ефективен. Нужен ни е качествен скок в продуктивността на всички индустрии. Технологичността е новата грамотност, което изправя и образованието пред съвсем нова парадигма“, каза Доброслав Димитров.

„В политически нестабилната ситуация, в която оперираме като икономика и държава, се случват глобални промени със светкавична скорост и тази скорост ние дори не можем да си я представим. Моето очакване е, че след като минат изборите по цял свят, тази скорост ще се увеличава още повече. А ние като икономика и като политики продължаваме да сме фокусирани върху миналото. Много малко говорим за бъдеще и твърде много говорим за минало. Това колко бързо се адаптираме ще е от ключово значение за развитието на българската икономика. Ние постоянно си говорим за настигане, за догонване. А на мен ми се иска да говорим за лидерство, за това как можем да сме най-бързите, а не постоянно да настигаме някого. Другите трябва да настигат нас. А този разговор всъщност отдавна отсъства както в политически, така и в икономически контекст. Смисълът на обединението БРАИТ е да бъдем лидери. Това е възможно! В България има страхотни хора, които могат да го направят и това как превеждаме какво се случва по света и го съотнасяме към българската действителност е една от трудните задачи, с които ние ще се нагърбим. Трябва превод в реално време, който да се изразява в политики за изпреварващо развитие“, каза Илия Кръстев.

БРАИТ ще отстоява конкретни стратегически политики в областта на бизнес средата, образованието и върховенството на закона, които да гарантират качествен скок в продуктивността на българската икономика и ефективността на публичния сектор, така че България да бъде сред държавите – лидери в Европа.

Светозар Георгиев подчерта, че членовете на БЕСКО са от над 70 индустрии. „Всеки ден ние наблюдаваме колко е тежко да поставим България на картата на света като добро място да се прави бизнес. А през последните 10 години секторът на икономиката с висока добавена стойност доказа, че е възможно да покориш света от България: най-големият карго-дрон в света е създаден от двама български братя, изпращаме нано-сателити в космоса, Мишел Обама и Бионсе носят чанти и обувки, създадени от три момичета в гр. Пещера, 4% от всички сайтове в света използват хостинг на българска компания, вече имаме 4 компании с оценка от над 1 млрд. долара, а на път към това постижение са още не малко.

Днес предприемачите от сектора с висока добавена стойност заявяваме, че вече знаем как България може да се превърне в най-доброто място за предприемачи в Европа. Знаем пътя как нашите компании да избират да остават в България, да виждаме още повече напуснали българи да се връщат тук, да развиват тук своите идеи и да дават високоплатена работа за много наши сънародници. Искаме България да е притегателното място за инвеститори, бизнеси и талант от целия свят. Подаваме ръка на политиците, за да направим заедно така, че да заживеем по-добре и по-бързо в развитата държава със силна икономика, за която всички мечтаем“, каза на свой ред Светозар Георгиев.

Светлана Боянова поясни, че идеята на подобни обединения като БРАИТ не е просто да поощрява другите сектори в икономиката да следват модните технологични тенденции, а да бъдат истински полезни на тези сектори да решават проблемите си и да бъдат по-ефективни и конкурентоспособни. Тя даде за пример връзката между високите технологии и земеделието. „В последните години земеделският сектор е изправен пред огромни предизвикателства. Имаме сериозни климатични промени, източниците на вода все повече намаляват, има градушки и други неблагоприятни климатични събития. Да не говорим, че имаме сериозно изменение на търговската картина ЕС - трети страни. Войната в Украйна също се отрази сериозно на сектора, не само в България, а и в други страни членки на ЕС. Не на последно място имаме много сериозни вътрешни проблеми, свързани с работната ръка. Ако вие сега искате да си закупите череши, то нашите земеделски производители трудно биха ви осигурили, тъй като няма кой да ги обере и черешите остават по дърветата. В решаването на всички тези изключително важни въпроси за земеделието, ние имаме нужда да си подадем ръка с високотехнологичните фирми и да наблегнем на прецизното земеделие, прецизното наторяване и поливане, за да се пестят ресурси. Искаме заедно да правим обединения, които ще са полезни на хората и бизнеса. Ще дадем всичката си енергия да свържем българските потребители на високите технологии с тези, които ги създават, за да можем да движим напред земеделския сектор, каза Светлана Боянова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вие си ги избрахте

    1 0 Отговор
    а защо България е заплашена? нали сме част от развития запад или вече ударението е върху второто А? светът върви напред извън атлантизма, атлантизма затрива европа, това е отмъщението на евреите за 2000 г назад, да си знаете само... а късата клечка ще я теглим докато не уври тъп ата бг тиква