21 Юни, 2024 10:23 2 234 5

Канада предизвиква търговска война с Китай

  • китай-
  • електрически коли-
  • мито-
  • внос-
  • сащ-
  • ес

Взема примера на САЩ и ЕС и също налага мита върху китайските електромобили

Канада предизвиква търговска война с Китай - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Канадското правителство планира да наложи мита върху износа на електрически превозни средства от Китай, следвайки примера на САЩ и Европейския съюз, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо може скоро да обяви началото на обществени консултации по въпроса за въвеждане на тарифи за китайските електрически превозни средства, следвайки примера на САЩ и Европейския съюз на фона на натиск от западните страни.

Според агенцията през 2023 г. около 44 400 автомобила, произведени в Китай, са били изпратени до пристанището на Ванкувър, което е 5 пъти повече от предишните данни. Правителството е загрижено, че китайските електрически автомобили ще наводнят канадския пазар, пише аг. Bloomberg.

Канадската агенция Press съобщи по-рано, че канадските власти, следвайки САЩ, може да наложат значителни мита на електрически превозни средства от Китай. Според него Отава вече обмисля този въпрос.

На 14 май пресслужбата на Белия дом съобщи, че САЩ увеличават митата върху вноса на стомана, електрически превозни средства, компютри, чипове и други стоки от Китай. Тези мерки имат за цел да насърчат Китай да „премахне нелоялните търговски практики във връзка с трансфера на технологии, интелектуалната собственост и иновациите“. Посочва се, че става дума за мита на стойност 18 млрд. USD.

По-рано британският вестник Financial Times, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Европейската комисия възнамерява да въведе допълнителни мита върху 25% от вноса на китайски електрически превозни средства, въпреки че тази стъпка може да доведе до началото на търговска война с Пекин. Според изданието Франция и Испания са за тази стъпка, докато Германия, Швеция и Унгария не я одобряват, опасявайки се от ответни мерки от Китай. Унгарското правителство насърчава създаването на своя територия на автомобилни фабрики за производство на електрически превозни средства и батерии за електрически автомобили на големи китайски компании.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 китайски балон

    28 3 Отговор
    Единица мярка за джендъp- 1-но Трюдо!
  • 2 Зевс

    23 2 Отговор
    Уж сме се насочили към зеленото електрическо бъдеще, ама човек не може да си купи евтин китайски електрокар, типична липса на връзка с реалността, характерна за зелените талибани на власт.
  • 3 456

    13 3 Отговор
    И тука ФАЩ подлъгват ЕС и Канада,по простата причина, че ФАЩ не внася електоавтомобили от Китай.
  • 4 Тити

    5 2 Отговор
    Явно китайските брички ще си карат само Рашистите.
  • 5 Името ми е Джордж Оруел

    3 2 Отговор
    А какво става със "Свободната ръка на пазара"???????