23 Юни, 2024 05:08 1 150 7

Пекин и ЕС преговарят за облагането на китайски електромобили, внасяни в Европа

  • китай-
  • електромобили-
  • мита

Настоящите мита за автомобилни производители извън границите на ЕС са 10 процента

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар., предаде БНР.

Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис, че ще се водят конкретни преговори за митата с Китай. Потвърждението идва, след като търговското министерство на страната заяви, че министър Уанг Уентао и Домбровскис са се съгласили да започнат консултации по разследването на ЕС за държавното субсидиране на китайските електромобили.

Еврокомисията планира вдигането на митата за внасяните на територията на ЕС китайски електромобили до 38,1 процента. Те трябва да влязат в сила от началото на юли, но могат да бъда свалени със задна дата, ако двете страни постигнат съгласие.

Настоящите мита за автомобилни производители извън границите на ЕС са 10 процента, уточнява ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Азззззззз

    9 2 Отговор
    И как вдигането на митата помага на зелената сделка? А на пазарната икономика? Нали пазара определял и трябвало да сме зелени?!

    Коментиран от #3

  • 3 къде в

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззз":

    пазарната икономика имат място държавните дотации и субсидии?? къде в ес държаваа дотира производителите на ел. автомобили ??и на мен много неща в ес не ми харесват но варианта китай да смачква автомобилистроенето в ес чрез нечестни практики е некоректен и трябва защита

    Коментиран от #5

  • 4 ########

    9 1 Отговор
    Всичко е измама и лъжи за масовият човек. Еврейските гадости ни тикат в Содом и Гомор. Докато има евреи ще има и войни. Ще има беззаконие. Ако нямаше евреи земята щеше да бъде библейски рай
  • 5 Азззззззз

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "къде в":

    Когато държавата покрива част от цената на крайният потребител също е дотация. В Германия до декември държавата покриваше част от цената. Факт.

    Коментиран от #6

  • 6 Абе

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Азззззззз":

    Няма смисъл. Много ясно че разлика между плановата икономика и пазарната няма. Всичко е игра на думи. Има ли дотиране, има. Има ли квоти за евросъюза, има.
  • 7 Пешо

    2 0 Отговор
    ЕС плаща субсидии за земеделски стоки ,а кряка срещу Китай. Китайците вече не искат да живеят с купичка ориз дневно трябва и те да печелят.