Last news in Fakti

28 Юни, 2024 08:48 729 5

Националният дълг на САЩ ще възлиза на 140% от БВП до 2032 година

  • сащ-
  • мвф-
  • бвп-
  • дълг

МВФ: Има спешна необходимост да се спре продължаващото нарастване на съотношението на публичния дълг към БВП

Националният дълг на САЩ ще възлиза на 140% от БВП до 2032 година - 1
Снимка: Shutterstock

Международният валутен фонд (МВФ) подчертава необходимостта от решаване на проблема с американския държавен дълг, който до 2032 г. ще възлиза на 140% от БВП. Това се посочва в доклада на МВФ за резултатите от годишния преглед на американската икономика въз основа на член 4 от неговия устав.

„Има спешна необходимост да се спре продължаващото нарастване на съотношението на публичния дълг към БВП. В средносрочен план се предвижда фискалните дефицити и държавният дълг спрямо БВП да останат значително по-високи от прогнозите преди пандемията. По-конкретно, при настоящите политики се очаква публичният дълг да нараства стабилно и да надхвърли 140% от БВП до 2032 г. По същия начин се очаква бюджетният дефицит на правителството да остане около 2,5% от БВП, което е по-високо от нивото, прогнозирано по време на консултациите по член 4 през 2019 г.“, се отбелязва в документа.

Според фонда „толкова високи дефицити и дълг представляват нарастващ риск за САЩ и глобалните икономики“. Финансовата институция подчертава необходимостта от "спешно премахване" този проблем.

Коментирайки ситуацията около намаляването на бюджетния дефицит на САЩ на пресконференция, посветена на доклада във Вашингтон, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева подчерта: „Не само в САЩ, но и в Европа, в други страни, в страните с нововъзникващи и развиващи се икономики е ясно, че предприемането на действия за създаване на фискално пространство за бъдещето е трудно, политически трудно и е трудно да се включи обществеността.“ Тя подчерта необходимостта да се разясни на гражданите колко е важно правителството да предприеме мерки за намаляване на бюджетния дефицит.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рерсо

    13 1 Отговор
    Всички деморатични държави плащат дълга на сащ защото са свободни! мДА !
  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    7 0 Отговор
    ФАЩ произвеждат ...само проблеми !

    ГМО консуматори.

    СССР се срути ,надявам да съм свидетел на сгромолясването на световният грабител ФАЩ !

    Коментиран от #4

  • 3 ДемОсрация

    1 0 Отговор
    Според мене са разменили последните цифри в годините.
  • 4 #хаджи тошко йорданов премиер

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    МВФ-то пак се правят на ущипани моми - все едно не знаят , че няма как въпреки спешната необходимост да се спре продължаващото нарастване на съотношението на публичния дълг към БВП във практически фалиралата от 12 години вече фирма , наречена САЩ
  • 5 Хо хо хо

    2 0 Отговор
    Той сега е 200 %
    Значи 2032 години , ще е паднал .