Last news in Fakti

2 Юли, 2024 20:45 891 11

Инфлацията в еврозоната се забави

  • eurostat-
  • еврозона-
  • инфлация

През юни е 2,5%

Инфлацията в еврозоната се забави - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Инфлацията в 20-те държави от еврозоната през юни е 2,5% на годишна база в сравнение с 2,6% през май, според предварителната оценка на Eurostat. Очакваният ръст на потребителските цени е в съответствие с прогнозата на икономисти, анкетирани от Reuters и Bloomberg.

Цените на услугите през юни са се увеличили с 4,1% на годишна база, а тези на храните, алкохола и тютюневите изделия - с 2,5%, при индустриалните стоки - с 0,7%, е енергетиката - с 0,2%. Базисната инфлация, която изключва цените на променливи стоки като храна, алкохол, тютюн и енергия, остана стабилна на 2,9% през юни (беше рекордно високо ниво от 5,7% през март).

Най-висока инфлация сред страните от еврозоната се наблюдава в Белгия (5,5% на годишна база) и Испания (3,4%), най-ниска във Финландия (0,6%) и Италия (0,9%). В Германия и Франция - най-големите икономики в еврозоната, потребителските цени са се увеличили с 2,5%.

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) през юни понижи основните лихвени проценти с 25 базисни пункта за първи път от 2019 г. стр. (основният лихвен процент беше 4,25%) с надеждата, че до 2025 г. инфлацията ще падне до целта от 2%. Забавянето на инфлацията през юни до 2,5% едва ли ще даде на ЕЦБ повече яснота накъде се движат цените. Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза в навечерието на публикуването на данните за инфлацията, че еврозоната „все още е изправена пред някои несигурности“. „Ще ни трябва време, за да съберем достатъчно данни, за да сме сигурни, че рисковете от инфлация над целевата стойност са преминали“, каза тя, като призова да не се бърза с по-нататъшно облекчаване на финансовата и кредитна политика.

Част от ръководството на ЕЦБ е обезпокоено от високия ръст на цените в сектора на услугите. Опасенията са за недостигът на работна ръка, бърз растеж на заплатите и ниска производителност в сектора на услугите. Всички тези фактори могат да задържат общата инфлация над целта за продължителен период.

Данните на Eurostat показват, че безработицата в страните от еврозоната остава на рекордно ниско ниво от 6,4% през май.

Източник: www.forbes.ru


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    4 2 Отговор
    Ъхъ.
  • 3 Пешо от Г вход

    12 1 Отговор
    Като гледам с какви ( никакви ) мерки я борят тая инфлация, направо си е чист късмет. Но ми се струва че към края на лятото ще навакса.
  • 4 Удри

    2 11 Отговор
    Европа се стабилизира. Да му мисли Путин.

    Коментиран от #10

  • 5 Хаха

    1 10 Отговор
    А в рушистан колко е инфлацията? Питам за един приятел русофил.

    Коментиран от #11

  • 6 Хмм

    9 0 Отговор
    Явно са санкциите работят.
  • 7 бе хубаво ама

    11 1 Отговор
    лошото е че все пак има инфлация . Като я сметнеш с натрупване , ще излезе над 30% за годината.
  • 8 Слаб 2+

    11 0 Отговор
    Дълговете на страните от Еврозоната варират между 200% и 360% от БВПто им и расте ли рааааастееее.Това са мнооооооого трилиони които някой ще трябва да връща.Ама я деца кажете що ли произвеждат страните от еврозоната?Амиии вече все по-малко и все по-НИЩО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Антитрол

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Удри":

    Голямо стабилизиране пада шъ знайш - само където ще вдигат цената на тока при нас ама от посолството ви увериха че това не влияе на инфлацията нали? Нищо че всичко стана двойно и тройно по скъпо тя инфлацията е 2.5% и ние верваме бе.
  • 11 Икономист

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    "А в рушистан колко е инфлацията?"

    Е какво те интересува в "рушистан" - нали "богатия" запад съвсем лесно можеше да унищожи Русия - краварите можеше да си печатат колкото искат долари а в Брюксел евро а пък то какво стана - ЕС в рецесия и невиждана безработица а в Русия има невиждан растеж, китайците станаха най-големия производител на коли пък подлогите на краварите карат стари голфове и не смеят да си купят нови.

    "Богатия" запад е задлъжнял с 200% до 300% от БВП и само за дългът на краварника целия свят трябва да работи 3 години и да заделя всичките си спечелени пари за да го погаси - да не говорим за останалите от "богатите".