13 Юли, 2024 08:20 1 740 5

Жегите ще доведат до предстоящ рекорд идната седмица

  • ток-
  • климатици-
  • електроенергия

Потреблението на електроенергия ще достигне нов пик

Жегите ще доведат до предстоящ рекорд идната седмица - 1
Снимка: БГНЕС

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.

Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности, за да посрещне повишеното потребление на ток в резултат на екстремно високите температури.

Независимо, че температурите започнаха да се покачват доста още от края на юни, до момента товарите в електропреносната система се движат от 4600 до 4800 мегавата.

Пиковото потребление на електроенергия е във вечерните часове - около 19-20 часа. Именно тогава на 11 юли бяха постигнати най-високите товари от началото на горещия период до момента - от над 4900 MW.

Абсолютният рекорд от 5123 MW обаче, който беше регистриран на 29 юли 2021 година, не беше достигнат през отминалите дни.

Според прогнозите на Електроенергийния системен оператор това може да стане през следващата седмица, а в 20 часа на 18-ти юли, когато се очаква той да бъде подобрен с около 200 мегавата.

От началото на годината потреблението на ток достигна близо 19 милиона мегаватчаса, което е с около 2% по-малко от потреблението за същия период на миналата година, казаха от Електроенергийният системен оператор.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сила

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Обаче и реките пресъхнаха заради незаконните ВЕЦ ове , оттам и язовирите , рибата измря и те така ....
  • 3 операция "Суха ти уста"

    5 13 Отговор
    Бистра водица чини жълтица.
    Пести водата, че ще ти пуши главата!
    Веолия , Веолия,
    не вдигай с хватки цената,
    а си вдигни чукалата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 един

    2 14 Отговор
    В тия горещи дни и климатика май не охлажда достатъчно,според както сочи науката трябва да имаш един климатик разположен на северна стена за лятото и един на южната за зимата!Климатика изложен на слънце не охлажда добре!