30 Август, 2024 14:21 1 387 2

Intel разделя бизнеса

  • intel-
  • загуби-
  • бизнес-
  • преструктуриране-
  • акции-
  • цена-
  • обезценяване

Решението за преструктуриране е взето в резултат на загубата и обезценяването на акциите на американската корпорация

Intel разделя бизнеса - 1
Снимка: Shutterstock

Американската корпорация Intel проучва различни варианти за подобряване на позицията си след публикуването на отчет за загубата и обезценяване на акциите, съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на анонимни източници в компанията.

Според тяхната информация, сегашният период е станал „най-трудният за Intel през всичките 56 години на съществуване“. На този фон корпорацията обсъжда с финансовите групи Morgan Stanley и Goldman Sachs различни сценарии за излизане от тази ситуация, включително разделяне на продуктовия и производствения бизнес, както и отказ от изпълнението на някои проекти. Банкерите също така предлагат на корпорацията опции, които включват сливане или придобиване на някои от нейните подразделения от други. Очаква се всички тези сценарии да бъдат обсъдени на среща на борда на директорите на Intel през септември.

По-специално, корпорацията обсъжда опцията за продажба на подразделение, което произвежда чипове за клиенти, които не са свързани с основния бизнес на Intel. Агенцията отбелязва, че преди това ръководството на компанията е гледало на бизнеса като на "ключов за възстановяване на позицията на Intel сред производителите на чипове и се е надявало, че в крайна сметка ще се конкурира с компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., която се превърна в пионер в производството на полупроводници." Представител на Intel отказа да коментира плановете на компанията да подобри финансовото си състояние.

През последното тримесечие на годината Intel се сблъска с нетна загуба от 1,61 млрд. USD и експертите очакват допълнително влошаване на финансовите резултати на корпорацията през следващата година. На този фон Intel обяви съкращаването на 15 000 работни места. Акциите на компанията вече са загубили 60% от стойността си през тази година.

На 2 август Bloomberg съобщи, че акциите на Intel са паднали с 20% след публикуване на отчет за загубите и обявяване на планове за съкращаване на работни места с 15%. Според агенцията приходите на компанията са паднали с 1% в сравнение със същия период на миналата година и възлизат на 12,8 млрд. USD. Според информация на сайта на Intel компанията също така възнамерява да спре изплащането на дивиденти на акционерите от октомври.

Intel Corporation е основана през 1968 г. Седалището му се намира в Санта Клара (Калифорния). Корпорацията произвежда електронни устройства и компютърни компоненти, включително микропроцесори.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 3 Отговор
    В един момент всички компютри ще спрат и пак Вова ще е единствен виновник.

    Коментиран от #2

  • 2 Ще спрат

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Само когато вардарските българи станат македонци.