Last news in Fakti

2 Юли, 2014 15:17 1 012 0

Управляващите минират бъдещите правителства

  • реформаторският блок-
  • оставка-
  • божидар лукарски-
  • велислав минеков

Назначения и законови промени в последния момент ще провалят бъдещи реформи

Реформаторският блок отново настоява за незабавна оставка на правителството „Орешарски“, заяви на извънредна пресконференция Божидар Лукарски. Той припомни, че веднага след европейските избори Блокът е предупредил, че всеки ден управление на този кабинет увеличава обедняването на българите и задълбочава политическата криза. 38 дни по-късно Лукарски отчете, че тези предупреждения вече са факт.

Синият лидер отправи ново предупреждение, че управляващите поставят капани пред бъдещи реформи и бъдещо реформаторско правителство. Той настоя депутатите на ГЕРБ да не стават съучастници с присъствието си в парламента в узаконяването на далаверите на БСП и ДПС във всички ресори на икономиката и държавното управление.

Лукарски подчерта, че реформаторите няма да допуснат никакви компромиси с управленската си програма и ще участват единствено в реформаторско управление.

Лошата новина за българите днес е, че няма оставка на правителството 38 дни след като народът се произнесе на изборите, допълни Атанас Атанасов от ДСБ. Когато една войска загуби битка и започва да отстъпва, на работа идват сапьорите, които започват да минират териториите, по които ще отстъпва тази войска, даде пример той.

Загубилите изборите БСП и ДПС, като не подават оставка на правителството „Орешарски“, минират следващото реформаторско управление на България, категорично подчерта Атанас Атанасов. Мините се поставят и за служебното правителство. Атанасов посочи, че от днес започва назначаването на всички областни директори на вътрешните работи и на всички директори в централните дирекции на МВР, като според Закона за МВР на това парвителство, който преодоля ветото на президента, се елиминира конкурсното начало. Тези хора са послушни на управляващите. И назначаването им на практика създава тази минна мрежа в МВР, която няма да даде възможност на служебния министър да попречи на купуването на гласове. В Министерството на отбраната на шуробаджанашки принцип се назначават хора, които нямат представа от управлението на ведомството, но са от списъчния състав на кадрите на „Позитано“, добави още той.

Ние искаме да алармираме българското общество, че неподаването на оставка на Орешарски на практика минира реформите в България впоследствие, заключи Атанасов.

В България в последните дни за определени хора се пишат и цели законопроекти, подчерта Петър Славов. Той уточни, че в законопроект за нов закон за Комисията за защита на конкуренцията и потребителите, управляващите предвиждат да приемат изцяло нов закон, най-вече за да сменят изцяло състава на тази комисия, да назначат с петгодишен мандат хора, близки до това управление.

За председателя е предвиден мандат от шест години, който надхвърля законово определения срок. Кой е този човек, който не се нуждае от публичен конкурс, запита още Славов. Като председател той ще има единственото право да предложи всички останали членове на тази комисия на парламента. Вносител на този закон е депутатът от ДПС Йордан Цонев, добави още Славов.

Също така проблемен според него е и законопроектът за изменение на Закона за конфликт на интереси, регулиращ дейността на комисията, с цел добиване на контрол и да се назначат удобни хора. Законопроект има и за изменение и допълнение на Закона за развитие на академичния състав, предвижда се и там изцяло нова комисия да бъде назначена от кабинета „Орешарски“, без изслушване и публични процедури.

Славов подчерта, че РБ ще следи за какви законопроекти се събира кворум в Народното събрание и ще апелира за всеки такъв случай към президента да упражни правото си на вето.

Проф. Велислав Минеков, говорител на ДБГ, заяви, че чрез подготвен законопроект за сливане на Националната художествена галерия (НХГ) и Националната галерия за чуждестранно изкуство, спрян през 2013 години и внесен отново сега, се прави мафиотски престъпен акт и капан за следващия кабинет. Проф. Минеков обясни, че след влизането в сила на такъв закон, вече само или прокурор, или престъпник могат да управляват културното наследство.

Зад привидната цел за намаляване броя на второстепенните разпоредители с бюджетни средства се предприема унищожение на културно наследство, което е жест към частните колекционери, допълни той и подчерта, че в момента Националната художествена галерия бавно и тихо се подготвя за музей за частните колекции, въпреки че за тези колекции не се знае нито как са направени, нито как са стигнали предметите до тях, доколко са наследствени, имат ли документи.

Д-р Красимир Гълъбов от Изпълнителния съвет на ДБГ добави, че подобен процес тече и в сектора на здравеопазването, където чрез промени в Закона за здравето, с които се въвежда нова регулация за защита от нейонизиращи лъчения, се засягат 90% от лекарските практики, 100% от кабинетите по физиотерапия, лазерни лъчения и зъболекарските практики и целият малък и среден бизнес, зает с хотелиерство, балнеолечение, комплекси със СПА-процедури, дентални кабинети, хотелски вериги със съответните процедури. С този неясен механизъм и скрит регулаторен режим, който в Европа е режим само „на подпис“, се обслужват кръгове и фирми около червените и приятелите им от ДПС, коментира още д-р Гълъбов.

Той обърна внимание и на нов проблем със специализациите на лекарите, които или трябва да запишат специализации, като си ги осигурят и платят сами и си намерят заместници в лекарските си практики, или ще им се отнемат правата като лекари. Това, по думите му, ще предизвика вълна от поне 1400 лекари, които в следващите до 2 години ще напуснат страната заради гилотината със специализациите им. Д-р Гълъбов припомни, че около 1500 лекари са останали без специалност в последните години поради тежките условия и сега проблемът ще се задълбочи силно.

Нова регулация по отношение на кръводаряването пък, според д-р Гълъбов, ще създаде хаос при бракуването на кръвни продукти на фона на драматичната ситуация при снабдяването с кръв, оставено в голямата си част на черния пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове