Last news in Fakti

8 Юли, 2014 16:08 669 1

ВКС окончателно оправда Ковачки за укриване на данъци

  • вкс-
  • оправда-
  • христо ковачки-
  • данъчни престъпления-
  • укриване на данъци-
  • 16,8 млн. лв.

Той бе обвинен за ощетяване на държавния бюджет с почти 16,8 млн. лева

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинение за данъчни престъпления, с които е ощетил бюджета с почти 16 800 000 лева. Това се вижда от решение на Върховния касационен съд  (ВКС), публикувано на сайта на институцията.

През 2011 г. състав на Софийския градски съд с председател Александра Йорданова призна Ковачки за виновен за укриване на данъци и го осъди на 3 години условно с петгодишен изпитателен срок. Софийският апелативен съд обаче го оправда.

Според върховните съдии Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Жанина Начева няма нито едно доказателство по делото, което да потвърждава тезата на прокуратурата, че Ковачки е създал система за "фиктивно" осчетоводяване на нереално сключени сделки, съобщи „Правен свят“.

По делото нямало нито една данна, нито едно доказателства, че Ковачки е бил запознат с всяка една фактура, посочена в обвинителния акт или пък, че е бил уведомяван за закупуването на всяка стока, изтъкват още върховните съдии и добавят, че по делото е установено точно обратното.

Това, което прави впечатление в мотивите на ВКС обаче, е коментарът на тримата съдии за "качеството" на прокурорския протест по делото.

Първоначалният касационен протест е бил бланков и съдържал следните касациони основания – нарушение на закона и съществено нарушение на процесуалните правила, с искане за отмяна на новата присъда и връщане на делото за ново въззивно разглеждане.

В подкрепа на твърдението си, че е нарушен законът (чл. 348, ал. 1, т.1 от НПК), в допълнението към протеста прокуратурата възпроизвела фактите според версията на обвинението и определила оправдателната присъда на въззивната инстанция като неправилна.

"Такъв подход е недопустим, защото пред настоящата инстанция страните могат да поставят въпроса за точното прилагане на материалния закон само в рамките на фактическите положения, установени от въззивния съд.

След като последният е приел, че обвиненията срещу подсъдимия Христо Ковачки не са доказани до изискваната от процесуалния закон степен на несъмненост, това негово заключение може да се проверява по касационен ред само в контекста на спазване на процесуалните правила", казват върховните съдии.
И добавят, че като страна в съдебната фаза на наказателния процес прокурорът би могъл да изтъкне, че правото му да участва в процеса на събиране на доказателствата е било ограничено. Но такъв касационен довод липсва в протеста и допълнението към него.

Прокурорът би могъл да поддържа и, че решението на въззивната инстанция е постановено върху ненадлежно събрани доказателства. Но и такъв довод липсва в протеста. ВКС добавя, че редът за събиране на доказателства е спазен и не е било ограничено правото на прокурора да излага анализа си на доказателствата по време на съдебните прения.

"По настоящето дело единствените касационни доводи на прокуратурата, които могат да бъдат свързани с основанието по чл. 348, ал. 1, т. 2 НПК, се състоят в критика на начина, по който въззивният съд е формирал своето вътрешно убеждение относно правно-релевантните факти. В тази насока, в допълнението към протеста се поставя въпросът за липсата на обективност, всестранност и пълнота в изследването на доказателствените материали така, както се изисква от принципа по чл. 14, ал. 1 НПК. На този въпрос следва да бъде даден отговор с настоящето касационно решение. Същевременно трябва да се има предвид , че по закон въззивната инстанция е последната обвързана с процесуалното задължение да се произнесе по фактите и обстоятелствата, включени в предмета на доказване. Настоящият състав не разполага с правомощието да установява нови положения, защото за разлика от предходните инстанции не провежда съдебно следствие и не оценява непосредствено доказателствените материали", изтъкват върховните съдии.

И добавят, че основната цел на прокуратурата е била да представи пред съда такива убедителни доказателства, които да доведат до несъмнен отговор на въпроса за виновността на Ковачки.

"Няма никакви правни основания настоящата инстанция да не се солидаризира с крайното заключение на въззивния съдебен състав, че тази цел не е постигната", се казва още в решението.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    1 0 Отговор
    Няма проблем, че не е платил данъци в размер на над 16 000 000.

    В САЩ тоя бизнесмен, нямаше да излезе от затвора!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове