Last news in Fakti

31 Юли, 2014 08:16 8 012 1

Вечен студент - магистър по фалшиво евро

  • евро-
  • фалшификация-
  • море-
  • мъртво вълнение-
  • икономика-
  • служебен премиер-
  • близнашки

Преглед на печата

Вечен студент - магистър по фалшиво евро, разказва "Труд"
"Цял отряд ченгета бяха наобиколили приседнал мъж с белезници на пътя Кюстендил - София над с. Цървеняно. Веднага познах арестувания - Вальо Студента. Тарашиха го за фалшиво евро. Той ги прави супер. Едно към едно, като истински са." Това сподели тираджия, станал преди дни неволен свидетел на спецакция на Държавна агенция "Национална сигурност". Агентите тогава откриха в тайник в "Мерцедес" холограмни стикери за производство на фалшиви пари. Експерти се произнесли, че холограмите са повече от прецизно изработени.
След първоначалния арест Валентин Грозданов-Студента (49 г.) бе освободен срещу 1500 лева гаранция. По-късно тя бе намалена на 1000 лева, тъй като Грозданов обяснил, че е студент последна година и няма възможност да плати гаранцията.

Близнашки ще е служебният премиер, уверява "24 часа"
Професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство, което ще бъде назначено на 5 август с указа на президента Росен Плевнелиев, съобщи отлично информиран източник от президентството. Останалите обсъждани кандидатури са отпаднали, каза още източникът.
Близнашки коментира през тези дни, че е дал принципно съгласие на президента да участва в следващия служебен кабинет. Той нито потвърди, нито отрече дали ще оглави кабинета като служебен премиер. "Има няколко кандидати. Знам, че се оглеждат различни модули, така че нека оставим държавният глава свободно да избере. Две-три имена са на дневен ред. В крайна сметка става въпрос за служебно правителство, което има специфични задачи. Изправени сме и пред усложнения във финансовата сфера. Всички би трябвало да сме в състояние да окажем помощ на едно такова правителство", коментира още Георги Близнашки.

Само 5% от българите определят икономическата ситуация като добра, констатира "Сега"
Само 5% от българските граждани определят икономическата ситуация в страната ни в момента като добра. 93 на сто са на мнение, че икономиката ни се развива изключително зле. Това показват данните от последното проучване на Евробарометър. В 28-те страни - членки на ЕС, недоволство от състоянието на икономиката в страната си изказват средно 63 процента от гражданите.
Парадоксът е, че недоволството от състоянието на родната икономика идва на фона на отчитаните от управляващите добро състояние на публичните финанси и на оптимизма им за икономически растеж. По-негативно отношение към икономическото положение има само в затъналите в проблеми Португалия, Гърция и Испания. В тях едва 4% от хората мислят, че икономиките им се развиват добре.
Икономиката е и сферата, която притеснява най-много българите, следвана от имиграцията, безработицата и състоянието на публичните финанси. Най-силно притеснени за безработицата и икономиката са в Кипър. Най-висок страх от имигранти има в Малта, а за публичните финанси най-силно са разтревожени в Дания. В Румъния, в сравнение с останалите страни от ЕС, се опасяват най-вече от висока инфлация, а в Швеция - от климатичните промени и заплахата за околната среда. За разлика от повечето останали европейци, българите изобщо не се страхуват от тероризъм - точно 0% го определят като заплаха.

Само един от 10 учители е млад, припомня "Стандарт"
Само един от десет учители е на възраст под 35 години, сочат данните в Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри, разработена от МОН. От 2007 година младите преподаватели са намалели от 15 на 9,9%. Силно са намалели и мъжете учители, които в момента са едва 13,7% от всички педагози. Най-много са учителите над 55 години - 29,3% от всички преподаватели. Това означава, че за по-малко от десетина години учителите ще се стопят с една трета поради излизане в пенсия и засега не се очертава кой ще ги замести. Заради това стратегията предлага спешни мерки за привличане на млади хора към педагогическите специалности.
Една от тях са целеви стипендии, с които абитуриенти с висок успех да бъдат финансирани, ако завършат педагогика и работят по тази специалност. Авторите на документа са отчели, че в педагогическите специалности обикновено се записват зрелостници с най-нисък успех. Идеята е стипендии да се дават не само от държавата, а и от регионалните власти и общините, ако искат да привлекат млади педагози в по-малките градове и селата. Освен това общинарите могат да плащат битовите и транспортни разходи на младите педагози. В последните години от обучението си те ще влизат в класните стаи като стажант-учители, като ще работят с наставници.

Мъртво вълнение застрашава летовниците по Южното Черноморие, предупреждава "Новинар"
Мъртво вълнение, което традиционно се появява по това време от годината, заплашва летовниците най-осезаемо по Южното Черноморие. За това предупреди пред "Новинар" д-р Андрей Найденов, председател на бургаската общинска комисия по водно спасяване.
По думите му най-опасни са част от плажовете на Обзор, Иракли, Слънчев бряг, Поморие, Бургас (Северния и Централния), Созопол, Аркутино, Приморско и Синеморец.
"Естествено, появата на мъртво вълнение зависи и от месторазположението и ветровете. Лошото е, че то не се вижда, тъй като е спокойно на повърхността. Обикновено спасителите с по-богат опит знаят къде се появява и внимават за тези места", заяви Найденов.
Той добави, че най-голяма вероятност за това има при плитчините на 10-15 метра от брега. Експертът по водно спасяване посочи, че мъртвото течение се образува, когато течението движи вълната, която се разбива в плитчините, но след това тегли навътре в морето.
Според статистиката удавените в Бургаска област от началото на годината до 27 юли са 11 души, за 5 от които е установено, че са се самоубили.

До края на годината ще има карти за превенция от наводнения, съобщава "Дума"
До края на годината предстои изготвянето на специални карти, с които хората ще бъдат известени какъв е рискът от наводнения в зоната, където са избрали да живеят. Това съобщи вчера Асен Личев, който оглавява дирекция "Води" в Министерството на околната среда и водите. Според него подготвяният документ е от изключително значение, тъй като от столетия хората у нас се заселват в близост до коритата на реките. В картите ще фигурират реките и зоните, в които те се разливат при различните валежи, те ще бъдат изработени в изпълнение на евродирективата за наводненията.
"Неслучайно в Цар Калоян преди седем години стана страхотно наводнение. Там падна и язовирна стена и водата нямаше откъде да изтече. Дадохме седем жертви", напомни трагедията Личев. Той обясни, че според Закона за водите речното легло или русло представлява временно или постоянно съсредоточаване на вода, което означава, че и деретата, в които не тече постоянно вода, представляват речно русло. В закона има пет забрани по отношение на дейностите в руслото и прилежащите земи - да не се строят жилищни постройки, да не се складират отпадъци, да не се складират насипни материали, които биха могли да увеличат унищожителната сила на водата. Личев съжали, че проблемът е систематична слабост и че никой не е направил преглед на самото устройство на населените места от тази гледна точка. Наглед безопасни дерета доведоха до жертви, констатира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Той горкия още една две години и направо от студент, ще се пенсионира.Яд ги е ,че парави по хубаво Евро от тях!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове