Last news in Fakti

4 Август, 2014 10:12 657 0

Първанов: Парламентаризмът в този му вид е изчерпан

  • георги първанов-
  • парламентаризъм-
  • изчерпан-
  • партии-
  • президент-
  • парламент

Според президента, конгресът на БСП не е донесъл промяна

Първанов: Парламентаризмът в този му вид е изчерпан - 1
Снимка БТА

Имаме един парламент, който е компрометиран по две линии. Имаме вариант на парламента, който не се събира година, не може да заработи, няма кворум или другия тип парламент (на ГЕРБ), който стои в зала и само подпечатва взетите от премиера решения т.е. имаме премиерска република. Това заяви президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов в студиото на „Тази сутрин”. Той за пореден път се обяви за конституционни промени, които да направят България президентска република „по френски модел”.

„Няма в нашата парламентарна история парламент, който толкова ниско да е свалил нивото – на реториката, на законодателството. Това обяснява защо в социологическите проучвания рейтингът е 8 пункта – горе-долу като при Виденов, когато хората влязоха в парламента”, заяви Първанов и обяви, че „парламентаризмът в този му вид е изчерпан”.

 Той отправи серия от критики и към начина, по който бяха организирани последните консултации при държавния глава Росен Плевнелиев. И отхвърли твърденията, че срещите при президента са вид крачка към установяване на президентска република. „Аз бих препоръчал, като се правят такива консултации, предварително да се оберат луфтовете между политическите сили, ако това, разбира се, е възможно. Защото, когато ги поканиш на включен микрофон, те бързат да си направят декларациите, да направят предизборно впечатление и резултатът е налице“, коментира президентът Първанов и добави, че в последния случай се е получил стремеж към извличане на политически дивиденти от въпрос, който е изцяло финансов и икономически. 

По думите му това означава да има баланс между президента и парламента, но държавният глава да има по-отчетлива роля. „Когато станат такива неща, каквито наблюдаваме сега, хората обикновено се обръщат към кмета и президента. Парламентът го няма, агенциите си прехвърлят отговорността”, направи мост между политиката и трагедията в Мизия Първанов.

Той даде и друг пример: „Имаме президент, който инциира референдум. Президентът е избран с повече гласове от мнозинството в парламента, но същото това мнозинство спира инициативата на президента”.

В отговор на въпроса дали подобна централизация няма да укрепи позициите на задкулисието, той посочи, че при сегашния модел договорките са още по-добре скрити – в партийните централи.

Силният президент според Първанов „на нашите балкански ширини (...) е работещата традиция”.

Конгрес, в който се направиха незначителни  рокади и произведе двама председатели. Така Георги Първанов коментира последния партиен форум на БСП, където столетницата смени лидера си. Така, според него, статуквото в БСП се запазва и нищо от дискутираните идеи за промяна в БСП не се е случило на конгреса. Лидерът на АБВ е категоричен, че всеки, който застане начело на БСП в такъв тежък за партията момент, трябва да се разграничи от наследството – нещо, което не се случва. Именно заради това АБВ прави всичко необходимо, за да обоснове отчетливо своя идеен образ, обясни Георги Първанов. Той добави, че председателстваната от него партия разполага с поне дузина идеи, които са различни от тези на останалите политически сили, освен това АБВ е единствената до момента партия, която е представила предизборната си платформа, подчерта Георги Първанов.

Къде е промяната в БСП?

„Важно е, че това не беше конгреса на промяната. Това е един конгрес, който в крайна сметка произведе двама председатели, от които единият е по председател и фактически статуквото се запазва. Единият ще е председател на партията, а другият – на коалицията”, коментира събитията в БСП Георги Първанов.

Той коментира, че всичко поискано от Сергей Станишев се е случило, а останалите на балотаж Драгомир Стойнев и Михаил Миков са били близки до лидера на ПЕС. В същото време обсъжданите идеи за промяна така и не са стигнали до конгреса.

Първанов разкритикува Станишев заради многократното споменаване на референдума за „Белене” по време на речта пред социалистите. Президентът напомни, че след положителния резултат от допитването, ръководството на БСП е тръгнало към „опасен за България вариант” с реактора на „Усетингхаус”, който бил скъп, неизпробван и без гарантирано място за съхранение на отработеното гориво.

В същото време, Първанов подчерта: „Не поставяйте знак за равенство между този, който е подписал договора и БСП като цяло”. По думите му договорките стават на най-високо ниво, а кръгът около Сергей Станишев е близък до Делян Пеевски.

Един не-вложител в КТБ

Георги Първанов отрече той и семейството му да имат влогове в поставената под надзор Корпоративна търговска банка. Лидерът на АБВ категорично се обяви за спазване на законовата процедура и изплащане само на гарантираните 100 000 евро на клиентите на трезора.

В медийни публикации Първанов беше спряган за един от най-големите вложители в банката. По този повод той каза, че е завел дела, но едно от тях, срещу журналист от вестник, забуксувало, след като станало ясно, че авторът е писал под псевдоним и президентът трябва първо сам да разкрие самоличността му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове