Last news in Fakti

5 Август, 2014 08:10 7 088 2

Продават "райски газ" в Слънчев бряг

  • райски газ-
  • печата

Преглед на печата

4,9 млрд. лв. влезли в България от Евросъюза за 14 месеца, пресмята в. „24 часа“

4,9 млрд. лв. са изплатените средства от Брюксел от юни 2013 г. до юли 2014 г., показват обобщените данни за усвояването на оперативните програми 2007-2013 г. Те бяха разпространени от Министерския съвет вчера.

От пресслужбата на кабинета отчитат, че за посочените 14 месеца има ръст в усвояването от 19%. Сертифицираните разходи по програмите, финансирани от ЕС, са били едва 33% за 6 г. - от 1 януари 2007 г. до 31 март 2013 г. Към края на май същата година този процент достигнал 37, а към 25 юли 2014 г. скочил на 56% от общия бюджет на програмите.

 

Продават "райски газ" в Слънчев бряг, пише в. „Труд“

Балони, пълни с газ, рекламиран като “райски”, се продават на туристите в Слънчев бряг. “Райският газ” е алтернатива на наркотиците и има упойващо действие. Използва се в медицината като анестезия, както и за технологични цели, но не би трябвало да се продава по улиците.

Въпреки това в Слънчев бряг “райските” балони се предлагат срещу 7 лева, видя репортер на “Труд”. Купувачите са предимно чужденци и си вземат по няколко “дози”.

Газът се продава от момичета, които надуват свирки и предлагат laughing gas, веселящий газ, lachgas, изобщо “райски газ” на езика на всеки потенциален купувач.

 

100 млн. от хазната за екопроекти, брои в. „Стандарт“

Финансовото министерство ни отпусна лимит от 100 млн. лв. за разплащане на проекти по ОП "Околна среда", съобщи за "Стандарт" министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов. Очаквам в понеделник, 4 август, до края на деня парите да бъдат разпределени "на равна база" между общините - така, както бях обещал по-рано, обясни Анастасов. С парите ще се разплатим частично с фирмите, които изпълняват проекти, финансирани по ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС), подчерта министър Анастасов и допълни, че целта на еднаквите критерии за разпределение на средствата е да не се създава напрежение между политическите партии преди изборите.

 

Спешните медици на тест за знания и реакции, обобщава в. „Монитор“

Предвижда се лечебните заведения да изпращат резултати за състоянието, успеваемостта на лечението, влошаване на състоянието и дори на настъпила смърт на пациентите, закарани с линейка на столичния спешен център. Към момента такава практика е въведена отскоро само с клиниката по неврохирургия на болница „Токуда”.

Амбицията е това да стане практика, като резултатите ще се записват в специални електронни досиета на всеки един пациент, който сме закарали на лечение. Така ще се следи успеваемостта на терапията, евентуални наши грешки и пропуски и ще сме наясно във всеки един момент кой какво е свършил и какво не.

 

Депутатите орязаха със 17% парите на министерствата, пресмята в. „Монитор“

Служебният кабинет ще има ограничени възможности да поема допълнителни разходи, след като парламентът отказа да подкрепи предложената от кабинета "Орешарски" актуализация на държавния бюджет. Бюджетите на министерствата ще бъдат орязани със 17%, като ситуацията е особено рискова при МВР заради бежанската криза. Не е ясно и дали ще стигнат допълнително отпуснатите пари за бедствия на фона на лавинообразно растящите сметки за нанесените щети от наводненията. Още отсега експерти и политици очакват, че актуализацията на държавния бюджет ще бъде тема номер за 43-тото народно събрание. За края на годината се отлага и развръзката с КТБ.

 

Под въпрос са милиони за европроекти, тревожи се в. „Преса“

упка в бюджета на Европейския съюз от 23 млрд. евро още през миналата година са спрени плащанията по 150 оперативни програми от всички държави в съюза.

Това признал директорът на Генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК Валтер Дефа на изслушване в ЕП. В момента спрените програми са 90, сред които и две български - за екология и за регионално развитие. Недостигът бил компенсиран с пари от бюджета за тази година, а на практика от ноември до март не са възстановявани средства по европроекти в нито една страна от ЕС, обясни за „Преса“ председателят на комисията „Регионална политика“ в ЕП Искра Михайлова.

 

Ахмед Доган и Емел Етем с кредитни карти от КТБ, без да ги декларират, разкрива в. „Капитал дейли“

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и бившият министър по бедствията и авариите и депутат от партията Емел Етем имат кредитни карти VISA от Корпоративна търговска банка (КТБ), които обаче са пропуснали да декларират пред Сметната палата. Това показват данни, с които "Капитал" разполага и чиято достоверност беше потвърдена.

Картата на Доган е издадена през март 2009 г. с лимит от 78 хил. евро. Емел Етем има от 2007 г. две кредитни карти от банката - едната е с лимит 35 хил. долара, а другата - 48 хил. евро.

 

Здравната реформа няма да се случи, няма финансов ресурс, признава в. „Дума“

Здравната реформа няма да се случи в близките години, дори и да имаме стабилен и работещ парламент, защото нямаме ресурси, с които тя да започне. Ако управлението и финансовият ресурс на НЗОК бъдат по-добри, в рамките на 2 мандата това може да се случи. Това каза министърът на здравеопазването в оставка д-р Таня Андреева на последната си пресконференция в МЗ. Според нея трябва да се променят системите на финансово управление, контрол и заплащане в здравеопазването. Андреева уточни, че това означава промяна в модела на финансиране и не само НЗОК да разплаща дейности на лечебните заведения, лекарства и медицински изделия.

За да се случи това, необходими са законодателство и финансов ресурс, заяви министърката в оставка. Законодателството има кой да напише, има добри практики по света, но с финансовия ресурс ще има сериозен проблем, прогнозира Андреева. Тя е категорична, че е необходимо преструктуриране на болничната мрежа в страната, тъй като има по-голям брой болнични легла от необходимото. Оптимизиране на болнични легла и закриване на част от болнични заведения в места, където те практически не осъществяват дейност. По думите на Андреева, това може да се случи, когато в страната е осигурена стабилна структура на спешната медицинска помощ, защото хората не могат да бъдат оставени без алтернатива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    "Газът се продава от момичета, които надуват свирки"......Нещо много двузначно това със свирките
  • 2 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор
    Ми то в Сл.Бряг само свиркаджийки, какво друго да очаква човек- напълно нормално. Там сигурно се изпива най-много алкохол на глава от населението за единица време...От един познет, който зарежда аптеките там знам, че там се продават по 7-8 хил презерватива на ден и по една камара противозачатъчни. Е те това са нашите курорти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове