Last news in Fakti

13 Август, 2014 13:46 1 062 0

Близнашки пише на Станишев да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева (обновена)

  • георги близнашки-
  • кристалина георгиева-
  • върховен представител-
  • ес-
  • финансова помощ-
  • мизия

На днешното си заседание служебният кабинет реши семействата на 4-мата загинали в наводненията в Северозападна България да получат еднократна помощ в размер на 10 000 лв.

Близнашки пише на Станишев да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева (обновена) - 1
Снимка: БТА

Премиерът проф. Георги Близнашки определи като изключително полезен разговора с еврокомисар Кристалина Георгиева, която днес беше гост на правителственото заседание. „Родиха се няколко важни идеи, които ще възприемем като инициативи на правителството по-нататък“, заяви проф. Близнашки на пресконференция след редовното правителствено заседание.

Акцент по време на разговора с българския еврокомисар е била ситуацията във Врачанска област след наводненията. Обсъдена е и ситуацията в рамките на ЕС, различните механизми за подкрепа на България, както и кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Премиерът е на мнение, че страната ни има шанс да се пребори за високия пост и обяви, че е подготвил писмо до председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, с което го призовава за подкрепа. Според проф. Близнашки, необходима е и мобилизация на всички български евродепутати, без оглед на тяхната партийна принадлежност.

Министър-председателят отбеляза и решението за обновяване на състава на Комисията за възстановяване и подпомагане, която ще бъде председателствана от министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов. Първото си заседание Комисията ще проведе в четвъртък, 14 август, от 10 часа в Министерския съвет. Очаква се да бъдат разгледани възможностите за отпускане на средства в подкрепа на пострадалите от наводненията в Северозападна България.

На днешното си заседание правителството взе решение да бъдат обезщетени наследниците на четиримата загинали при наводненията във Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ за всеки от починалите ще бъде в размер на 10 000 лв., обяви вицепремиерът Йордан Христосков.

Той допълни, че са приети молбите за еднократна социална помощ в размер на 325 лв. на повече от 1000 души, а по програмите за субсидирана заетост са осигурени около 750 работници. „Държавата прави всичко възможно средствата бързо да достигнат до хората“, увери от своя страна министър-председателят Георги Близнашки.

Ето и пълния текст на писмото на служебния премиер проф. Близнашки до лидера на ПЕС:

"Уважаеми господин Станишев,

Обръщам се към Вас с това отворено писмо в качеството Ви на председател на Партията на европейските социалисти с апел и очакване да подкрепите номинацията на г‑жа Кристалина Георгиева за член на Европейската комисия и, по-специално, за Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

Убеден съм, че споделяте разбирането за необходимостта от силна и ефективна обща политика на Европейския съюз по проблемите на външните работи и сигурността, в контекста на новите предизвикателства, пред които Съюзът и държавите членки са изправени във външен план. За постигането на тази важна цел са необходими доказал се професионалист и силен съюз от държави. В този смисъл, от решаващо значение е начело на европейската външна политика да застане способна личност, с нужните качества, авторитет и мащаб на действие.

Като лидер на втората по големина партия в Европейския парламент Вие от личен опит знаете, че с досегашната си работа като член на Европейската комисия г-жа Георгиева е показала висок професионализъм и съпричастност към европейската идея. Тя се ползва с изключителен авторитет сред своите колеги в Комисията, в рамките на Европейския парламент и сред по-широките експертни среди. Не от по-малко значение е и позитивният отзвук и подкрепа, които кандидатурата ѝ среща както в обществен план, така и сред редица страни членки. Това е признание за безспорните качества на българския кандидат и висока чест за България като член на Европейския съюз.

Повишаването на видимостта и относителната тежест на България в международен и европейски контекст е приоритет на външната политика на страната ни с трайни параметри. Възможността българин да заеме един от ключовите постове в Европейския съюз – този на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, би повишила значително имиджа на страната ни и би ѝ дала други възможности и поле на изява. Този шанс не следва да бъде пропускан!

Господин Станишев,

Искрено вярвам, че като отговорен политик, български евродепутат и лидер на едно от големите политически семейства в Европейския съюз ще окажете нужната подкрепа за избирането на г-жа Георгиева на този значим европейски пост.

Изразявам своята готовност за диалог относно кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева, както и относно приносa, който Република България може да има във формирането на силна и пълноценна обща външна политика на Европейския съюз.

С уважение, проф. д-р Георги Близнашки"
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове