Last news in Fakti

18 Септември, 2014 15:04 816 1

Реформаторският блок иска отстраняването на Цацаров от разследването за КТБ

  • радан кънев-
  • реформаторите-
  • реформаторският блок-
  • цацаров-
  • разследването

Реформаторите обещаха истината за банката

Реформаторският блок иска отстраняването на Цацаров от разследването за КТБ - 1
Снимка: БТА

Българската прокуратура в лицето на главния прокурор, се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследването на казуса с КТБ, смятат от Реформаторския блок. От Блока искат още действията на Сотир Цацаров да бъдат разследвани, а гарантираните депозити до 196 000 лв. да бъдат незабавно възстановени, съобщи във Варна Радан Кънев.

По думите му  без сериозна промяна в българското правосъдие, пътищата на икономическо развитие, нови доходи и нови работни места са затворени.

Първият приоритет на България трябва да бъде установяване на правосъдие и законност.

Не случайно даваме във Варна тази пресконференция, защото Варна е един класически пример за това как беззаконието и корупцията могат да превърнат един богат град и една богата област в бедна, без високи доходи и с никакъв шанс за развитие. Вярваме, че тази промяна трябва да започне от тук. Вярваме и че тя ще започне оттук на 5-ти октомври. Искам да изразя нашата дълбока тревога от вчерашното изявление на Лютви Местан, че ДПС ще даде 300 дни доверие на правителство, независимо какво е то. Съвсем неприкрито между другото дебата между водачите на листите във Варна, от който идвам във момента потвърди в голяма степен това впечатление. Става дума за неприкрита заявка за управление между ДПС и ГЕРБ. Независимо формализирано или неформализирано това означава запазване на лостовете на ДПС в българската икономика, запазване на лостовете на ДПС в българското правосъдие. Неправомерното партийно влияние върху ВСС и върху българската прокуратура. Особен, важен фокус на този проблем в настоящия проблем в България е казусът КТБ, който преплита партийни интереси във финансовата и банкова сфера с партийни интереси и зависимости в държавното обвинение. Особено огромна роля тук има прокуратурата.
 

Гроздан Караджов: „Позволете ми преди да кажа нашите основни пунктове по казуса с КТБ да поздравя варненци с възможно най-добрия кандидат за народен представител г-н Радан Кънев, излъчен от РБ. Варна се нуждае от неговата компетентност. Конкретно за казуса с КТБ. В момента има разнопосочни говорения по отношение на КТБ относно оздравяването, преструктуриране и т.н., но основното, което всеки се пази да каже в момента е това, което ние единствени  смело заявяваме, а именно незабавно да се върнат депозитите на всички малки и средни вложители. Това са средствата до 196 000 лв., които са гарантирани по закон, хората, които са ги депозирали в банката са ги направили на основание на закона и са действали по целесъобразност. Те са търсили възможно най-добрата и икономически изгодна за тях оферта. На второ място бих искал към тази точка да допълня и това, че тези средства са гарантирани по европейска директива и ако след съставянето на новото правителство това нещо не се осъществи незабавно, ще завалят искове срещу България и тогава тези средства ще бъдат платени от бюджета. България ще бъде наказана извън плащането на тези средства и ще трябва да плати сериозни глоби. На второ място да се съсредоточим по точката за т.нар. оздравяване или преструктуриране. От информацията, с която разполагаме разговорите се въртят основно около това какъв публичен ресурс ще се привлече за „спасяването” на банката. Недопустимо е държавата да заплаща публични средства, пари от бюджета, от нашите данъци, за да покрие кражбите и измамите на група самозабравили се политически ренегати, които не са слизали от власт. Ще ги назова – става дума за ДПС и персонално за Ахмед Доган. РБ не е сред тези страхливи партии, които се въртят около думи като „задкулисие”, „олигархия” и т.н. Да, те са част от задкулисието, част са от олигархията, но ние ги именуваме. Под една или друга форма ако сме в управлението ще работим, за да бръкнем в кошера на тези кражби и да покажем истинските виновници – нещо, в което твърдо вярвам.

Ролята на БНБ както се знае беше пагубна в казуса с тази банка.

В днешния сутрешен дебат Вие видяхте, че нито един от представителите  не можеше да каже дали тази банка е за фалиране или е за преструктуриране, т.е. дали тя може да бъде спасена или оздравена. Защо? Смятате ли, че няма добри експерти в България, които да влязат в тази банка или че квесторите, които са назначени там не могат да разчистят едни 60 папки с досиета, които са проблемни. Защо БНБ удължи срока 2 месеца? Нашият отговор е, че се прикрива информацията, чака се да изтече достатъчно дълго време, за да може казусът да отшуми и по възможност основните играчи да „разпределят баницата”, да се споразумеят помежду си, за което имаме ясни сигнали. Ние от РБ още преди 3 седмици заявихме, че има ясни данни, и това са действията на Главния прокурор, че Пеевски и Цветан Василев са се разбрали, че има сделка. Предстоят развития, но нашата цел е да бръкнем дълбоко, да отворим кутията на Пандора. Да видим по каква причина едни 3,5 млрд. ги няма.

На първо място страда законодателната рамка по отношение на банките. Единствената държава в ЕС, която не е дала реална законодателна защита на депозитите на гражданите е България. Какво означава това?  Парите, които банките заделят всяка година като такса във фонда за гарантиране на влоговете на гражданите са една сума, която расте. В момента сме натрупали около 1,8 млрд. Това обаче не са държавни пари. Чувам политици, които ги разпределят с широки пръсти. Не, това са частни пари и са сложени точно за такива кризисни ситуации.
Кой обаче решава как тези такси се определят. Сега е на калпак. Всяка банка внася определено количество средства на база на отговорности.

Европейската практика е обратната.

Да се внася според нивото на риска, т.е. големината на лихвения процент, който се предлага. По този начин тези, които се опитват да стават пирамиди, какъвто е случаят тук, от тях се взимат най-много средства за фонда за гарантиране и когато стане криза като тази, има повече средства, за да бъдат покрити рисковете на гражданите. И на последно място относно предстоящия конкурс, надявам се с гражданско участие, на управител на БНБ. Митът, че се намираме в абсолютно стабилна ситуация и че борда не може да бъде разклатен или че не могат да се извият опашки пред банките, беше разрушен. Поради тези причини конкурсът за гуверньор на БНБ трябва да бъде отворен за чужденци, не само за българи. За мен един дисциплиниран немец или един чуждестранен гуверньор на банката би въвел дисциплина. Във Великобритания е канадец от много години и цари ред и няма шуробаджанащина”.
 

Петър Москов: „РБ излиза на тези избори със заявката за промяна. Тази промяна има конкретни параметри. И тези параметри са свързани с това, че за разлика от всички други политически сили, Блокът говори истината по важните и опасните теми. По темите, които касаят парите и битието на хората и които са опасни, защото зад тях стоят милиони и милиарди корупционни сделки. Както и по време на европейската кампания РБ разкри корупционната схема зад „Южен поток”, Радан се снима с белите тръби на пристанището, които стоят и чакат 2 млрд. корупционни усвоявания и разкриването на тази сделка всъщност направи безпредметно оставането на правителството на „Орешарски”.

И сега Блокът ще бръкне в раната и ще разкаже

истината за КТБ, истината за досиетата там.

Всяка една от политическите сили се упражнява по темата, но ние нямаме информация. Не, информация има и тя е достъпна за всяка една от политическите сили. РБ ясно и категорично ще заяви позиция. Ето папката „Казусът КТБ”.  През следващата седмица ние ще направим обстойна пресконференция, в която ще разкажем много подробности около това какво се е случило, какво е актуалното състояние и какво е истинското, смислено решение. Няма да се крием зад липсата на информация, защото такава информация има. Само да повдигна завесата. Когато говорим за разследване, което трябва да тече определен период от време и това „още не знаем и нямаме информация” трябва да знаем, че говорим за 150 кредитни досиета.

150 фирми, които представляват 97% от кредитния портфейл на КТБ.

Това е усилие за две седмици от подготвени професионалисти. Да кажа, че от тези 150 фирми 59 са без нито един назначен служител. Това може би ви говори нещо за състоянието на банката и това какво се е вършило там. Ако има задкулисие, ако има разкази за бъдещи парламентарни договорки, то евентуална коалиция или сговор между ГЕРБ и ДПС може да бъде „коалиция КТБ” за прикриване на всичко, което се е случило около тази банка, която е поддържана под похлупак, имунизирана от проверки, от пазарни механизми, за да може да обслужва задкулисието на властта. Очаквайте следващата седмица наистина истинския разказ за КТБ”.
 

Радан Кънев:
1.      Незабавно възстановяване на гарантираните депозити  по силата на европейското законодателство;
2.      Никакви пари на данъкоплатците за процеса на оздравяване на банката, доколкото оздравяването е възможно;
3.      Пълно разследване и събиране на кредитите – това е част от нашата предизборна платформа. За да се случи това е необходима много активна роля на българската прокуратура, защото без разкриване на закононарушенията и престъпните деяния, процесът на разследване и събиране на кредитите няма как да се случи.

Българската прокуратура обаче е в ръцете на главния прокурор, който напълно се компрометира като защитник на обществения интерес в процеса на разследване на казуса КТБ. Оттук нататък нашето искане е много ясно – поемане на казуса от специализирана прокуратура. В това число разследване на действията на главния прокурор Сотир Цацаров по повод казуса КТБ и самоотстраняване на Цацаров от всякакви действия по контрол и разследване, поради ролята му в развитието на казуса до момента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Къньо Раданов

    0 0 Отговор
    Така е и бачо Иван и той потъна. И 14 банки умряха в ръцете му. Пуснето го да оправи и тази. А, я си задайте въпроса бачо Ваньо колко разбира от банки щом и той е в кюпа?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове