Last news in Fakti

30 Септември, 2014 14:47 708 0

Надзирателите против ограничаването на социалните им права

  • надзирателите-
  • ограничаването-
  • социалните-
  • права

И служителите в затворите са готови да протестират заради одобреното от служебното правителство предложение за въвеждане на възраст за пенсиониране

Обявяваме се срещу заявените от министъра на труда и социалната политика намерения, засягащи и ограничаващи социални права на служителите в Сектор Сигурност, заявиха в изявление до медиите от Синдикат на Служителите в Затворите в България (ССЗБ) във връзка с одобреното от служебното правителство предложение за въвеждане на възраст за пенсиониране за военни, полицаи и служители в затворите. Те настояват и за оставката на социалния министър, след като преди два дни това направиха и колегите им от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

От синдиката казват още:

„Обявяваме се срещу заявените от Министъра на труда и социалната политика намерения засягащи и ограничаващи социални права на служителите в Сектор Сигурност. Категорично не одобряваме и не приемаме предложение, което не е подкрепено с необходимите анализи, аргументи и обществена дискусия по темата. Принудени сме да поискаме оставката на Министъра на труда и социалната политика и да започнем подготовка за протестни действия, само месец след последния наш протест по друг повод.

Синдиката на служителите в затворите в България намира, че подобни действия водят единствено до противопоставяне и конфликтност на отделни съсловия, групи и професии и са в ярък контраст с необходимостта от национално съгласие в настоящия тежък период за страната.

Напълно неприемлив и недопустим за нас е всеки опит за стартиране на театрална реформа при липсата на ясно обявена и дискутирана в широк кръг конкретна стратегия за развитие на целия сектор. Обявените намерения и реални действия на всички правителства в последните години са крайно обезпокоителни за нас (служителите в затворите), не са подчинени на ясна и единна визия за развитие на сектора, планират се и се провеждат без реалното участие на професионалистите, които засягат.“

От синдиката настояват за отговор на следните въпроси:

„Защо решения водещи до промени, засягащи служителите в сектора и нашите членове се взимат на тъмно без знанието и без допитване до синдикалните организации и обществеността?

От едни прибързани неефективни решения, взети в условия на пълна непрозрачност, несъобразени с конкретните нужди на националната сигурност, повече губят или повече получават данъкоплатците?

Защо служебното правителството, се занимава с проблеми, които не са в неговите правомощия?

Защо на българския данъкоплатец му се вменява идеята, като съзнателно се подава неясна или често напълно невярна информация, че социалните придобивки на служителите в сектор сигурност са незаслужени спрямо останалата част на обществото, и такива промени са неизбежни, с оглед поети ангажименти на страната ни пред институциите на ЕС?“

От ССЗБ са категорични, че създалата се ситуация е напълно неприемлива за тях, а подобни предложения ясно говорят за надигащата се вълна от протестни настроения.

„Господа управляващи, настоящи и бъдещи, говоренето от наша страна беше до тук! Действията ни занапред ще зависят от Вашите!“, пише още в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове