Last news in Fakti

10 Декември, 2014 16:14 13 543 12

Ловец уби вълчица, тормозела село (Снимки)

  • ловец-
  • уби-
  • вълчица-
  • тормозела-
  • село-
  • йерусалимово-
  • наско тенчулев

Нападнала 80-годишен мъж, изяла 15 кози и 200-килограмово прасе

Ловец уби вълчица, тормозела село (Снимки) - 1
Снимки: Любен Манолов

Жителите на село Йерусалимово в Хасковска област вече могат да си отдъхнат, след като днес сутринта ловец уби вълчица, която ги тормози вече няколко месеца.

59-годишният, бивш полицай, Наско Тенчулев от град Любимец е ловец от 30 години. Той е част от ловната дружинка на село Лозен, но е отстрелял вълка в село Йерусалимово.

Историята започва с негов приятел на име Стефан. Младият мъж отглеждал крави, кози и други животни в постройка в местността на селото. Преди няколко месеца обаче вълкът започнал да се навърта там. Изял 15 кози и 200 килограмово прасе, собственост на Стефан.

„Момчето беше вдигнало ръце от вълчицата и се чудеше какво да прави“, разказа за Факти.бг Наско Тенчулев.

„Даже една вечер нападна и 80 годишен човек, Мильо Атанасов от Йерусалимово. Той се е прибирал по тъмното, качен на магарето си и минавайки точно от там, покрай този обор, вълкът нападнал магарето отзад. Съвсем малко е останало да захапе и човека и да го свали на земята. Можеше да се случи най-лошото“, продължи с разказа Тенчулев.

Той сподели още, че вълчицата е захапала магарето за задния бут и без малко да скъса сухожилието на крака му.

„Бай Мильо и той е ловец. На него също му дойде до гуша, затова дойде с мен тази сутрин да вардим от къде ще се появи вълка, за да го убием“, поясни ловецът.

След като са се чули сутринта с момчето, чийто е обора и стадото, те отишли в местността и изкарали козите на паша, за да примамят вълка.

„Аз стоях на една поляна голяма около 300-400 метра, където имах видимост. Бай Мильо беше на пусия зад мен. След като се появиха козите, вълчицата излезе от гората. Беше на около 200-250 метра от мен. Насочи се към стадото, започна да души. След като се приближи на 200-230 метра, малко преди да сграбчи една коза, аз я отстрелях с пушката. Вълчицата изквича, пробяга около 80-100 метра и падна“, продължи с разказа си Тенчулев.

Ловецът разказва, че е убил животното с личният си законен "Калашник" с оптически мерник. Уцелил го е в гръдния кош. След като го убил, прибрал трофея.

„За женски вълк е доста голям, около 55-60 кг.“, каза мъжът. Интересното в случая е, че вълчицата се е била сдушила с кучето, което е трябвало да охранява стадото.

„Този вълк да вземе да се свърже с неговото куче, което е порода "Турски кангал". Това, че кучето е мъжко, а вълка женски ги е събрало заедно и двамата започнали да ловуват и душат козичките. И днес бяха един до друг“, твърди Тенчулев и добави, че обикновено вълците ловуват по два – мъжки и женски.

„Възможно е мъжкият да е убит от някоя друга хайка или нещо друго да се е случило с него. Имало е и мъжки, но е останал само женския и като няма какво да прави вече, се е свързал с мъжкото кучето, което вместо да пази стадото го е предало“, смята ловецът.

Той уточни, че точно там, от където е минавал вълка се намират гробищата на селото и ако все пак има и мъжки вълк някой, който отива към тях може да бъде нападнат. Хората трябва в този район да са внимателни, предупреди Тенчулев.

„За да се стигне до гробищата се минава покрай обора, където са овцете, козите и говедата. Вероятно е, ако имаше и мъжки вълк, някой да беше пострадал. Представете си някоя жена, която минава от там, всичко можеше да се случи. Зимно време вълците не подбират“, предупреди той.

Наско Тенчулев няма да запази трофея за себе си. Той ще го подари на добър негов приятел, за спомен или, за да закачи кожата в някоя механа. Това не е единствения вълк станал жертва на точния му мерник. Преди около 15 години ловецът убил в село Лозен 85-90 килограмов мъжки екземпляр.

„Имам и други трофеи – глигани и други животни, но не ги събирам за трофеи, раздавам ги на приятели“, разказа още ловецът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Autohouse Randm

    4 8 Отговор
    evala
  • 2 аз

    3 8 Отговор
    Браво,сега да тръгнат и по градовете и да изтрепат пумиярите,дето тормозят хората
  • 3 Кума Лиса

    2 2 Отговор
    Това "мъжкото куче" го оставят ли пак да пази стадото ?
  • 4 Gost

    5 3 Отговор
    А сега някой да го пита този как е ловувал на територията на чужда дружинка, предполагам без бележка от съответната дружинка, а само по покана на приятеля си, но щом е бивш КАДЪР няма проблеми !!!

    Коментиран от #5

  • 5 БаДкА

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Gost":

    Скрий се бе смешко
  • 6 Vasik Atanasova

    11 1 Отговор
    ТОЗИ Е ГЛ..АК ЯЛ ЯЛ ЧЕ ЗАБРАВИЛ ДА ХОДИ ДО ОФИСА
    ТО СЕ ЧУДИ ЖИВОТНОТО КАК ДА ИЗКАРА ЗИМАТА А ТОЙ ГО УБИЛ
    СКРИТ ЗАД НЯКОЙ ХРАСТ
    НЕКА ДА ДОЙДЕ НА РИНГА КАТО Е ГОЛЯМ МЪЖ
    ВЪЛКЪТ МИ Е ЛЮБИМОТО ЖИВОТНО
  • 7 ката КИР

    8 3 Отговор
    Като му гледам боята, ясно че родата му е от интегриращите се. Нямам нищо против да ходя на още едно дело за побой. Какъв повод за гордост е да позира с трупа на животното, което си следва инстинкта?! Заради такива $%$%€ като тоя убиха и ягуара Алонсо! Абсолютно негативно ми е мнението по отношение на статията и постъпката на главния герой, освен ако извратения автор не е искал да канонизира вълка по БГ способ, а именно - с невежество!
  • 8 xanibal

    2 7 Отговор
    Bravo na choveka
  • 9 ловец

    1 8 Отговор
    tochno v desetkata bravo Tenchulev 2 kubika durva ot men za teb obadi se [email protected]
  • 10 Бренеке

    4 7 Отговор
    Браво! Вредния дивеч трябва да се отстрелва
  • 11 да ти го дам ли

    3 2 Отговор
    тенчев ами сърничките дето причакваш що не вземеш да кажиш.сигурно заради тях си дебнал животното. яде пи и се весели едно време и като полицай и като катаджия,ама сега може да оставиш само една кофа л..на както си клекнал
  • 12 Vasik Atanasova

    2 1 Отговор
    АЗ НА ТАЗИ СНИМКА ВИЖДАМ ЕДИН МЪЖКИ ШОПАР 150 КГ
    И ЕДИН УСМЯН ЦИГАНИН
    И ЧЕТЕМ РАЗНИ ИЗМИШЛОТИНИ
    15 КОЗИ ИЗЯЛА И 200 КГ ПРАСЕ
    ЧЕ ТОВА ДА НЕ ДИНОЗАВЪР
    ВЪЛКА Е МНОГО УМНО И ИНТЕЛИГЕНТНО ЖИВОТНО
    ТО НАПАДА БОЛНИ И СТАРИ ЖИВОТНИ И Е ПОЛЕЗНО ЗА ГОРИТЕ
    ТЕЗИ СА СТРЕЛЯЛИ ЗА УДОВОЛСТВИЕ ДА СЕ ПРАВЯТ НА МЪЖЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове