Last news in Fakti

4 Януари, 2015 12:37 858 7

Кунева: Темата с бежанците ще бъде проблем на Европа

  • меглена кунева-
  • приоритети-
  • 2015-
  • икономика-
  • бежанци

Икономиката ще бъде основното за Европа, а и за нас през 2015 година

Икономиката ще бъде водеща тема за Европа, а и за България, през тази година, заяви пред "Хоризонт" Меглена Кунева – вицепремиер по кооеддинация на европейските политики.

„Има много нови интересни неща, които се случват, които се преоценяват във всяка една европейска държава, колко регулация, в момента даже Европейската комисия се отказва буквално от  някои от своите законодателни инициативи, за да може по този начин да се насочи само към  10-те си най-важни приоритети, а и защото тезата, която се застъпва е, че прекаленото застъпване на регулации, особено когато тя натоварва бизнеса, не е прдуктивна, не е добра в момент на криза. За съжаление, Европа продължава да е ако не в криза, то да кажем, стагнация, без достатъчен икономически растеж. Моето впечателние е, че в следващите месеци, да не кажа години,  разговорът ще бъде само за икономика. Има достъъчно критични и разумни умове в Европа, които си дават сметка, че или ще задържим, своето предимство, в нкои области на икономиката, където наистина Европа е водеща, или ще загубим световното състезание. Така че за да имаме и социална политика, и екологична, всичко онова, с което Европа е най-напред в света, трябва да  си  осигурим гърба, трябва да осигурим икономиката“, заяви Кунева.
„Мога да ви кажа веднага, че  как да изглежда икономиката в България до голяма степен подрежда дневния ред за следващата година у нас, нека най-напред да започнем от средата, защото бизнесът, за да се развива, трябва да има среда. Който и да е задълбочен анализ да хванете, ще видите, че поставят едни и  същи въпроси, буквално ни дават план за действие – административната среда, електронното правителство, което вече изпитвам неудобство да ги казвам като приоритет, съдебната реформа. От друга страна, това вече са, как да кажа, последиците от липсата не тази първи три условия – това че убиваме предпориемчивите, че през образованието и през здравеопазването не даваме шанс образовани и здрави хора да имат път за развитие у нас, ако щете дори и в Европа, но да имат личен успех, който личен успех да се трансформира в успех на обществото. Така че планът е ясен , просто трябва да се изпълни“.
Това, с което се сблъскваме всеки ден, това са малките камъчета, които преобръщат колата, това са отделни парченца от една и съща мозайка, която ако се отдалчелиш и я погледнеш от отстрани, ще видиш, че е точно тази картина, която се изгкражда пред огорченията на особственото ни ежедневие и през потискането на собтвения ни оптимизъм и енетусиазъм, за да може оптимизмът и ентусиазмът в нацията да надделее.

Тя говори и по темата за бежанците като обясни, че България няма как да стои настрани и трябва да изгради наистина много добър капацитет за посрещане на проблема с бежанците. „И това е първата задача за годината“, заяви вицепремиерът по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка.

„Темата с бежанците ще бъде проблем на Европа, особено на нашата част от Европа, и ще бъде световен проблем”, подчерта тя пред БНР. И допълни, че властите ще изградят по-динамични връзки с Европейската комисия, за да може България да разчита на помощ от Европейския фонд за бежанците.

По думите ѝ страната няма как да се справи сама.

Според Кунева променяната в управлението на Държавната агенция за бежанците и смяната на Николай Черпанлиев от поста „председател“ на агенцията, не е въпрос на наказание. „Това е политическа позиция, това не е експертна позиция и тя върви заедно с това, което е обща атмосфера на целия кабинет”, обясни тя.

В понеделник ще се проведе среща с министъра на вътрешните работи, министъра на отбраната и министъра на регионалното развитие, за да се помисли как да се увеличи ефектът от усилията на всеки един от тях за охрана на границите.

„Целта са центровате за бежанци, сигурността на границите, за да не минават нелегално хора, което би създало голям проблем в страната”, подчерта вицепремиерът.

Меглена Кунева посочи, че в момента страната ни не разполага със средства, за да започне работа по подготвката на българското председалство през 2018 година.

Бъдещото председателство на България 2018 година би трябвало да започне сега, трябва да се направи преглед на това колко знае администацията, каква чсст от администрацията с какво ще се занимава. Искам да ви кажа, че всяка една военна операция бледнее пред това да се организиара едно председателство. Няма средства, предвидени за това и аз съм говорила с финансовия министър ако втората половина на годината има такава възможност, да се започне ранота. Засега ще работим с това, което имаме. За нас би било достатъчно всяко едно министерство да направи преглед на административния си капацитет и да започне обучение на хората, каза тя.

Кунева изброи и другите важни приоритети според нея през тази година:

Второто нещо за тези годин, са европейските политики, съдебната реформа, особено след доклада, е много важна, аз тук силно ще настоявм, за подкрепа от всички парламентрни групи. Мисля, че Изборният закон е също тема за първите месеци на 2015 година, защото има местни избори и трябва се изчистят мървтите души най-малко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 проф др Любомир Андреев

    1 0 Отговор
    г-жа Пръмова|Кунева бае това оето знае-т,е нищо
    тя е фасада надума сапунени мехури гладна кокошка просо сънува
    с нея на ББ е програмиран провала.
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън...Кунева...Мунева...В очичките и под цайските-парички и парички...Алоооо Куневааа деца на 14 години скачат от прозорците в държавата ТИ бе КУНЕВА !!!!И умират заради безхаберието ти бе КУНЕВА!!!!Освен Хангера Мъркъл и сие тъпи ЕВРО съсипници има ли нещо зад цайските ти бе КУНЕВА????Или ти си си опекла работата и не ти пука???Колелото се върти г-жо КУНЕВА/ бих се прекръстил с такава фамилия/СРАМОТА
  • 3 иванов

    0 0 Отговор
    Българите - бежанци в собствената си държава?!
  • 4 АМАН

    0 0 Отговор
    Вън от ЕС! 25 гогини бягаме обратно от там до където някога бяхме стигнали. Скоро ще паднем под нивото на след военна България 1944.
    ЕС е като че ли е движение в обратна посока, обръщане кръгом и пак "напред".
    Уж бързо схащаме ама дълго трябва да ни се обяснява.
  • 5 Зоро

    0 0 Отговор
    Самодоволна предателка на Българските интереси. Да се конфискува имуществото на целия и род и в затвора.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове