Last news in Fakti

15 Януари, 2015 20:14 938 1

Плажните концесии отиват в Министерството на туризма

  • плажове-
  • концесии-
  • министерство-
  • туризма

Постигнато е съгласие концесиите на плажове да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма. Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещението си в Бургас.

Основна цел на визитата бе запознаване на място с проблемите и предизвикателствата на местния бранш. Очаква се процедурата по прехвърлянето на концесиите да приключи до началото на 2016 г., като предстои да бъде създадена работна група, която да подготви всички нормативни промени. "Ще проучим и възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици, които не са отдадени на концесия, за да се предостави по-добра услуга на хората. Такъв е случаят с община Бургас, която стопанисва централния плаж на града.", каза министър Ангелкова.

През тази година е отчетен спад на руските и украински туристи, спрямо същия период за 2013 г., с близо 21 000 на туристите от Русия и с 56 000 – на тези от Украйна. ”За да се противопоставим на негативната тенденция, съвместно с Министерство на външните работи, разработваме ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи. Целта ни е уеднаквяване на административните процедури в отделните консулства и изнесените визови центрове, така че визите да се издават в рамките на 3 до 7 дни”, обясни Николина Ангелкова. По думите й подобна практика вече е установена с Турция, където се издават многократни тримесечни визи за три дни. Това дава резултати и зимните курорти показват значителен ръст на туристи от Турция. Ще бъдат търсени и варианти туристическите визи да се издават на границите, по примера на Гърция, но това трябва да бъде съобразено с бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и с изискваният на националното и европейско законодателство.

 „Сред мерките за компенсиране на спада на туристите у нас, е и правилната реклама“, каза министър Ангелкова. Очаква се Националният съвет по туризъм да приеме националната програма за реклама на България, като заедно с морския и зимен туризъм, основен фокус през 2015 г. ще бъде културно-историческият.

 „Основен проблем за к.к „Слънчев бряг“ е недостатъчно добре развитата инфраструктура. По тази причина вече работим по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”, каза министър Ангелкова. Очаква се в началото на 2016 г. този фонд да започне да работи, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Активно се работи с всички заинтересовани страни за изясняване на юридическия статут на курортите. В кратки срокове ще бъде предложен примерен модел за самостоятелното им администриране и управление. Министър Ангелкова се ангажира да проведе и среща с министъра на вътрешните работи, на която да бъде обсъдена охраната на курортите и възможността за създаване на туристическа полиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Отново ни залъгват с юридически пинг-понг, а реални проблеми не се решават с десетилетия.
    Ето един сериозен нерешен проблем. Подстъпите до някои плажове са по черен, разбит път, като до този на снимката, мисля че е Арапя. Няма да струва много, но ще е с огромен положителен ефект да се оправят тези пътища - да се асфалтират, да се направят площадки за паркиране на колите. Говоря за култови огромни плажове с висока посещаемост, до които стигането е екшън- това са например Сиврибурун, Езерец, Карадере, Ахелой, Арапя, Варвара, Велека, Силистар. Пропускам Липите, Листи и други бутикови плажове, нека да останат девствени за коли и само за пешеходни ентусиасти.
    НЕ става дума да се застрояват плажовете, но хората така или иначе ходят до там с коли и ще продължават да ходят. Защо да ги трошат и да гълтат прахоляк.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове