Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 21:22 1 629 6

Обходът на Габрово ще бъде готов в срок

  • габрово-
  • обходен път-
  • готов-
  • срок

Ще завършим изграждането на обходния път на град Габрово в срок и съгласно заложените параметри. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на днешната инспекция на строителството на обхода. На проверката присъстваха и заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Вицепремиерът и двамата министри се ангажираха да окажат пълно съдействие за издаването на разрешенията за строеж, с което да се ускори завършването на проекта.

Министър Московски заяви още, че изграждането на тунел под Шипка (Фаза 2 от проекта) ще се финансира по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. „Вярвам, че след провеждането на тръжните процедури за другите пътни проекти ще реализираме икономия на средства, които ще насочим към изграждането на тунела“, уточни Московски. Трансевропейски транспортен коридор №9, е от изключителна важност за България и наш приоритет е да развиваме транспортната инфраструктура по това направление, част от което са обходният път и тунелът под Шипка, допълни министърът.

Фаза 1 на проект „Обход на гр. Габрово“, която се изпълнява в момента, се финансира със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Тя е на обща стойност около 95 млн. лв. и е разделена на 4 участъка и една етапна връзка. В нея са включени изграждането на 12 км нов път, 2 нови пътни възли, 4 нови моста и 1 тунел. Работи се и по рехабилитацията на 7 км съществуващ път, 2 пътни възли, 1 мост и по реконструкцията на 3 км съществуващ път.

В отговор на журналистически въпрос министър Московски заяви, че в момента се подготвя стратегия за развитие на БДЖ, в която ще бъдат предложени инвестиционни мерки за закупуване на нови влакове, подобряване на жп инфраструктурата и повишаване на сигурността на предлагана услуга. Той допълни, че все още не може да бъде определена сумата за отстраняване на щетите по железопътната инфраструктура, тъй като този процес продължава и в момента.

След инспекцията в град Габрово министър Московски посети бедстващите райони Харманли и Свиленград, където има няколко проблемни участъка от железопътната инфраструктура, причинени от паднала скална маса и наводнение на жп линиите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    а отбивката от Севлиево в посока В. Търново на виадукта мислите ли че отговаря на евро стандартите или по скоро е поредната демонстрация на невежеството на архитекти , и от там надолу до багериста дето не е казал че тука нещо не пасва, щото ще си загуби работата . ейййй курумпирани от габрово вземете и си оправете л..ната щото ще ви пишат по книгите не може две платна да се застъпват и да имат половин метър денивилация . това да не ви е трампа за холивудски каскади

    Коментиран от #6

  • 2 гошо прупрунков

    1 0 Отговор
    обаче нали сега сме на власт и сме дошли да се снимаме и да се фукаме няма да казваме че нищо не е като хората (освен маркировката ) евала на маркировката . ма толкова милиони само за една маркировка и то на път дето за 12 часа не минават повече от 50 коли ? ама като можете крадете няма да се сърдим стига да има нещо насреща , обаче ще искаме това което остава да е като хората !!!
  • 3 kucho

    0 1 Отговор
    И на запад се краде , но 20% . Тук крадем 80 % и с 20 % строим .
  • 4 mediator37

    0 1 Отговор
    Директно през Габрово като се мине е най-кратко и за най-късо време. Ненатоварено е движението през града, има само 4 светофара и едно кръгово и е приятно за каране. Не можеш да се объркаш. Не мога да си представя от къде ще заобиколи и къде точно ще излезе този обходен път, който се канят да правят, колко ще е дълъг и дали ще е по-бърз от минаването директно през града. Вероятно не. Тогава каква е целта да се прави този обходен път?
    Добре, канят се да похарчат 90 млн. Обаче за тия пари Бойко Борисов направи два ЛОТ-а на магистрала Тракия преди 4 години. Според мен са заложени прекалено много пари за кражба, за нещо, което няма да е по-скоростно от директното минаване през града. Да не стане като обходния път на Хасково- 9 дена, 8 часа и накрая пак минаваш през 1/3 от града и накрая пишман да станеш, че не си минал изцяло през града.
  • 5 незнайко

    0 0 Отговор
    Навсякъде обиколните пътища са по дълги, затова се казват (обиколни). Целта е разтоворване движението в населените места. Конкретно за Габрово няма как да не ползват част от съществуващо градско трасе.
  • 6 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гошо прупрунков":

    То цялото Габрово трябва да бъде изравнено със земята.Мизерията е неописуема.От там минавам ли вече и за кафе няма да спирам!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове