Last news in Fakti

6 Февруари, 2015 08:09 13 846 8

Помилваха контрабандата на горива

  • горива-
  • бан-
  • таланти-
  • контрабанда-
  • такси-
  • онлайн-
  • търговия-
  • гражданство

Преглед на печата

Помилваха контрабандата на горива, пише в. "Труд"

Кабинетът помилва контрабандата на горива. След като асоциацията на зърнопроизводителите заплаши с протести, Министерството на финансите се отказа от плановете ведомствените бензиностанции да бъдат оборудвани с нивомери и да осигурят онлайн връзка с НАП.
Вместо това обектите, собственост на фермери и транспортни фирми, само ще се регистрират в приходната агенция. Те също така сами ще декларират колко горива реализират.
Това предвижда проект за промяна в наредбата на финансовото министерство за отчитането на продажбите с касови апарати от 2 февруари. В началото на януари друг проект за промяна в същия документ предвиждаше за тези обекти да се въведе същият режим като на търговските бензиностанции, което означава поставяне на нивомери и изграждане на онлайн връзка.

5 млрд. лв. оборот в онлайн търговията в България, пресмята в. "24 часа"

Над 925 000 българи са пазарували онлайн през миналата година, сочат данни на националната статистика. За последните две години броят им почти се удвоил, тъй като през 2012 г. те са били 520 000 души.
5 млрд. лева е достигнал оборотът на електронна търговия в България през миналата година. В сумата са включени продажбите на едро и дребно. За сравнение през 2013 г. оборотът е бил 2,2 млрд. За времето, откакто в България се води официална статстика за електронната търговния, сумата е нараснала повече от внушително - през 2006 година тя е била 543 млн. лева.
Стоките, които българите пазаруват по интернет, основно са дрехи и спортни стоки. След това се нареждат стоките за дома, пътуванията и хотелските резервации, електронно оборудване и покупките на билети за различни развлекателни събития.

Управляващите отварят нова вратичка за бързо получаване на гражданство, информира в. "Сега"

Обещанията да се ограничи масовото придобиване на българско гражданство заради порочните практики в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), установени миналата година, няма да бъдат спазени. Под претекст, че търсят решение на демографската криза, управляващите се готвят да отворят поредната вратичка за улеснено получаване на гражданство от чужденци. Става въпрос за поправки в Закона за българите, живеещи извън България, под които са се подписали депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ. Новите разпоредби ще разширят значително възможностите за признаване на българския произход. 

БАН търси таланти, съобщава в. "Стандарт"

БАН започва кастинг за млади таланти сред учениците в страната. Миналата година академията събра най-добрите разработки на момичетата и момчетата в ученическия си институт по математика и информатика в столицата. Тази година обаче таланти ще пресяват всичките 12 регионални центъра в страната. Най-добрите млади изследователи може да получат възможност да работят в лаборатории на БАН, очаква се и местният бизнес да спонсорира някои от тях.
Академията пише в момента и нова образователна концепция за начина, по който трябва да се преподава. Сегашните учебни програми в училище не отговарят на изискванията на информационното общество, посочи председателят на БАН академик Стефан Воденичаров пред депутатите от образователната комисия.

Общинари свалиха цените на такситата във Варна, рапортува в. "Монитор"
Общинарите във Варна свалиха на хартия цените на такситата в града. На вчерашното си заседание те приеха, че долният праг на дневната тарифа за таксиметров превоз трябва да бъде намален от 0,75 на 0,60 лв./ км, а на нощната от 0,85 на 0,65 лв./км.
Приемането на променената минимална тарифа не означава автоматично, че всички таксиметрови превозвачи ще започнат да возят на посочените цени. Това е граница, до която биха могли да слязат, без конкуренцията да приеме ценообразуването за дъмпинг, обясниха общинарите. Изискването за въвеждането на минимална тарифа е заложено в Закона за автомобилните превози, уточниха те. Аргументът за гласуваното намаление пък бе понижената цена на горивото през последните месеци. Максималният праг на дневната тарифа за километър пробег през деня остава 2 лева, а на нощната ще продължи да бъде 3 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дочев

    0 0 Отговор
    Стига манипулации! Помилвали били контрабандата?!?!? Аман от опорни точки за манипулиране на масите! Защо не се пише за липсата на контрол на базите за гориво?!?!? Значи тези, които внасят и произвеждат гориво, т.е. източника не се контролира, но това не е проблем?!? Слагането на нивомерите няма да доведе до повече приходи. Горивото на земеделците е с платен акциз още преди да е доставено до тях. Ако евентуално си взимат контрабандно просто ще го складират другаде и нивомерите ще отчетат дедовия. Само да попитам кой земеделец ще рискува скъпата си техника струваща стотици хиляди да я зареди с гориво без произход и сертификати? Аз не познавам такъв, а работя от години със земеделци. Контрабандата е с " червената" нафта, която ползва БДЖ, училища, общини и сушилни. Там е далаверата понеже няма акциз и излиза ефтинко. Там се ощетява бюджета. Но за държавни фирми няма нивомери! Защо ли? Там не работят хора ли? Всички са роботи и няма корупция?!?
  • 2 анонимен

    0 0 Отговор
    Дочев , напълно сте прав. При положение , че цистерната в складовата база е напълнена от бензиностанция , с техния камион , с платен акциз , ддс и транспортни разходи , какво значение има тази нафта какво ще се прави след това? Да видят първо дали Лукойл си плаща всичкия акциз на произведеното гориво , едва след това да се занимават с другите по веригата.
  • 3 amigranite

    0 0 Отговор
    Ето как с първата новина/лошите нафтаджии/, се промушва незабелязано следващата за гражданството.
  • 4 Боко Тиквата

    0 0 Отговор
    Не мисля че земеделец би рискувал да слага контрабандна нафта на трактор който струва повече от най наточената S -класа. И мисля че ББ трябва да престане с тези манипулативни репортажи и статии за да си прекарва ненужни закони и правилници с което да ощетява един от малкото отрасли в България който плаща данъци на държавата. Или като може една крава да се дои значи ноже да я доим за да пълним джоба на нашите фирми (доставчиците на нивомерни системи и касови апарати). И понеже преди две години неможаха да си продадат системите сега решика да прекарат закона по празниците.
  • 5 1313

    0 0 Отговор
    това че е контрабандна нафта не значи че е с лошо качество а контрабандата идва единствено от производител и правителство другото е лов на вещици. ДО ОПЕРАТОР НЕ ПРЕМАХВАЙТЕ НЕУДОБНИТЕ ТЕМИ
  • 6 простичкия

    0 0 Отговор
    Абе защо коментирате без да знаете за какво става въпрос, но всички сте умници! По време на кампаниите по прибиране на реколтата, държавата подпомага производителите като им връща акциза на горивата и нали се сещате, че някои от тях злоупотребяват с това нещо и после го продават, а не го ползват за собствени нужди както е по закон. За Вас умниците дето от всичко разбирате само ще вмъкна, че акциза е над 40% от цената на горивото. Е блажени сте вярващите, че никой не краде и злоупотребява в нашата държава. ХА ХА ХА.
  • 7 георги

    0 0 Отговор
    Звучи ми като..... освободиха убиеца.Знае се че не е редно но айде..по нашенски.
  • 8 HOST

    0 0 Отговор
    А СТИГА СТЕ ГОВОРИЛИ САМО ГЛУПОСТИ БЕ ХОРА . НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ВСИЧКИ ВЕСТНИЦИ ИЗОПАЧАВАТ ИСТИНАТА .ИГРАЯТ СИ НА РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН С ВАС ВЯРВАЩИТЕ ЧИТАТЕЛИ .АКО УТРЕ НЯКОЙ ВИ ЗАПАЛИ ИМОТА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ВЕСТНИЦИ МОЖЕ ДА ПИШАТ ЧЕ ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ И ЧЕ ТОВА НЕ Е ВЯРНО И ЧЕ ВИДИШ ЛИ ВИЕ ЩЕ ДОКАРАТЕ ИНФАРКТ НА ВИНОВНИТЕ ЗА ПОЖАРА ЗА ТОВА ЧЕ ВИ Е ЗАПАЛИЛ. И ТОВА ГО КАЗВАМ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ .ЗА ТОВА ПРОСТО ВЕЧЕ ОТДАВНА НЕ ВЯРВАМ НА МЕДИИТЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове