Last news in Fakti

13 Февруари, 2015 13:58 1 037 0

"Атака" подхвана министрите за Западните покрайнини и цената на тока

  • "атака"-
  • илиан тодоров-
  • даниел митов-
  • николай александров-
  • теменужка петкова-
  • министрите-
  • западните покрайнини-
  • цената на тока-
  • сънародници-
  • енергетиката

Националистите пак активни в петъчния парламентарен контрол

"Атака" подхвана министрите за Западните покрайнини и цената на тока - 1
Проблеми има с обучението, вероизповеданието, политическото представителство и др., призна министър Митов. Снимка: БТА

„Атака“ настоява за по-сериозни мерки относно защитата на българите от Западните покрайнини. Както обикновено, депутатите националисти бяха особено активни в традиционния петъчен парламентарен контрол.
Народният представител от “Атака“ Илиан Тодоров запита министъра на външните работи Даниел Митов дали българското правителство е предприело действия чрез отговорните институции на ЕС да се повлияе на Сърбия относно негативната й политиката към българите от Западните покрайнини. Той се поинтересува и дали са били взети под внимание исканията на сънародниците ни и обсъждани на правителствено или външнополитическо ниво.

По първия въпрос Тодоров изтъкна, че в Западните покрайнини се развиват тревожни икономически, демографски и политически процеси. Те застрашават българското население там от пълно изчезване. Националистът е разтревожен от факта, че за последния половин век броят на сънародниците ни в тази област се е стопил от 62 000 на 18 500 души. „Това се дължи както на целенасочената политика на югославските и сръбските правителства за асимилация (сърбизация) и обезлюдяване на този чисто български край, така и на бездействието на българската външна политика за ефективна защита на правата и интересите на българите в Западните покрайнини“, заяви от парламентарната трибуна атакистът. „Добросъседските отношения между България и Сърбия трябва да зависят от положението и перспективите на нашите сънародници в Западните покрайнини“, категоричен бе депутатът.

„Икономическата изостаналост в районите, в които живеят българите в Западните покрайнини, води до вътрешна миграция и обезлюдяване. Проблеми има с обучението, достъпа до медии, вероизповеданието, имуществените права, политическото представителство и други“, призна министър Митов. „Необходимо е компетентните власти в Сърбия да положат повече усилия по отношение на практическото прилагане на вътрешното законодателство, регулиращо правата и защитата на националните малцинства в Сърбия“, допълни той.

„Г-н министър, в момента кметът на Босилеград забранява на българите да отбележат на 19 февруари годишнината от обесването на Апостола. Чакаме сърбите да направят нещо полезно през последните 5, 10, 15 години, но те нямат желание. Те искат да асимилират българското население, това население да бъде със сръбско, а не с българско самосъзнание. Доказали са го с времето“, категоричен бе Тодоров.

По втория въпрос националистът припомни на МВнР шефа, че през 2013 г. редица български организации в Сърбия изготвиха и подписаха Платформа за защита на правата на българското малцинство в Западните покрайнини. Документът отбелязва загрижеността от влошаващото се положение на българското малцинство и обезпокоението от негативните процеси там. „Става дума за един издържан от политическа, юридическа и дипломатическа гледна точка документ“, каза Тодоров от “Атака“. „С тази платформа те призоваха правителствата на Сърбия и България, и ЕС да приложат пакет от мерки, с които да се създадат условия за нормално национално, икономическо и културно развитие на българите в Западните покрайнини“, допълни народният представител.

Митов беше лаконичен и преповтори това, което му бяха написали като отговор на първия въпрос. В заключение Тодоров призова за по-сериозни мерки относно защитата на българите от Западните покрайнини.

Хората спестяват пари преди всеки зимен сезон, за да могат да си платят тока. Няма нормална страна, в която това да се прави, обърна се от парламентарната трибуна друг депутатът от „Атака“ - Николай Александров от избирателен район Търговище, към енергийния министър. Александров подхвана министъра на енергетиката Теменужка Петкова за увеличаващата се цена на тока.

По време на мандата си служебният министър на икономиката Васил Щонов изказва мнение, че сектор „Енергетика“ е управляван изключително лошо през последните 5-10 години. Ако не бил управляван така, нямало да има такава дупка в бюджета на НЕК. Визира се, че дори е трябвало цената на електроенергията да се повишава плавно и всичко щяло да бъде наред. Дупката в НЕК е близо 4 млрд. лева според данните, които изнася Щонов.

А беше ли направен анализ каква част от нея се дължи на т.нар. „възобновяеми енергийни източници“, както и очевидно несправедливите договори, подписани с ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3, попита Александров и настоя да разбере каква е точната икономическа логика за шоковото увеличение на цената на тока с 10%. „Кога ще бъдат преустановени порочните практики в сектор „Енергетика“, така че да не излизат на гърба на обществото?“, продължи с въпросите депутатът.

Министър Петкова отговори, че цената на тока е в компетенциите на ДКЕВР, която е независима комисия. Според нея порочните практики в енергетиката ще се прекратят с бързи и непопулярни мерки. Петкова заяви, че се водят и преговори с американските централи за намаляване цената на тока, който произвеждат.
Александров беше категоричен, че Петкова не е отговорила конкретно на въпроса. „Щом има министър, който излиза и казва, че цената трябва да се вдигне, трябва да има и министър, който да излезе и да обясни защо трябва това да стане“, заяви Александров.

Той беше категоричен, че хората искат да знаят дали утре цената на тока ще се вдигне или ще падне, а не да се прехвърля проблемът към ДКЕВР. По думите му хората очакват също дали ще паднат сметките им, след като се водят преговори с американските централи.

Александров допълни, че 100 дни чака отговор на въпроса дали ще се вдига или не цената на тока. „Разберете, че преди всеки зимен сезон хората спестяват пари, за да могат да си платят цената на тока. Няма нормална страна, в която това да се прави“, заключи Александров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове