Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 15:44 847 3

Даниел Митов: България трябва да се превърне в просперираща държава

  • даниел митов-
  • мвнр-
  • просперираща държава
Даниел Митов: България трябва да се превърне в просперираща държава - 1
Снимка: БТА

България е направила своя сериозен и правилен избор да бъде част от общност, която се гради на ценности, донесли просперитет както на Европа, така и на нашите партньори отвъд Атлантика. Ние също трябва да се превърнем в просперираща държава. Принадлежността ни към ЕС и НАТО не е просто куха фраза.  Демокрацията, свободата на словото, човешките права не са само думи, а ценности, за които трябва всеки ден да водим битка.  Това заяви министър Даниел Митов на пресконференция днес, на която представи основни акценти от дейността на Министерството на външните работи от началото на мандата му и приоритетите на правителството по отношение на външната политика.

Нашите усилия през първите 100 дни управление бяха насочени към потвърждаване на стратегическия избор на Република България по отношение на външнополитическата ориентация и поети международни ангажименти, към утвърждаването на страната ни като конструктивен и лоялен партньор в ЕС и НАТО в контекста на силно променената ситуация по сигурността в региона и света, подчерта първият ни дипломат.

Министър Митов отбеляза, че в резултат на активните усилия за укрепване на евроатлантическите връзки в рамките на един месец бяха осъществени три знакови визити у нас – на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на новоизбрания генерален секретар на НАТО Йенс  Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд. Към това трябва да се добавят и две посещения от последните дни – на австрийския външен министър Себастиан Курц и на външния министър на Украйна Павло Климкин.

Визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Германия, както и посещението външния министър в Берлин бяха други ключово външнополитически събития за периода, в контекста на потвърждаване доверието и подкрепата на евроатлантическите ни партньори. Като най-важен резултат от динамизирането на двустранния диалог министър Даниел Митов посочи официално обявеното решение на правителството на ФРГ за възстановяване на правителствените гаранции за немските износители и инвеститори в България.

Като активен субект на международната демократична общност, България подкрепя, също така, усилията за противодействие на тероризма във всички негови проявления. Министър Митов участва в Срещата на глобалната коалиция за противодействие на ИДИЛ, която се състоя на 3 декември в Главната квартира на НАТО в Брюксел и на която бяха обсъдени основните насоки, в които да бъдат съсредоточени по-нататъшните усилия на коалицията. В същото време продължава активната работа по криминализиране на „чуждестранните бойци”, в която са ангажирани съответните държавни институции.

През първите 100 дни на правителството стартира и подготовката на българското ротационно председателство на ПСЮИЕ за периода юли 2015 - юни 2016 г. За нас това е възможност за страната ни да участва в задаването на дневния ред на региона във важен за Европа момент, отбеляза първият ни дипломат.

Друг приоритет, по който дипломатическата служба работи активно в изминалите три месеца е защитата на правата и интересите на българските граждани в чужбина. Министър Митов постави акцент върху успешното решение на случая с шестимата български граждани – екипаж и служители на компанията „Хели Ер”, които бяха задържани от военната групировка „Суданско народно-освободително движение - Север” в Република Судан.  Благодаря на всички задгранични представителства, както и на колегите тук в София, които отдадени на задачата да работят за защита правата, интересите и живота на българските граждани в чужбина не само в този конкретен случая, подчерта той.

Неслучайно три от приоритетите в програмата на правителството по отношение на външната политика са фокусирани именно върху този въпрос – създаване на нов закон за консулската защита, електронни консулски услуги и система за реагиране в случаи на бедствия и извънредни ситуации, стимулиране разработването на ефективни културни и образователни политики към българите извън страната и историческите български общности в чужбина и др.

Външният министър се спря и на останалите външнополитически приоритети, като маркира националните интереси, на които те са базирани, както и конкретните действия, които следва да бъдат предприети за реализирането на съответните политики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не съм хейтър

    1 0 Отговор
    Започвам с това, че не съм хейтър, а норамелн човек. Всички политици моментално да спрат съсзаучените фрази, с които си мислят,че изглеждамт много умни в очите на интелигентните хора, но всъщност ужасно ни дразнят. Това, което е казал този човек в качеството му на външен министър, как ви звучи? Че е открил топлата вода, че всички ние това не го знаем, само дето чакаме тези, които избираме, да го правят, а не да ни го набиват в ушите!!! А и на едно място пише: По делата им ще ги познаете.....Не по думите, господа политици.
  • 2 1234

    1 0 Отговор
    Празни кухи думи,защо унищожихте всичко направено до 1989 година,нима нямаше нищо хубаво?Защо Унгария,Чехия,Литва ,Латвия,Румъния,и да не ти изреждам всичките от прехода не си унищожиха промишленоста,а ние 100%,как ще се превърне като всичко се окраде ,и тоя ЛУПИ още не сте го осъдили,а колко има като него още,затова като направите България просперираща тогава кажете,не сега ЩЕ направим.Вий 30 години кой от къде кради,пък ,то правенето е много по трудно,ако не сте го забелязали,не е като краденето.А дано,ама надали?
  • 3 Егати

    1 0 Отговор
    25 години приказки за голем просперитет от разни недораснали министърчета самовлюбени.......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове