Last news in Fakti

18 Февруари, 2015 09:40 1 152 7

Даниел Митов: Подкрепяме общата европейска позиция за Украйна

  • даниел митов-
  • позиция-
  • обща-
  • бежанци

Има опасност за нова бежанска вълна, затова се готвим

Даниел Митов: Подкрепяме общата европейска позиция за Украйна - 1
Снимка: БТА

България е част от Европейския съюз и подкрепя общата европейска позиция за конфликта в Източна Украйна.  Това подчерта пред БНТ тази сутрин външният министър Даниел Митов.

Външният министър заяви, че най-важната цел  по отношение на Източна Украйна е прекратяване на огъня. Трябва да спрат да умират хора. По-нататък можем да мислим за пробив в напрегнатите преговори между Русия, Европейския съюз и трансатлантическата общност. След това трябва да се търси политическо решение на проблема чрез реформи в Украйна, които да й осигурят европейско бъдеще, добави Митов.

"Ако Европа поиска затягане на санкциите срещу Русия, България ще е съгласна, защото сме част от ЕС. Русия трябва да престане да се дестабилизира една съседна държава и да спазва международното право", посочи Даниел Митов.

Дипломат №1 у нас коментира и твърденията на лидера на Атака Волен Сидеров, че армията ни се мобилизира за война. По думите му с посещението на Волен Сидеров в Крим от "Атака" застават на грешната страна на историята и това в никакъв случай не може да бъде обща позиция на България. Тази позиция е базирана на лъжа и пропаганда. Говореше се за мобилизация и война в България. Всеки е свободен да заяви политическа позиция, но тези лъжи са проблем за националната ни сигурност. С това трябва да се борим, подчерта министърът на външните работи.

Митов обеща бързи визи на българите от Украйна, които искат да се върнат в у нас. Засега обаче нямало наплив на желаещи.

Криминализиране на участието в джихадистки организации

Подготовката на криминализирането на участието на български граждани в редиците на терористични организации като "Ислямска държава" е в най-последна фаза, заяви още министърът на външните работи Даниел Митов.

Идеята за този законопроекта се появи в последните месеци на 2014 г. В момента се уговарят нужните промени в Наказателния кодекс и се съгласуват с правосъдното министерство.

Това е превантивна стъпка в отговор на реална заплаха, заяви министърът.

"Ислямска държава" е заплаха за България, въпреки, че няма данни за българска следа м нея. "Не е нужно да има нейни клетки в страната ни, за да предприемем превантивни мерки", заяви Митов и увери, че службите ни работят, за да няма причина българите да се притесняват от нови терористични актове.

Трябва да се работи тясно и в синхрон с ислямските общности за делигитимизацията на "Ислямска държава" и да се обясни, че групировката няма нищо общо с исляма - работи се с главното мюфтийство и с религиозни лидери, които много бързо са откликнали, добави министърът.

Няма данни за воюващи българи за "Ислямска държава". България поддържа тесни отношение с партньорите си, така че да не се допуска подобен феномен.

Бежанците

Има опасност от нова бежанска вълна, затова се готвим. Ангажирали сме всички институции, които имат отношение към въпроса – МВР, Гранична полиция, известна логистична помощ очакваме и от Министерството на отбраната, каза още Даниел Митов. Той посочи, че страната ни трябва да подобри сътрудничеството си с Турция: "Трябва по-бързо да се подпише договор за координация с Турция и Гърция, за да успеем да осигурим по-сигурни граници за ЕС".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wow

    1 0 Отговор
    Вие подкрепят всичко каквото Ви нареди големият брат САЩ, и изобщо не мислите с главите си! А колкото до украинския посланник в БГ, нагло лъже всички, че само 20 малцинствени българи са мобилизирани, като от местни хора там има много по-тревожни данни, но нали трябва да се замазват очите на хората, че Украйна е най-демократичната страна и най-големият агресор е Русия! Но в случая САЩ е този който подклажда напрежението и има изгода два братски народа, да не казвам един воюват!
  • 2 защото сме част от ЕС. Русия трябва да

    0 0 Отговор
    докога бе голобрадко ..до кога се ше сме част от нещо я от османската империя я от соц лагера сега от некъф е съюз дето незнае съюз ли е нема ли накрая да сме България...егати вместо Б бех натиснал Д ДЪЛГАРИЯ на там ни бутат за съответна комисионка некой ше ни набута в дългова криза лошо нема парите ше ги харчат тарикатите ..данъкоплатците ше ги връщат с тол такси мол такси данък пенсия после и данък майка си и баща си
  • 3 да та

    1 0 Отговор
    а ба да та питам..с ко са епилирашшш ..някуй аамерикански продукт навярну.......кефиш ..тъй продължаай....начи гулям нюх вади боко уж такъв грубоват недодял тип пък кат та поглядна и теб и президентката все тъй изтънчени и префинени сякаш кастинг са ви правили зад гуляата вода е....кефиш шти званя
  • 4 европеец

    1 0 Отговор
    този "народе избраник" мнение на КОЙ народ защитава? нашия или онзи отвъд океана?!
  • 5 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    Абе подкрепяйте,няма лошо.Докато крепите дирека на ЕС руснаците ще построят 2 ядрени реактора на Унгария и ще предоговорят по-ниски цени за горивата.Докато крепите черната краставица на бай Барак турците ще си прекарат газопровод с Русия и ще си въртят алъш-вериш.Докато поддържате баницата на баба Ангела,заводите на ВАГ в Калуга си сглобяват Пасати и А4-ки за руския пазар.А вие поддържайте най-твърдо санкциите.Да ви го насанкционирам аз у празните тикви.
  • 6 Европа иска

    1 0 Отговор
    Аз искам да си закачиш едно въже на гейското вратле и стъпиш на едно столче.За ритането ще има много мераклии.
  • 7 мъженствен

    0 0 Отговор
    Умната, умната ей, щото все тъй тя нямя да върви тая работа.
    Сметките без кръчмар/т.е.народа/.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове