Last news in Fakti

25 Март, 2015 11:42 1 000 5

"Сова Харис": ГЕРБ с 20,2%, БСП с 12,8%, ако местните избори са сега

  • сова харис-
  • герб-
  • бсп-
  • местни-
  • избори

Повечето българи искат пълен мандат за властта

Ако местните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 20,2%, за БСП – 12,8%, ДПС – 7,1%, РБ – 3,4%, ПФ – 2,3%, „Атака” – 2,1%, а за АБВ – 1,6%. Това сочи изследване на "Сова Харис" за политическите нагласи на българите, по поръчка на вестник „Преса”.

Към момента повечето гласоподаватели не виждат непосредствена алтернатива на сегашното управление. Наблюдаваме известна консолидация на обществените нагласи около стабилността, която излъчва правителството. Въпреки сериозните противоречия в управляващото мнозинство, въпреки преобладаващото скептично отношение към властта по-голямата част от гражданите предпочитат управляващите да реализират пълен мандат.

Около 6 месеца преди изборите за местна власт почти половината от избирателите заявяват, че не възнамеряват да участват. Вероятно до есента групата на негласуващите ще се увеличи, тъй като на местни избори активността по принцип е по-ниска.

Следователно предимство ще получат кандидатите на партиите с изградени структури и твърди електорални ядра. А значението на контролираните (купените) гласове ще се увеличи.

На тези негативни обстоятелства би могъл да противостои мажоритарният компонент. Силни кандидат-кметове, отворени към гражданските структури, могат да имат шанс против статуквото, с което гражданите не свързват особени надежди.

При така стеклата се ситуация най-добре подготвена партия за предстоящите избори отново е ГЕРБ. Чрез контрол над държавния апарат и институциите, най-добър финансов потенциал, с добри позиции в местната власт и най-вече с високото ниво на електорална подкрепа тази партия осигурява комфортна преднина на всеки свой кандидат. Шансовете за мащабна победа на ГЕРБ на местните избори изглеждат стабилни.

Липсата на перспектива се откроява като основен проблем за БСП. Неуспехът на кабинета „Орешарски“ още пречи на социалистите да изглеждат като алтернатива в представите на избирателя. А ролята на опозиция, която партията отстоява, предполага по-дълъг път до изгледите за изборна победа. Още повече, като се знае, че в лявото пространство монополът на БСП е реално застрашен.

Неотложно изглежда преформатирането на левицата, отварянето й към по-широки граждански слоеве. Ако БСП не желае да последва съдбата на СДС, тя трябва да докаже пред избирателите, че е постпреходна партия, каквато е ГЕРБ. На изборите тази есен БСП ще има трудната задача да покаже, че е започнала промяната в себе си. Ако пропусне този шанс, ще претърпи тежки последици.

В електорален план ДПС изглежда стабилно. Поне засега позициите, които то си извоюва през последните години, изглеждат защитими. Обаче от желан центристки съюзник на всяка власт движението се превърна в нежелан партньор за всички основни политически субекти.

Резкият завой, който ДПС се опита да направи, като премине от едно управляващо мнозинство в друго, без да е отговорило на очакванията на избирателите, може би е възможен в корпоративната сфера, но не и в политиката. Представителната демокрация не търпи това. И е естествено, че екипът на Лютви Местан изпадна в изолация. Може да се очаква на местните избори в много райони ДПС да срещне по-консолидирана съпротива от своите опоненти.

Засега Реформаторският блок отстоява част от идеите, с които привържениците му го доведоха до властта. Електоралната подкрепа за тази формация е ограничена, но зад нея стои значителна част от интелигенцията което придава на РБ особена тежест. Разногласията на партиите в блока и изкушенията във властта са сериозните препятствия, с които реформаторите трябва да се преборят.

Борбата между Патриотичния фронт и „Атака“ за спечелване на гласовете в нишата на националистите продължава с пълна сила. „Атака“ заложи на проруските настроения, а патриотите отстояват вижданията си чрез присъствие в управляващото мнозинство. Засега обединението между Красимир Каракачанов и Валери Симеонов има лек превес, но не бива да подценяваме Волен Сидеров, който редовно намира подходящи артистични прояви преди избори.

АБВ са изправени пред трудна дилема. Как хем да участваш с опонента си в дясно правителство, хем да се изправиш срещу него пред избирателните урни? Логично това противоречие доведе и до конфликт в самата организация. Предстои да видим коя от двете посоки ще избере елитът на партията на предстоящия си конгрес. Без единодействие с БСП на местните избори партията на Георги Първанов не би могла да разчита на значими резултати.

За ББЦ можем да кажем, че нейният лидер остана в положението „и сам воинът е воин“. Позиционирал се еднозначно срещу лидерството на Бойко Борисов и отхвърлен от екипа си от десни съмишленици, за Николай Бареков не остава нищо друго, освен да очаква ветровете на промяната.

Институциите можем да разделим на две основни групи според оценките от проучването. Едните са с положителен рейтинг - одобрението за тях надвишава неодобрението. Във втората група са тези, при които негативните оценки преобладават. Първата група включва Българската православна църква, омбудсмана, Европейския парламент и Европейската комисия. Нито една от тях обаче не е свързана с българската държавна администрация.

При всички останали институции не само одобрението е с по-ниски стойности, но и преобладава неодобрението. В дъното на скалата са структурите, свързани със съдебната власт. Очевидно е, че очакванията на хората са за радикална реформа в тази сфера.

Лиляна Павлова е отличничката на кабинета, а премиерът сякаш вече е в ролята на държавен глава

Шестима души в правителството са с положителен рейтинг - хората, които смятат, че те се справят успешно с работата си, са повече от застъпващите обратното мнение. Министър-председателят е сред тези шестима.

Изобщо, ако сравним поведението на Бойко Борисов по време на упражняването на първия и втория му мандат като премиер, можем да решим, че става дума за друг политик. Сега той е по-умерен, сговорчив и консенсусен. Сякаш сегашният премиер вече е влязъл в ролята на държавен глава. Може би в основата стои балансът, необходим заради сложния състав на парламентарното мнозинство.

Успокояването на обстановката в страната на пръв поглед изглежда като стабилизиращ фактор. Ако погледнем на проблемите на държавата в по-дългосрочен план обаче, ще установим, че ролята на премиера като реформатор е просто задължителна. Сериозните реформи в ключови сфери са наложителни.

Отличник в кабинета безспорно е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя е навсякъде, където се откриват нови обекти или има природни бедствия и аварии. Втори според оценката на анкетираните е здравният министър Петър Москов. Реформаторът наложи директен език и атакува проблемите в здравеопазването, в сектора, който може би е най-тежкият след съдебната сфера. Да се хвърлиш смело обаче, още не гарантира окончателния успех.

В групата на успяващите министри са и доказани професионалисти като Ивайло Калфин (министър на труда и социалната политика) и Томислав Дончев (отговарящ за европейските фондове). Сред тях пълнолетните български граждани поставят и Румяна Бъчварова, която освен коалиционната политика отскоро пое и тежкия ресор на МВР. Към тази група е и министърът на културата Вежди Рашидов, който благодарение на опита си от миналия кабинет пое функциите си в движение.

Оценката на избирателите формира и група, която можем да дефинираме като „златната среда“. В нея се включват както опитните Меглена Кунева (зам. министър-председател), министрите Ивайло Московски (на транспорта) и Владислав Горанов (на финансите), така и някои от новите имена като министъра на спорта Красен Кралев, на външните работи Даниел Митов, на икономиката Божидар Лукарски и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ясно

    1 0 Отговор
    ДО СЕГА АКО ИМАШЕ СЪМНЕНИЯ ДАЛИ ГЕРБ СА С ДПС ВЕЧЕ НЯМА,АКО СЕ ЧУДИХМЕ КОЙ ФАЛИРА КТБ ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,АКО СЕ ЧУДЕХМЕ КОЙ ВКАРВА ДЪРЖАВАТА В ДЪЛГОВА СПИРАЛА ВЕЧЕ Е ЯСНО ГЕРБ и ДПС,ВСИЧКИ КМЕТОВЕ НА ГЕРБ СА В СКРИТА КОАЛИЦИЯ С ДПС.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.ВЕДНАГА ДА СЕ ПРИЕМЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ДПС,МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ
  • 2 факт

    1 0 Отговор
    горанчето и Менда лъжат като дърти цигани но ще вземат солидна комисионна около 18мил.лв.!! Имаме 4,6 милиарда падеж през 2015 г.дълг който беше взет в края на декември 2014 г., 200 милиона - през 2016 г., 2 милиарда лева – 2017 г. идва от един заем, който беше взет по времето, когато Симеон Дянков беше финансов министър.Всичко 7милиарда лева къде са 16. Това са падежите, които дължим през този 3-годишен период.
  • 3 георги

    2 0 Отговор
    комисионната по този заем е 1% годишно-правете сметка как ще ги стигнем американ...пардон гербаджиите начело с бат ти Бойко. И още последния е предложил на Цв. Василев да му върне банката и всичко да е ок, срещу 500 млн. лева подкуп, но Василев е отказал. Пълна трагедия, но на промит български мозък от слугинажи медии, така му се пада!
  • 4 коко

    2 0 Отговор
    платено изследване на ГЕРБ в което няма нищо вярно ,ГЕРБ са си купили и медии и прокуратура ,съд ,ДАНС,всичко и си правят каквото си искат ,това ми мяса на подготовка за фалшифициране на избори
  • 5 Киро

    0 0 Отговор
    Смешно ми е, като гледам, как шепа атакистки тролове се напинят тука!
    Жалко ми е, като гледам, че все още има оптимисти, дето вярват, че Бойко ще ги оправи!

    БСП и Атака - пълни некадърници, нищо не разбират нито от управление, нито от икономика, нямат кадри, нямат ноу-хау, нямат НИЩО.

    ГЕРБ - никакво желание да променят статуквото, уж щяха да правят реформи, а нищо не правят, копрупция се вихри, а продължават да се вземат по 35% предварително по обществените поръчки (не че и БСП не го правят)

    Единствения реален шанс за промяна се нарича мажоритарн избори!
    Нямаме друг шанс!
    Атака, БСП и ДПС ще ви убеждават в обратното, защото на нещастниците им харесва статуквото, ГЕРБ уж засега са "за", но няма да се учудя преди референдума и те да се обърнат.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове