Last news in Fakti

28 Март, 2015 09:46 3 434 1

Кучета ловци на трюфели идват за първи път у нас

  • кучета-
  • ловци-
  • трюфели-
  • българския-
  • печат

Из българския печат

Кучета ловци на трюфели идват за първи път у нас, пише "Труд"
Кучета ловци на трюфели идват за първи път у нас този уикенд, където ще бъдат показани по време на международните киноложки изложби в Пловдив. Става дума за испански водни кучета, далечни предци на днешния пудел, които и до днес се използват за лов на птици. Най-ценното им качество обаче е, че са отлични търсачи на трюфели и могат да откриват до 5 килограма на ден. Затова и ги наричат "ловци на трюфели", обясниха експерти. Двойката представители на породата "Лагото романьоло" ще се състезава с елитни кучета от 40 вида за титлите САСтВ, съобщиха от Българския републикански киноложки съюз, който е организатор на надпреварата тази събота и неделя в Международния панаир-Пловдив.

Режисьорът на “Рамбо” на съд с българин, разкрива "24 часа"
Канадският режисьор с български корени Тед Кочеф води съдебен спор с българин, който от 47 г. живее в САЩ, за филм, който не е сниман.
Темата на несъществуващата лента е спасяването на 50 000 родни евреи, а един от централните образи е Борис III.
Човекът, срещу когото се изправя 84-годишният Кочеф, е роденият в България Иван Демитриус Кафало, който е в САЩ от 1968 г.
Емигрантът потърсил Кочеф преди няколко години по повод книгата, която написал и искал да превърне във филм. Двамата станали приятели, но през май 2014 г. Кочеф подал иск в съда в Калифорния.

Министерство дава нов милион за допитване на чужди туристи, акцентира "Сега"
Над 900 хил. лева ще бъдат похарчени за поредно допитване до българи и чужденци харесват ли България като туристическа дестинация. Ресорното министерство е пуснало пореден конкурс за изпълнител на подобен тип анкета, става ясно от регистъра на обществените поръчки. В случая финансирането е по програма "Регионално развитие" 2007-2013 г.
Анкетьори ще обикалят планини и плажове през различните сезони, за да интервюират отпускари - любители на еко, био, селски, религиозен и други видове алтернативен туризъм, понеже, както обясниха за в. "Сега" от Министерството на туризма, такова проучване е нужно, а не е правено от 2010 г. насам.

Спасяват Земеделското училище в Куртово Конаре, надява се "Стандарт"
Инициативен комитет ще спасява едно от най-старите земеделски училища у нас - школото в пловдивското село Куртово Конаре. То не е действащо, но сградата е паметник на архитектурата и не бива да се допуска да бъде съборена, каквито намерения имали в Община Стамболийски, обясниха инициаторите. Тяхната идея е да се направи ремонт на училището и в него да се подреди музей на местния поминък. Ще започне набирането на средства за конструктивно обследване, архитектурен план и работен проект за ремонта на сградата, обясни общинският съветник Емилия Шушарова.
След това ще се потърси програма, по която да се направи ремонтът на сградата, който по предварителни изчисления ще струва около 300-400 хиляди лева. След реконструкцията и укрепването на красивата постройка тя ще се превърне в музей.

Гимназистите със стаж и заплата, информира "Монитор"
Учениците от професионалните гимназии ще започват да трупат стаж още от 11-и клас и ще получават възнаграждение за това. Те ще се учат на занаят чрез работа и ще могат да се трудят по време на учебната година. Гимназистите от професионалните гимназии ще сключват договор с работодателите и ще получават заплата. Това става ясно от проект на наредба за условията и реда за провеждане на обучение чрез работа, известно още като дуално обучение. Идеята е учениците от професионалните гимназии да се обучават по схемата – два дни учене, три работа. Два дни от седмицата те ще учат теория в училище, а през останалите три ще работят по специалността си в предприятие. В наредбата е записано, че работодателите ще поръчват на професионалните гимназии брой ученици, които са готови да обучават.
Право на труд ще имат гимназистите от 11-и и 12-и клас, навършили 16 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Политиците ми взеха всичко, сал трюфела ми остана, сега тези псета ако ги изпуснат аз какво ще ям?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове