Last news in Fakti

20 Април, 2015 08:56 1 030 1

Нямало да се застроява входа на плажа в Несебър

  • несебър-
  • плаж-
  • застрояване

Ще бъде ли застроен теренът пред входа на Северния плаж на Несебър, в началото на Слънчев бряг. За опасността сигнализираха от Дружество ДЕН, след като стана ясно, че се готви промяна в подробния устройствен план /ПУП/. Точката ще бъде гласувана от Общинския съвет в Несебър днес.

Тежки обвинения за незаконно заграбване на държавна земя, за престъпно обсебване и застрояване отправят и от Акционерното дружество „Слънчев бряг“.

Вносител на предложението е заместник-кметът по строителството на Несебър Виктор Борисов. В предаването „Преди всички“ той увери, че нищо няма да се застроява, заграбва и няма да има т.нар „дюнигейт“.

Заместник-кметът изложи фактите по казуса:

„В общинска администрация има постъпило искане от заинтересовано лице, носител на вещно право за единия имот, с който иска изменение на ПУП. При процедурите, предвидени в Закона за устройството на територията, при наличието на такова предложение, което засяга и общински имоти, то задължително трябва да се внесе за обсъждане в Общинския съвет. С тази промяна се цели урегулиране на подхода от Несебър към Северния плаж, защото се установява, че ПУП, който действа не отговаря нито на кадастралната карта, нито на специализираната карта за плажовете, изготвени наскоро от МРРБ и Агенцията по кадастъра.“

Борисов уточни, че по сега действащия подробен устройствен план подходът преминава под сграда, собственост на АПИ и промяната цели подходът към плажа да заобиколи сградата.

Шумът около казуса, според заместник-кмета е начало на предизборната кампания за местния вот.

Оказва се и, че все още не е ясно дали оградата, която дели плажа на Кранево, ще бъде премахната.

"Оградата няма необходимите строителни книжа. Спорно е обаче дали трябва да има такива. Има достатъчно доказателства, че тя е там от много години. Ако геодезическите измервания покажат, че оградата не е по имотни граници, веднага ще издам заповед за премахването й”, заяви по Нова телевизия кметът на Община Балчик Николай Ангелов. Ако обаче документите са изрядни, това няма как да стане, допълни той.

Ако бъде издадена заповед за премахване обаче, собственикът има пълното право след това да подаде документи и отново да може да издигне оградата по законен път.

"Моята лична прогноза е, че през 2030 г. няма да има много обществени плажове. Всичко ще стане частна собственост и този процес вече тече. Предстои да вдигнем много голям шум. Ще изнесем много сериозни факти и документи в най-близко време в „Господарите”, коментира Боби Касиков.

"Държавата трябва да престане да престане да казва, че пясъкът не е пясък, дюните не са дюни, бетонът не е бетон. Или държавата да спре да лъже и пелтечи, или ще се натъкне на съпротива”, закани се проф. Евгений Дайнов.

"Смятам, че строежите по морето са една много тежка корупционна схема, която правят местните общини. Първо се презастрои Северното Черноморие, на инвеститорите им се позволява да търсят нови и нови пространства. Държавата от своя страна нехае, липсва законодателство”, на мнение е Мария Кавлакова.

В Синеморец строеж разбуни духовете миналата седмица. Той бе спрян заради това, че Екоминистерството твърди, че се намира в природен парк "Странджа”.

"Заповед за спиране на строежа не е връчена във фирмата, която е собственик и строител на обекта. Абсолютно всичко като документация е редовно, с изключение на това, че РИОСВ мълчат и в продължение на година и половина не искат да издадат становище за оценка на имота. Имаме документ, че той не е на пясъчни дюни”, обясни бившият собственик на терена, който е закупен в Синеморец. Той отрече да е придобивал имоти като крайно нуждаещ се.

Днес ще бъде извършена нова проверка на обекта в Синеморец, каза по БНР кметът на Царево Георги Лапчев:

„РИОСВ – Бургас коментира собствеността на този терен. Регионалната служба има претенции за това, че теренът не е собственост на този инвеститор./…/ Тази сделка се е случила преди 11 години, когато Община Царево е продала този терен. Преди 11 години е минал през нотариуси, вписан е в съда. Има още една разпоредителна сделка и ако някъде някой е виждал някакъв проблем, то е трябвало още тогава да се реагира. Онова, което е най-важно, е да се спазва законът. Аз считам, че когато има решение на съд, някой да се съобрази с това решение“, аргументира издаването на строителното разрешение кметът.

Според него РИОСВ не е страна по казуса, защото имотът, върху който се строи, е в рамките на регулацията на село Синеморец.

„Не може един псевдоеколог да отиде, да измери разстоянието до морето и да каже "Ето това е правилната точка". Защо ни е кадастър тогава“, коментира Георги Лапчев друг случай – на къмпинг "Юг", където се оказа, че дюните не са отразени в специализираните кадастрални карти, публикувани наскоро.

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра инж. Валентин Йовев прогнозира нови несъответствия за терените на защитените дюни по Черноморското крайбрежие. Основата е в различни данни от приетите карти и кадастъра, след като приемателните комисии вече са минали.

„Разминаването идва от това, че през 2012 година беше извършено ново картиране на плажовете. След това, през 2013 година, се извърши актуализация на данните – ново замерване на дюните в Зона Б. Тези терени, които трябва да се присъединят към плажовете, вече са заснети, очертани, но предстои процедура по присъединяването на тези дюни към имотите на плажовете.“

Инж. Йовев каза още, че не е готова докрай и информационната система за специализираните карти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Урааа, ще се ходи на море тази година :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове