Last news in Fakti

8 Май, 2015 23:06 879 1

Кандидатстваме за европейско финансиране изцяло по електронен път

  • финансиране-
  • електронен път-
  • изцяло-
  • европейско

За първи път в България вече е възможно кандидатстването за финансиране по оперативните програми на Европейския съюз да се извършва по изцяло електронен път. Пилотно са отворени две схеми от програмен период 2014 – 2020 г. по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ /ОПРЧР/ и „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/, съобщават от правителствената информационна служба.

„Електронното кандидатстване не означава само модернизиране на процеса и улеснение за институциите и бенефициентите. То е и гарант за прозрачност на системата и публичните дейности, превенция от корупция,“ заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Кандидатстването по електронен път, което сега се прилага изцяло за ОПРЧР и частично за ОПИК, надгражда вече съществуващата възможност за електронно отчитане на проектите.   

Всяка държава-членка има ангажимента да разработи и прилага своя информационна система за управление, изпълнение и наблюдение на Оперативните програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Българската Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС - ИСУН 2020 е създадена по проект на ОП „Техническа помощ” и се управлява от дирекция „Системи за управление на средствата от Европейския съюз” в Министерския съвет.

Системата позволява проследимост по всяка оперативна програма, процедура и договор за предоставяне на финансова помощ. Попълването на данните в нея се извършва пряко от потребителите. При подаване на проектните предложения информацията се попълва от кандидатите и се регистрира от системата за последваща обработка и използване. Всички документи могат да се подават с електронен подпис Разработени са унифицирани формуляри, които позволяват структуриране на данните и извличане на справки и анализи по различни критерии – по програми, райони за планиране, бенефициенти, кандидати и др.

ИСУН 2020 е предназначена да събира и обработва данни за седемте оперативни програми от новия програмен период 2014 – 2020 г.: „Добро управление“, „Транспорт и транспортна инфраструктура“, „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“, „Околна среда“, и „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Двете пилотни процедури, по които се извършва електронно кандидатстване, са тази за „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ и процедурата „Независим живот” по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Целта на първата процедурата е предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия за подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал.

В рамките на схемата „Независим живот“ всички общини и районите на общини в партньорство с доставчици на социални услуги ще могат да кандидатстват с проекти в размер от 80 000 до 500 000 лева  за подкрепа на мерки, насочени към развитие на интегрирани услуги в общността или в домашна среда за социално включване на хората с увреждания и лица в невъзможност за самообслужване.

Системата ИСУН 2020 е достъпна в Интернет на адрес: https://eumis2020.government.bg/. Тя е базирана изцяло онлайн и за работа с нея е необходим единствено уеб браузър.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Само две схеми ли ?А колко схеми за крадене ще бъдат открити сигурно още не знаете,може би по късно ще обявите или ...как ще разберем?Сигурно допълнително ще ни осведомите след два три месеца?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове