Last news in Fakti

7 Септември, 2011 18:03 2 008 2

„Вдигни ръка, спри джигита" се бори за по-малко инциденти на пешеходната пътека

  • софия-
  • „вдигни ръка, спри джигита"-
  • пешеходна пътека

Взимат книжката, ако не спреш на пешеходна пътека

Пътната полиция прави всичко по силите си, за да ограничи инцидентите на пешеходни пътеки. В рамките на инициативата от 1 септември започнаха полицейски проверки доколко и как шофьорите спазват правилата на движение и осигуряват предимство на пресичащите на обозначените за това места пешеходци. При старта на кампанията „Вдигни ръка, спри джигита” началникът на столичния КАТ Богдан Милчев сподели, че само през последните три дни в София са констатирани над 80 случая на водачи, които не са осигурили предимство на пешеходна пътека. „Вече над 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния. От юни започнахме да превъзпитаваме както пешеходците, така и водачите да спират на пешеходна пътека”, обясни Милчев. Той допълни, че предстои да бъдат направени предложения за законодателни промени за увеличаване на санкциите спрямо водачите, неосигурили предимство на пешеходец - глоба от 200 лв. и лишаване от правоуправление за срок от 1 месец. Богдан Милчев обяви също така, че от 15 септември представители на Пътната полиция и Столичната община започват разяснителна кампания в софийските училищата как учениците да спазват Закона за движение по пътищата и как безопасно да пресичат на пешеходна пътека.
Главният редактор на в. ”Стандарт” Славка Бозукова каза, че зачестилите случаи на тежки катастрофи на пешеходни пътеки в последните месеци е още едно доказателство, че тази кампания е навременна. В рамките на инициативата ще бъде организирана широка дискусия за по-строгите мерки спрямо джигитите, както и за инициирането на законодателни промени. Министърът на културата Вежди Рашидов също призова за въвеждането на „драконовски мерки” по отношение на неспазващите предимството на пешеходеца. Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни, че над 300 пешеходни пътеки в София са със специална маркировка, а около 200 са със засилено осветление.
Инициативата „Вдигни ръка, спри джигита” стартира на пешеходната пътека пред Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В реални условия служители на КАТ и група деца демонстрираха как трябва да се пресича правилно.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диана Цанкова

    1 0 Отговор
    Явно България ще бъде първата държава в света,където пешеходците вдигат ръка,за да пресекат пешеходна пътека.Кампанията се инициира от МВР,чиито служители би трябвало да следят за спазване на ЗДвП и това е нелепо.Камери и строги санкции на място срещу "джигитите" на пътя!
  • 2 Емилия Ганчева

    0 0 Отговор
    Колко струва един човешки живот? Според мен мако са им тези санкции! А какво ще кажете за колите, който спират по тротоарите където децата ни се разхождат, или за тези, които за да съкратят пътя се качват на градинките и детските площадки?!