Last news in Fakti

12 Юни, 2015 18:43 1 255 1

Николай Малинов напуска БСП

  • николай малинов-
  • бсп-
  • напуска
Николай Малинов напуска БСП - 1
Снимка: НД Русофили

Николай Малинов, който беше издател на вестник „Дума”, напуска БСП. Това става ясно от негово писмо до председателя на РС „Илинден“ – София на БСП и председателя на БСП.

След 27 години в партията, той се оттегля поради конфликт на неговите ценности с поведението на шефовете на БСП, който продължава от години.

След събитията в Украйна този конфликт стана болезнен и непреодолим. Предпочитам да остана верен на своите ценности, отколкото да продължа да бъда член на БСП, заявява Малинов.

 „Напускайки БСП, това, за което най-много съжалявам е, че политически няма да бъда заедно с хора, които уважавам, ценя и обичам“.

Николай Малинов е член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и депутат в 40-то и 42-то Народно събрание.

Председател на НД „Русофили“ и дългогодишен издател на партийния вестник на БСП – „Дума“. Той е и бъдещият шеф на дружеството, което прави опити да купи ТV7, но все още не може да бъде вписан в Търговския регистър.

Факти.бг предоставя пълния текст на писмото на Николай Малинов:

До Параскева Гергова Председател на РС „Илинден“ – София на БСП

Копие до: Михаил Миков Председател на НС на БСП Заявление

От Николай Симеонов Малинов, член на 17 ОПО към РС „Илинден“ – София

Скъпа др. Гергова,

С това заявление напускам БСП.

Решението взех трудно, след внимателно и продължително обмисляне. Не е лесно да напусна партия, с която са свързани 27 години от живота ми. Връзката беше и мирогледна и емоционална. Давал съм всичко, което е било по силите ми, за развитието, утвърждаването, а в някои години и за оцеляването, на БСП. Вероятно съм получил и не малко от партията – главно съвместната работа с прекрасни и чисти хора, отдадени на своя идеал. В продължение на години моите ценности са в конфликт с поведението на ръководствата на БСП. Въпреки това не съм отказвал ръководни постове с надеждата, че мога да допринеса за промяна на това поведение.

След събитията в Украйна този конфликт стана болезнен и непреодолим. Предпочитам да остана верен на своите ценности, отколкото да продължа да бъда член на БСП.

Мога да изброя редица факти от поведението на ръководствата на БСП, които трупаха тухла по тухла стената на отчуждение между мен и моята партия. През последното десетилетие, когато е на власт, БСП управлява по начин, който е абсолютно неприемлив за мен. Въвеждане на плосък данък, отказ от необлагаем минимум, разсекретяване на досиетата на разузнавачи, празни лозунги за реиндустриализация на страната.

С колебливото си и често противоречиво отношение към проекти като „Белене“ и „Южен поток“ БСП загърби българския интерес и обслужи чужди геополитически стратегии. Поведението на ръководствата на БСП по отношение на днешния геополитически конфликт между ЕС и САЩ от една страна и Русия от друга, е жалко от гледна точка на моите разбирания. Недопустимо е БСП да признава и да си сътрудничи с власт, която дойде с преврат в Украйна и в която неофашистките изблици са очебийни.

Недопустимо е БСП да си затваря очите пред геноцида спрямо част от украинския народ.

Недопустимо е БСП да се държи като враг на Русия.

Недопустимо е БСП да е маша в ръцете на американските имперски интереси. Как да си обясним факта, че български министър на външните работи и член на ИБ на НС на БСП пръв от европейските министри отиде в Киев и стисна ръката на тогавашния и.д. президент на Украйна Турчинов и така легитимира преврата? Как да си обясним факта, че БСП така и не намери сили да приеме специална позиция за шокиращото зверство на 2 май 2014 г., когато в Профсъюзния дом на Одеса бяха живи изгорени десетки хора?

Как да си обясним факта, че БСП по никакъв начин не реагира, когато чужди и наши политици обявиха България за фронтова държава?

Изброявам факти, които показват, че между ръководството на БСП и членовете на партията зее пропаст, за която вече нямам никаква надежда, че може да бъде преодоляна.

Когато сме в опозиция, ръководствата на БСП започват фактически да се разграничават от управленското си поведение. Започват да „ухажват“ своите избиратели с позиции, които времето е показало, че са им чужди.

Това лицемерие ми идва в повече. Др. Гергова, Напускайки БСП, това, за което най-много съжалявам е, че политически няма да бъда заедно с хора, които уважавам, ценя и обичам. Повечето от тях биха се съгласили с всичко, което казвам за ръководствата на БСП и тяхното несоциалистическо, небългарско и лицемерно поведение. Те вероятно обаче ще останат в БСП, защото за тях Партията, нейната история и нейната естествена идеология, са едно, а поведението на ръководствата – друго.

Въпреки че това „друго“ продължава десетилетия и няма никакви изгледи да се промени. Напускам БСП без скандал, защото уважавам историята на БСП, уважавам и чувствата на своите досегашни съпартийци. Надявам се, че моето напускане на БСП няма да промени личните ни, приятелски и сърдечни отношения. 12.06.2015 г.

С уважение: Николай Малинов

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kureto

    0 0 Отговор
    Кажете кога да го местим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове