Last news in Fakti

8 Септември, 2011 16:34 521 0

МВР дава максимума за честни избори

  • избори 2011-
  • мвр-
  • пловдив
МВР дава максимума за честни избори - 1
Снимка: МВР

Полицията ще положи максимални усилия за сигурността по време на изборите и гарантиране на честното им протичане, заяви заместник-министър Веселин Вучков при откриването на семинар „Избори 2011 – Мобилизиране на институциите и гражданския капитал за честен и свободен изборен процес”. „МВР има достатъчно опит и всички областни дирекции в страната ще положат максимални усилия да гарантират в организационно отношение предстоящите избори”, подчерта заместник- вътрешният министър, съобщават от пресцентъра на МВР. Вучков бе категоричен, че ще бъде направено всичко възможно да се гарантират честни избори. Действията на полицията и прокуратурата ще бъдат усилени на конкретните дати.

„Паралелно, неправителственият сектор също много сериозно ще участва в наблюдението на изборите, а от своя страна МВР ще окаже пълно съдействие за наблюдение на законосъобразността на процеса в рамките на своите правомощия”, допълни заместник-министър Вучков. В рамките на участието си във форума той обяви, че предстои кампания за популяризиране на телефонна линия, на която пострадали, свидетели, НПО и държавни институции ще могат да подават сигнали за нарушения по време на избирателния процес. „Най-сериозната реакция срещу нарушенията в избирателния процес е да бъдат наложени справедливи присъди. По тази причина е необходимо сериозно обучение на полицейските служители на всички нива”, бе категоричен заместник вътрешният министър. Новият НПК дава възможност за започване на досъдебно производство без да е необходимо прокурорско постановление, което от своя страна налага бърза реакция на всички полицейски служители. За първи пъти нормативите на НПК ще бъдат приложени в избирателните отношения на 23 и 30 октомври. Важно е да проявим воля и най-вече да съблюдаваме закона такъв, какъвто е.

„Основните ни усилия са да направим обобщение и анализ на ситуацията и да потърсим възможност за взаимодействие с правоохранителните органи за провеждане на по-честни и свободни избори в България”, посочи и председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева при откриването на семинара.

Форумът, организиран от Института и подкрепен от фондация „Америка за България”, се провежда в Пловдив. Той има за цел проучване на причините и условията, благоприятстващи корумпирането на политическия и изборния процес. В него участие вземат ръководни служители от МВР и прокурори от общините Созопол, Несебър, Петрич, Сандански, Перник, Пловдив, Кърджали и Разлог.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА